tiistai 14. kesäkuuta 2011

Kahden hengen pikainen päivällinen

Meillä on menossa viikko,  jolloin kotona on tavallista vähemmän syöjiä, mutta paikallaolijat ovat sitäkin nälkäisempiä. Liekö osuutta asiaan sillä, että lämpötila laski 20 astetta vuorokaudessa ja helteen tuoma vetelyys ja ruokahalun väliaikainen väheneminen ovat muistoja vain? En ole koskaan ollut järjestelmällinen perheenemäntä, sellainen joka laatisi ruokalistoja ja vieläpä noudattaisi niitä. Se voisi olla helpottavaakin, sen kun vain katsoisi listasta, mitä tänään syödään. Mutta jonkun pitäisi se listakin rustata! Useimmiten kokkaan laajemmalla skaalalla: jotain kalaa, jotain lihaa, ei lihaa, jotain nopeaa, jotain helppoa jne. Päätös syntyy usein kotimatkalla töistä saatavilla oleviin raaka-aineisiin perustuen ja tarvittaessa vielä muutan mieleni, jos koululaisilla on juuri sattunutkin olemaan sitä samaa ruokaa koulussa. Niin käy hämmästyttävän usein, vaikka maailma on ruokalajeja pullollaan. Järjestelmällinen emäntä tietysti tarkistaa tämänkin asian etukäteen, mutta kuten sanottu, minä en kuulu siihen joukkoon.

Tänään tein nopeaa ja helppoa ruokaa, ainoa miten asiaa eilen pohjustin, oli jauhelihan ja sopivien sämpylöiden ostaminen. Ohjelmassa olivat siis hampurilaiset. En muista enää kuinka monta vuotta siitä on, kun paahtosämpylät (Fazer) tulivat markkinoille, mutta aika pian sen jälkeen toinen teineistämme kokeili koulunjälkeisenä välipalana paahtosämpylää hampurilaisessa ja siihen tehtävään ne ovat meillä jääneetkin. En ole viitsiytynyt leipomaan vielä itse sämpylöitä tässä yhteydessä, sillä hampurilaiset ovat meillä juuri sitä nopeaa ruokaa eikä juuri silloin tunnu olevan aikaa kohotella taikinoita.

Valmistan hampurilaispihvit hyvin yksinkertaisesti, puoleen kiloon paistijauhelihaa tulee yksi kananmuna, suolaa ja pippuria sekä sipulia, tähän aikaan vuodesta ruohosipulia. Paistan ensin pienen koekakkusen mausteita maistellakseni ja kun makua on tarpeeksi, muotoilen taikinan isohkoiksi pihveiksi. Pihvi saa olla reilusti sämpylän halkaisijaa suurempi, pihvit kutistuvat kuitenkin grillissä. Jos sää vain sallii, grillaan pihvit ulkona. Tänään tuntui kuitenkin niin kolealta ja kostealta, että nostin parilan kaasupolttimoiden päälle ja leikkigrillasin pihvit keittiössä. Parilan reunalle nostin muutaman pekoniviipaleet käristymään. Sitten vain sämpylät paahtimeet, kunkin toivomat lisukkeet käsille ja kun pihvit ovat kypsät ja sämpylät paahtuneet, voi kerätä itselleen mieluisan kokonaisuuden. Annoksesta tuli 8 reilun kokoista pihviä. Kuvan suolakurkkuviipale näyttää hassusti kieleltä, mutta kyllä tämä hampurilainen oli kielen viedäkin mennessään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti