tiistai 12. syyskuuta 2023

Jälkijunainen chorizopasta


Ai että tuntuu kuin olisi kotiin tullut. Netti toimii, eikä #ranskanpatti oireile. Ei pitäisi sanoa  moista vaan koputtaa puuta ja sylkäistä olan yli. Ihan kohta varmaan netti kosahtaa. Tosin nyt siitä on maksettukin vähän. Olemme Noirmoutierin saarella, toista kertaa tänä vuonna ja kolmatta alle vuoden sisään. Täällä on mukavaa ja leppoisaa, kesä jatkuu ainakin vielä, taas pitäisi koputtaa puuta ja syljeskellä. 

Olemme eri leirialueella kuin aiemmilla kerroilla ja tämä on juuri meille sopiva, luksuselementit kampaamoineen, ohjattuine jumppineen ja spa-osastoineen saa jättää käyttämättä. Ilmastointi toimii 10 ampeerin sähköllä, jos sitä tarvitaan ja öisin lämpötila laskee alle 20 asteen, joten ilmastoinnin voi sulkea. En kaipaa kovinkaan paljon niitä Loiren laakson 35 asteen lämpöjä, mutta olen iloinen, että pärjäsin nyt niissäkin paremmin kuin viime vuonna. Kyse taisi olla enemmän kuin arvasinkaan asenteesta. 

La Vuelta on ollut vähän huonolla seurannalla meillä, sillä edes puhelinten netti ei toiminut aina sitä vertaa Saumurissa, että olisimme saaneet tietää tilannetta. Siksi myös Espanja-kokkaukset olivat tauolla muutaman päivän. Harmitti ja ärsytti, mutta eipä se kauhean iso juttu ole. Eräänä päivänä (en muista enää minä) söimme kyllä oikein hyvän chorizopasta-aterian. Siitä kerron nyt tässä seuraavassa.

Tämän ruoan tein omasta ja asiakkaan päästä-metodilla ja one pot-tekniikalla. Eli tiskiä säästäen. 

Chorizopasta kahdelle

 • noin 100 g chorizoa
 • 1 sipuli
 • 1 suuri valkosipulinkynsi
 • muutama tomaatti (noin 3-5 muistaakseni, kaikki loput kotoa raakoina mukaan otetut)
 • 2 rkl tomaattipyrettä
 • pimentonia
 • suolaa ja pippuria
 • 2 dl kuivaa pennepastaa
 • 3-4 dl vettä
 • 1 dl kuivaa valkoviiniä
 • 0,5 dl kermaa
 • tuoretta basilikaa
 • 1 pallo buffalomozzarellaa
Leikkelin makkaran paloihin ja paistoin niitä pannulla muutaman minuutin. Nostelit palat lautaselle odottamaan ja paistoin pannulle jääneessä rasvassa silpuksi leikattuja sipulia ja valkosipulia. Lisäsin mukaan tomaattipyreen ja pimentonin ja sekoittelin. Kaadoin mukaan kuutioihin leikatut tomaatit ja viinin. Annoin kastikepohjan kiehua hetkisen. Chorizo oli siis lautasella odottamassa, ettei se menettäisi rapeaa pintaansa. 

Lisäsin pannulle kuivan pastan ja kaadoin päälle vettä sen verran, että pasta juuri ja juuri peittyi. Laitoin kannen päälle ja annoin pastan kypsyä rauhassa pannulla, sekoittelin välillä. Vesi imeytyi pastaan noin vartissa ja kun seos oli sopivan paksua, lisäsi vielä hieman kermaa ja lopuksi chorizopalat. Maustoin pippurilla ja pikkuripauksella suolaa. Annoksiin tuli päälle vielä tuoretta basilikaa ja pallo buffalomozzarellaa paloiksi revittynä. Oli todella hyvä pastaruoka, eikä sitä tullut liikaa, kun oikeasti maltoin käyttää vain vähän pastaa ja puolet chorizokiemurasta. La Vueltassa oli siis tänään jo etappi numero 16. Kyseessä oli melko lyhyt etappi, joka oli melkeinpä tasainen, mutta sisälsi kipakan loppunousun. Saimme katsottua etapin loppupuolen aivan mainiosti, tämä netti on ihan paras! (koputus ja sylkäisy) Ei yhtään pätkäisyä eikä häiriötä. Olikin jännä loppu. Jonas Vingegaard otti toisen voittonsa tässä kisassa, edellistä emme muutama päivä sitten nähneet. Ilokseni Sepp Küss yhä johtaa kokonaiskilpailua, tosin enää 29 sekunnilla Jonas Vingegaardiin nähden ja kolmantena on Primoz Roglic. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti