lauantai 31. joulukuuta 2011

Tempuraa vuoden viimeiseen iltaan


Sushia syömme monta kertaa vuodessa, mutta tempuraa en joka kerralle viitsi askaroida. Syynä siihen on yleensä se, että tempura pitää saada tarjolle nopeasti enkä pidä kiirehtimisestä keittiössä, eikä kuuman öljy kanssa touhuaminen muutenkaan ole mieluisin keittiöpuuha. Tänään kuitenkin teimme ensin sushia Kammenpyörittäjän kanssa yhteistuumin ja sitten friteerasin. Ei ehkä ihan perinteisin uuden vuoden aaton menu, mutta meillä sushi ja tempura ovat aina kärkikolmikossa, jos tiedustelee mitä tänään syötäisiin. 

Käytin valmista tempurataikinajauhetta, mutta taikinan teko ei liene vaikeaa alusta astikaan. Sulatin tiikerirapuja, leikkasin lohta pieniksi viipaleiksi, samoin paprikaa ja kokeellisesti eiliseltä jäänyttä pihviä. Kuumensin öljyn 180 asteeseen, kastoin aineksia taikinassa ja laskin ne yksi aineserä kerrallaan öljyyn kypsymään. Muutamassa minuutissa kaikki olivat kypsiä ja taikina rapeaa. Nostelin palaset talouspaperilla vuoratulle tarjottimelle ja peittelin odottamaan, kunnes kaikki oli valmista. 

Tein tarkoituksella sushia hieman tavallista vähemmän, jotta jaksaisimme maistella tempuraa enemmän. Pihvikin oli oikein hyvää näin tehtynä, lohi parasta. En muistanut tehdä dippikastiketta tempuralle, mutta soijaankin kastettuina kaikki frittipalat olivat maistuvia. 

Jos tästä nyt hakemalla hakee jotain negatiivista, niin on aika tylsää siivota friteeraamisen jäljet pois. Öljy pitää siivilöidä, jäähdyttää ja pullottaa uudelleen, jos se on vielä käyttökelpoista. Ja liesikin vaatii tavallista perusteellisemman puunauksen. Sen jätin kyllä suosiolla huomiselle, sillä pitäähän sitä puuhaa jättää uudelle vuodellekin!

9 kommenttia:

 1. i.ha.naa... Hyvää Uutta Vuotta!

  VastaaPoista
 2. Hyvää uutta vuotta kotikonnuille!

  Hyvä tempura on niin hyvää. Ennen Japanin retkiä olin saanut lähinnä huonoja (ilmeisesti liian kylmässä rasvassa paistettuja taikinakasoja) ja olin vähän ennakkoluuloinen tempuran suhteen. Aah, kuola valuu kun muistelee kurpitsa-, bataatti- ja jättikatkistempuroita... (onneksi kohta saa ruokaa...)

  VastaaPoista
 3. Nanna: Hyvää uutta vuotta sinnekin!

  luimupupu: Minä en ole saanut takuuvarmasti hyvää tempuraa missään ravintolassa, omatekemä on kyllä ollut ilmavan epärasvaista ja hyvää. Olisi kyllä hyvä päästä maistamaan asiantuntijan tekemää.

  VastaaPoista
 4. Nami nami,hyvä vuoden vika ruoka;D
  Ja oikein maukasta uutta vuotta 2012!

  VastaaPoista
 5. Nyt on taas minulle vierasta herkkua :) Onneksi Sao Paulossa, uudessa kotipaikassani, näytti olevan iso japanilaisten vähemmistö ja siksi japanilaisia ravintoloita joka puolella..eiköhän siellä pääse tempuraa maistamaan :)

  Hyvää uutta vuotta 2012!

  VastaaPoista
 6. Kuinkahan en oo koskaan tehnyt ite tempuraa... Se on kyl tällä tavoin oikein tehtynä ihanaa. Hyvää uutta vuotta, Campa!

  VastaaPoista
 7. Yaelian: Kiitos samoin sinne!

  Mausteinen Manteli: Ja varmasti oikeammanlaista, kuin täällä amatöörikokkaajan keittiössä:) Hyvää uutta vuotta sinullekin!

  Ankerias: Oikein hyvää uutta vuotta ja paljon kokkailuja ja bloggailuja kans!

  VastaaPoista
 8. Upean näköistä tempuraa! Oikein ihanaa alkanutta vuotta sinulle ja perheelle, erityisesti esikoispojallesi ;)

  VastaaPoista
 9. Hiidenuhma: Kiitos samoin, hyvää uutta vuotta teille kaikille!!

  VastaaPoista