perjantai 10. kesäkuuta 2011

Cidre de Normandie kuumaan iltaan


Kun on riittävän lämmintä, ei ruoka oikein maistu. Ei myöskään tee mieli kuumentaa keittiötä yhtään kuumemmaksi kuin se jo on. Kun aurinko laskee vähän alemmas ja päivän kiireet ovat ohitse, on mukava istahtaa ulos varjoon ja avata pullo ranskalaista siideriä. Eräällä matkallamme Normandiassa ostimme marketista siideriä kylkiäisten kera, mukana oli kaksi perinteistä siiderikuppia. Niistä juoma silloinkin maistui ihanalta kuumana päivänä suuren puun varjossa loikoillessa. Saimme pitkän matkan ajan varjeltua kuppeja ja tuotua ne ehjinä kotiin asti. Siitä asti ne ovat olleet maitokahvikuppimme ja kun hyvää siideriä on saatavilla, nautimme sen tietysti oikeanlaisista astioista.

Jos nyt sittenkin olisi pieni nälkä, iltaan sopisivat hyvin syötäväksi sinisimpukat, siideri (jos sitä on keitinliemeksi asti holvattavaksi) sopii mainiosti simpukoiden keittoon. Leiriolosuhteissakin sinisimpukoiden valmistaminen Trangialla on onnistunut hyvin, simpukat suoraan rannalta ostettuina tai läheisestä kaupasta (jos ujostelee mennä ostamaan suoraan rannalta), muuta ei paljon tarvitakaan kuin vähän voita, sipulia, valkosipulia ja viiniä, sekä lopuksi loraus kermaa. En nyt ole nähnyt sinisimpukoita juurikaan paikallisissa kaupoissa, joten ei varmaan ole niille otollinen aika? Suomesta sinisimpukoita ostaessamme olemme huomanneet, että varmempi tapaus on ostaa Norjasta peräisin olevia simpukoita, tanskalaisperäisisssä olemme olleet huomaavinamme enemmän mudan makua, vai liekö sattumaa tai luuloa? Mutta toden sanoakseni, kuinka varmoja voimme olla siitä, mistä meille rahdatut simpukat ovat peräisin. Joskus niissä on tympeä maku, toisella kertaa onnistuu aivan mainiosti.

Criteriumissa kilpailu on jo loppusuoralla, enää kaksi etappia jäljellä. Kilpailua johtaa Sky-tallin Bradley Wiggins. Suosikkini Alexandre Vinokourov on pudonnut neljänneksi. Tänään etapin voitti ranskalainen Christophe Kern, joka ymmärtääkseni on ajanut ammattilaisena aina vuodesta 2003 asti, mutta saavutti tänään ensimmäisen tärkeän etappivoittonsa suuressa kilpailussa. On kyllä kiinnostavaa nähdä, miten aivan itsensä loppuun ajanutkin voittaja virkistyy,  kun maaliviiva on ylitetty ja ymmärtää, että voitto on totta. Näissä kiperissä loppuratkaisuissa ei aina tiedä kenen puolta olisi, pitkään irtiotossa sinnitelleen, vai suosikkinsa vai jonkun ihan muun.

4 kommenttia:

 1. Sinisimpukat onkin ihanaa perjantai-illanruokaa myös minun mielestäni. Ollaan yleensä suoraan kattilasta, ilman sen kummempia kommervenkkejä, niitä syöty, ja olutta on ollut ruokajuomana. Sinisimpukkasesonki taisi loppua toukokuuhun ja alkaa taas syksyllä. Asiaan on olemassa jokin kuukausien nimiin littyvä muistisääntö, jota en nyt kyllä kuollaksenikaan muista :)

  En tiennytkään, että siiderille on tuollaiset kupit. En tiedä kyllä siidereistä paljon muutakaan. Pitäisi korjata tämä puute yleissivistyksessä. Osaatko suositella jotain hyvää siideriä, jota myös suomenkamaralta löytyy?

  VastaaPoista
 2. Ankerias Vipunen:
  Alkossa on varmaan useitakin ranskalaisia siidereitä, en nyt kuolemaksenikaan muista nimiä, mutta tuo kuvan tuote on ihan Lidlistä, siellä oli taas Ranska-viikko ja silloin ostan tuota laatikoittain. En minäkään paljon tiedä siidereistä, paitsi sen, että kuiva on parempaa ja rutikuiva sitäkin parempaa. Nämä "limusiiderit", joita meillä paljon myydään eivät ole oikeastaan sama tuote ollenkaan.

  Minäkin muistan nyt, että simpukoithin liittyi joku muistisääntö, mutta siihen se muisti sitten loppuukin:)) Muistaisikohan joku muu?

  VastaaPoista
 3. Simpukansyöntikuukausien nimessä täytyy olla R : January, February, March, April, September, October, November, December, ei siis toimi suomeksi, mutta monella muulla eurooppalaisella kielellä kyllä

  VastaaPoista
 4. Maria:
  Voi kiitos, olipa hauska kuulla miten tuo oli, vaivasi mieltäni:)

  Kiitos eilisistä viesteistä, arvaa röyhistinkö rintaani? :))

  VastaaPoista