perjantai 2. joulukuuta 2011

150 kananmunaa!


Nyt on vähän päässyt mopo käsistä ja varmuusvarasto munien suhteen ryöpsähtämään melkoisen laajaksi! Olen aina kytiksellä ruokapiirin tilausjakson alussa, että varmistaisin munalähetykseni ja olinkin viimeksi onnekas, ehdin tilata 6 kymmenen munan rasiaa ennen kuin loppuivat. Olin onnellinen ja tyytyväisenä mietin kaikkia tulevia leipomuksia ja kokkeleita, jäätelöitä (joita en tosin tekisi, taaskaan) ja marenkeja (niitäkään en tulisi tekemään, macaroneista puhumattakaan). Olen siis ihminen onnellisimmillani, kun minulla on varastossani riittävästi kananmunia. Kuka sanoo, että naista on vaikea miellyttää?

No sitten kävi niin, että töissä kävi Munamies, ei se valkoinen kyykkyversio, vaan meidän ihan oma munamiehemme. On hänellä muitakin lempinimiä ja oikea nimikin, mutta jäävätköön ne kertomatta. Tuore kollega mainitsi joskus hankkivansa taloutensa kananmunat jostain tutusta paikasta, ilman välikäsiä ja meitä oli heti monta ojentamassa anovat kätensä, että eikö meillekin riittäisi.  Eräänä rumana päivänä (taisi sataa jotain ja paljon) työpaikan taukotilan pöydällä oli yhdeksänkerroksinen munakennotorni, jokaisessa kerroksessa 30 munaa. Paikalle saapunut pahaa-aavistamaton (uudensadon) pomomme arveli meidän kaikkien tulleen joko karppaajiksi tai hulluiksi, luultavasti molemmiksi, tai sitten tämä on ihan normaalia ottaen huomioon millaista sakkia olemme.

Nopein käsi voitti, jaoimme munat kolmeen settiin ja loppupäivän kukin kolmesta onnellisesta 90 munan omistajasta varjeli saalistaan. Oli näet mahdollista, että sille tapahtuisi jotain yllättävää, joku kehveli saattaisi käydä vaihtamassa sekaan keitettyjä munia tai hajamielinen kollega tauon tarpeessa saattaisi istua setin päälle, sijaitsipa se ihan missä hyvänsä. Tietääkseni jokainen meistä pääsi kotiin asti ehjien kananmunien kanssa ja olemme sittemmin keskustelleet runsaasti erilaisista munaruokaohjeista ja muistelleet miten munavuoria 70-luvulla purettiin erilaisin iskulausein, joista tunnetuin lienee "Munalla töihin!"

Olen ollut harmittavan kiireinen ja sijainnut muutaman päivän poissa kotoa, joten munavarastoni tilanne alkaa siis kohta olla huolestuttava. En pelkää munien pilaantuvan piakkoin, mutta jotain taktiikkaa tässä on mietittävä. Kaikki munarikkaat ruoka- ja leipomisohjeet ja ideat olisivat kyllä tervetulleita, kommenttilaatikko on avoin jokaiselle vinkille!


25 kommenttia:

 1. Hihittelin täällä pikkuruisen munanhimoiselle työporukallenne! :D
  Ruokien suhteen mopo kyllä lähtee helposti käsistä- onneksi ostokset saa aina syötyä, pahemmin kävisi jos shoppailuhimo kohdistuisi vaikkapa kenkiin.. Itselläni on kokeilulistalla Sans Rival- kakku, ainakin siihen saisi hyvin kulutettua kananmunia!

  VastaaPoista
 2. ahmija: meillä on töissä useinkin erilaista tuotteiden diilausta, kierrätystä ja vaihtokauppaa, se on mukavaa. Mutta kieltämättä tuo munabisnes oli aika massiivista:)

  Tuumin, että tohtisinko kokeilla kohokasta, eikös siihen mene munia myös reippaasti? Eipä tarvisi laskea, että riittääkö nää nyt varmasti:D

  VastaaPoista
 3. No mutta kohokkaita ilman muuta! Tuolla munamäärällä ei taatusti niin harmittaisi vaikka osa vähän lässähtäiskin:) Kohokkaiden leipurointi on kyllä hauskaa hommaa, verrattavissa jännittämisineen johonkin vuoristorata-ajeluun!

  VastaaPoista
 4. Johan on eggejä!
  Kohokasta kannattaa kokeilla. Elokuisen karviaskohokaskokeilun perusteella voin sanoa, että
  -se on jännää
  -siihen menee paljon munia
  Paistamisen kanssa pitää olla tarkkana, kohoaminen ei jatku ja jatku vaan kohokas lösähtää (ja lakkaa olemasta kohokas) huipun jälkeen.

  VastaaPoista
 5. Teillä todella mennään munan voimalla töihin jonkin aikaa ja syödään näemmä ainakin kokkelia ja kohokkaita. Osaat myös varmasti ihan piakkoin uppomunat, egg benedictit ja kaiken muun mahdollisen ;-)

  VastaaPoista
 6. ahmija: No, onhan se siis kohokasta kokeiltava.

  luimupupu: karviaisiakin olisi! Kiitos vinkeistä, käyn lukemassa kokeilustanne ennen omaani.

  VastaaPoista
 7. suolaajahunajaa: ainakin pitää kokeilla sitä Ankeriaan blogissa ollutta kelmussa keitettyä uppomunaa. Ja kohokkaaseen sain jo kannustusta:)

  VastaaPoista
 8. Tämä on niin hupaisa postaus ettei tosikaan. :D Ei mitään asiallista kommentoitavaa, anteeksi. Mutta kiitos hymyistä.

  P.S. kommentin lähettämisen vaatima sanavahvistuskin sopii tähän, pyydetyt kirjaimet ovat: horina.

  VastaaPoista
 9. Saima: Otin nyt tosi pahasti nokkiini, miten sinä nyt noin? Eiku, joo, horinaahan tämä:))

  VastaaPoista
 10. No huh,onpa suuri munamäärä!
  Tässä olisi tosi hyvä täällä suosittu ohje niille.Takaan että on hyvää!
  http://recipes.sparkpeople.com/recipe-detail.asp?recipe=179680

  VastaaPoista
 11. Pieni lisäys tuohon vielä:Smitten Kitchenillä on tuosta ihan step-by step ohje
  http://smittenkitchen.com/2010/04/shakshuka/

  VastaaPoista
 12. Yaelian: Kiitos vinkistä! Kävin kurkkaamassa ja kiinnostavalta näytti.

  VastaaPoista
 13. Me keitetään viikon alussa iso rasia kanamunia, ihan vaan arkikäyttöön. Mies syö kananmunan joka aamu proteiini pirtelön ohessa. Itse laittelen lounaan sivuun, tai leivän päälle. Säilyy ihan kevyesti koko viikon.
  Oli hauska teksti, kiitokset aamunauruista :-D

  VastaaPoista
 14. Tuuli: kiva kun tulit kurkkaamaan tännekin päin! Sinulta saan varmaan sitten vinkkejä, kun otan rapakontakaisen viikonlopun ohjelmaani (äskettäin pidin Kreikka-viikonlopun ja kesällä oli Italiaa, Ranskaa ja Espanjaa) Seattle on muuten yksi suosikkipaikkani siellä puolen lätäkköä:)

  VastaaPoista
 15. Voihan campa, viittasin horinalla tuohon omaan turhaan kommenttiini! Anteeksi että tarjoilin väärinkäsityksen mahdollisuuden. Höh.

  Idearikasta munastelua toivottaen,
  Saima

  VastaaPoista
 16. Saima; se oli minunkin puoleltani ihan minunlaiseni kömpelö vitsahde, kyllähän minä sinut/sinä minut tunnen/t riittävästi!! Itsekin kun luin postaukseni uudelleen, tulin siihen tulokseen, että maailmaan on sylkäisty tähdellisempiäkin tekstejä:)) Mutta ajattele nyt, kuinka monella ihmisellä on tämmöinen ongelma, munapoliittinen pullistuma?

  VastaaPoista
 17. Muna-pekoniaamiainen viikonlopuksi, meidän 4-henkinen perhe syö helposti 8 munaa munakokkelin muodossa.

  Ja tee vaan sitä marenkia ja jäätelöä, tosin ei niihinkään ihan hirveän montaa uppoa, varsinkin kun samoista munista saa kummankin. Minulla on tullut pakastimeen sen verran tilaa, että ajattelin tehdä karpalojääteöä viikonlopun aikana.

  VastaaPoista
 18. Ihana pulma tuo hillitön munamäärä! Muistelen opiskeluaikoinani maininneeni parii otteeseen, että aamusin pitää saada... munaleipiä ;)

  Hauska nähdä mitä kaikkea teet munasta. Harmittaa, kun olen jättänyt mökille munakeittokirjani, enkä voi sieltä luetella epäasiantuntevasti ehdotelmia.

  Minun lapsuudenkodissa syötiin valkoista kalaa aina muna-valkokastikeen kera. Kastikkeeseen kuului erittäin runsas kananmunien lukumäärä.

  Edellä on annettu kaikkea mahdollista vinkkiä, omani pyörivät arkisissa ajatuksissa mm. munavoi, (munainen)lohipiirakka ja kokonaisilla munilla täytetty lihamureke.

  Jouluun munat ovat lähes välttämättömiä: suklaamousseen, rosollin koristeeksi, kotijuustoon, sinappiin, leivonnaisiin...

  Muistan jossain nähneeni - ei kait ollu kauhuelokuva - säilöttyjä kovaksi keitettyjä munia ;)

  VastaaPoista
 19. Ilmoittele vaan niin täältä pesee nähtävyys suosituksia :-)

  VastaaPoista
 20. Amerikkalaiset tekee joulun aikaan sellaista egg nogia,
  ohjeita esim. http://www.eggnogrecipe.net/
  (parasta on runo sen sivun lopussa). Nuo kun testaa niin menee tiu... ja voi järkätä hauskat pikkujoulut.

  Samalla voisin kiittää inspiroivasta blogista.

  VastaaPoista
 21. sauvajyvänen: Tänään meillä on kokkelia ja pekonia, kunhan tuo perhe tuolta herää:)

  Hiidenuhma: Opiskeluaikoinamme munaa taidettiin pitää aika vaarallisena ruokana, oliko se 1-2 kpl viikossa tai verisuonet poksahtaa tms.

  Tuuli: Kiitos, hyvä tietää, että sisäpiirin tietoa on saatavilla:) Seattle on ollut yksi niitä harvoja amerikkalaisia paikkoja, joissa käveleminen on ollut ihan luontevaa, siis liikkuminen paikasta toiseen kävellen! Siitä jättiplussa!

  Elena: Tuo egg nog on tosiaan leffoista tuttu, en ole sitä oikeasti koskaan kohdannut.

  Kiitos myös mukavasti muotoillusta kehustasi, lämmittää mieltä!

  VastaaPoista
 22. Aika mehukas munajuttu. :)

  Meilläkin tilaillaan kimpassa töissä kaikenlaista, mutta munat on kyllä jääneet vielä toistaiseksi väliin. Onhan tuossa vähän savottaa. Mutta kyllä muna on niin perusjuttu, että niitä kuluu. Ja ne sälyy!

  VastaaPoista
 23. Tusla: Tässä on ilmeisesti vähän sellainen munablokki nyt päällä, liikaa materiaalia, liian vähän ideoita ja sitten ei älyä edes kokkelia tehdä. Mutta eiköhän tämä munavuori täällä valloiteta!

  VastaaPoista
 24. Minulla on hyvä "vinkki", siihen tosin liittyy sekä jäätelö ja marenki: tein siis tänään jälkkäriksi puolukkajäätelöä, siihen menee viisi keltuaista ja sitten valkuaisista marenkia. Kun olin erottelemassa sitä viidettä munaa, ajatuksissani sitten kippasin keltuaiset sinne valkuaisten joukkoon. Ja ei kun alusta taas, mutta hups sain kulumaan 10 munaa (huomenna syödään sitten munakokkelia aamiaiseksi).

  VastaaPoista
 25. sauvajyvänen: Minulle on käynyt myös noin, silloin keltuainen oli kyllä napakka ja sain sen lusikalla nostettua pois. Oli just kesällä rippijuhlaruokien valmistuksen aikaan, eikä silloin ollut aikaa eikä liioin munia ylenmäärin liikaa. Piti keskittyä uudelleen vähän paremmin.

  Marenkia tosiaan voisin viimein viitsiytyä tekemään, sillä olen suunnitellut eton mess-jälkkäriä, jos ehdin sitä enkkuviikonloppua vielä pitää ennen joulua.

  VastaaPoista