torstai 2. kesäkuuta 2011

Kesäkuiset köftet

grilliin menossa
Turkissa matkustaessamme olemme usein syöneet köftejä. Lähimaissa niillä on samantapaisia nimiä, puhutaan koftasta tai kuftasta. Mutta idea on jokatapauksessa sama, lampaanliha jauhetaan karkeasti ja siitä tehdään yrtein maustettuja pallosia, jotka litistetään minipihveiksi ja paistetaan. Lisäkkeenä käy hyvin pilahviriisi, mutta meillä oli tänään uusia perunoita, niihin ei ole kukaan vielä kyllästynyt. Lihapullataikinan sekaan lisäsin myös turkkilaista lohkeavaa vuohenjuustoa, jota ei tietenkään kannata sanoa fetaksi, ellei halua sytyttää sotaa. Yrteiksi valikoituivat timjami, ruohosipuli, rosmariini ja korianteri. Grillissä minipihvit kypsyvät noin kymmenessä minuutissa, ehkä nopeamminkin. Kastikkeeksi sekoitin turkkilaisesta jogurtista, sitruunamehusta, valkosipulista ja yrteistä seoksen, jossa köftejä oli mukava dipata, eivätkä perunatkaan tykänneet siitä huonoa. Turkkilaiselle aterialle leimallista on se, että lihaa on  vähän, pääosassa ovat kasvikset, paljon raikasta salaattia ja kypsennettynä esimerkiksi munakoisoa. Tuore leipä on myös aterialla aina mukana, etenkin lautasta pyyhkiessä pala leipää on paikallaan!Pyöräilyn ystävät odottavat Criterium du Dauphinen alkua, kahdeksanpäiväinen kilpailu starttaa 5.6. Ranskassa. Sitäkin voi seurata Eurosportin lähetyksistä, auttaa Giron jälkeisiin vieroitusoireisiin ennen Touria.

2 kommenttia:

  1. Aaaa, kuola alkoi valumaan. :D

    Hauskaa lukea tätä nyt, sillä juuri eilen tein vähän samansuuntaista ruokaa: Jauhelihataikinaan laitoin kuivaa leipää, turkkilaista jugurttia, sipuleita, yrttejä parvekkeelta ja mausteita.

    Jugurttia laitoin innoissani vähän liikaa, joten en olosuhteiden pakosta tehnytkään pullia, vaan kaadoin seoksen pieneen uunipataan & kansi päällä uuniin - ja lapsetkin tykkäsivät tästä jätttiläislihapullasta. Vähän kuin lihamureke.

    VastaaPoista
  2. Toinen mistä lapset aina tykkäävät, on se että ruoan kuin ruoan laittaa tikkuun ja paistaa. Jostain syystä se tikku innostaa lapsia syömään reippaasti:))

    VastaaPoista