maanantai 20. kesäkuuta 2011

TV-kokkausta


Jos minulta kysytään, minkä kirjan olet viimeksi lukenut, on vastaus yleensä joku keittokirja. En lue niitä läheskään aina tiettyä ohjetta etsiäkseni vaan otan ja luen koko kirjan kannesta kanteen. Mitä suurempi, sen parempi. Tosin kookkaimpia opuksia ei kannata iltalukemiseksi ottaa, saa pian mustan silmän, kun kirja kaatuu päälle unen tullessa.

Keittokirjojen lisäksi harrastan TV-kokkiohjelmien katsomista. Minulla on monta suosikkikokkia (tai ruoanlaittajaa, eiväthän kaikki karismaattiset kauhanheiluttajat ole kokkeja lainkaan), joiden ohjelmia mielelläni seuraan. Mieluisimmat sarjat olen mahdollisuuksien mukaan hankkinut itselleni, Amazon on tässä hyvä apu. Useimmat sarjat olen kyllä ehtinyt jo nähdä BBC-kanavilta, mutta parhaat haluan katsoa uudelleen ja uudelleen. Jos vain aikaa riittää ennen Tour de Francen alkua, aion vilkaista Ranskaan liittyvät sarjat uudelleen, ainakin sieltä täältä. Muistelen, että Rick Steinin French Odyssey sisältää monia houkuttelevan näköisiä ruokia ja James Martin kokkaa Ranska-sarjassaan kokkikavereittensa kanssa vallan pätevän näköistä ruokaa retkiolosuhteissa. Kuvan pinossa näkyvä The Victorian Kitchen on muuten todella mielenkiintoista katsottavaa, iäkäs herttainen rouva laittaa ruokaa entisaikaiseen tapaan ja valottaa viktoriaanisen ajan keittiön saloja.

Viikonloppu meni taaskin juhlien merkeissä, nyt oli vuorossa rippijuhlia. Nämäkin lapsukaiset ovat humahtaneet pitkiksi neidoiksi kauniissa juhlaleningeissään, kyllä täti-ihmistä ihan sydäntä pakahtaa. Herkkuja ei taaskaan puuttunut ja sääkin armahti niin, ettei juhlaväki kastunut, vaikka kumpanakin päivänä vettä välillä ropisi. Omat kokkaukset ovat aivan pakkasen puolella, kukin on omatoimisesti kerännyt kaapeista jotain syötävää. Onneksi juhannus lähestyy ja on aikaa taas laittaa ruokaa vähän enemmän. Juhannuksen menu riippuu paljolti säistä ja niitähän nyt ei vielä oikein arvaa eikä tiedä. 

näyttääkö tutulta?

4 kommenttia:

 1. Ajatella, että sinäkin! En ole kehdannut tunnustaa, että luen keittokirjoja kannesta kanteen...Parhaita on ne, joissa on paljon muutakin luettavaa kuin reseptejä. Mulla on muuten aito Mrs. Beeton. Sitä en ole päässyt kylläkään järjestyksessä lukemaan, mutta ehkä joskus.

  VastaaPoista
 2. Keittokirjoja kinostuu meillä vaakapinnoille. Jossain vaiheessa minulle oli laitettu sääntö, ettei uutta keittokirjaa saa hankkia, ennen kuin entiset on kokattu läpi. Minä olen sen sujuvasti unohtanut ja nyttemmin tulkkaan sitä niin, että olis kiva kun kaikista olis jotain kokattu:))

  VastaaPoista
 3. Erilaisten ruokakirjojen lukeminen on minustakin rentouttavaa. Pelkkiä reseptejä en niin kovin lue, mutta nykyään kirjoissa on usen kaikkea muutakin, kulttuuriselityksiä ja ruokien historiaa.

  Jos aihe kiinnostaa, niin suosittelen Vivi-Ann Sjögrenin kirjoja (mm. Meksikon päiväkirjat, Saharan aamut ja illat). Ihanaa kerrontaa, "vanhanajan" matkakertomuksia ja suussa sulavia paikallisia reseptejä - ja tarinoita kuka niitä kokkasi ja miten sekä miltä ne maistuivat ja miten reseptit toimivat Suomessa.

  http://kirjailijat.kirjastot.fi/fi-fi/kirjailija.aspx?PersonId=1000004&PageContent=-6
  ”En koskaan ole ymmärtänyt, miksi ruoasta pitäisi kertoa vain keittokirjoissa. Ruoka ei ole elämästä irrotettavissa oleva asia, vaan osa maan kulttuuria, elämää ja ihmiskohtaloita.”

  Mukavaa kesää kaikille nautiskelijoille!

  VastaaPoista
 4. Saima: Kiitos kommentistasi ja oli mukava kuulla sinusta! Ja kiitos kirjavinkeistäkin.

  VastaaPoista