torstai 8. joulukuuta 2011

Tähdenlentoja! Lihakeitto fonduen jälkeen


Kun on syöty lihaliemifondueta, on seuraavan päivän ruoka jo puoliksi valmiina fonduepadan ääreltä noustessa. Opimme baijerilaisilta ystäviltämme, että hyvää lihalientä ei sovi hukata vaan siitä tehdään keitto. Lihaa varataan sen verran paljon, että sitä jää ainakin muutamia paloja keittolihaksi. Me varaamme sitä niin paljon, että tulee kunnon lihasoppa. Alppien juurella asuvat ystävämme ymmärtävät lihakeiton niin, että siinä on lientä ja lihaa, ei vihanneksia. Ensimmäisellä kerralla katsoimme toisiamme hieman alta kulmain, että missä peruna, missä porkkana, mutta heillä niitä ei ole tällaiseen lihakeittoon tapana sotkea. Myös leberkäseä voi pilkkoa keittoon tai jokaiselle laittaa liemeen ison lihapullapallon, tennispallon kokoisen, en ole varma muistanko oikein, että sitäkin sanotaan knödeliksi. Me kuitenkin teemme fondueillan jälkeisen lihakeiton hieman enemmän suomalaisittain. 

Kaikkien syötyä lihafondueta tarpeeksi, kipataan kaikki keittoon sopivat ainekset lihaliemeen, lihapalat, minimaissit, mitä nyt milloinkin on jäämässä ylitse. Annetaan padan alla olevan polttoaineen palaa loppuun muutaman kerran sekoitellen. Jos lihat eivät ehdi kypsyä ennen kuin polttoaine loppuu, jatketaan keittämistä liedellä, kunnes lihat ovat kypsät. Pata nostetaan jäähtymään ja jatketaan seuraavana päivänä.

Lihakeittopäivänä pata otetaan lämpimään ja nostetaan liemi kiehumaan, tässä vaiheessa ei vielä kannata lisätä nestettä. Pilkotaan mukaan juureksia sen mukaan, mitä talosta löytyy ja oma makukin tässä vaikuttaa. Minä lisäsin tällä kertaa pataan muutaman porkkanan, perunan, palan palsternakkaa  ja pikkuisen naurista. Keitto saa kiehua lempeästi, kunnes kaikki juurekset ovat kypsiä, vettä lisätään, jos liemi ei tahdo riittää. Maku tarkistetaan, lisätään ripaus suolaa ja pippuria, jos tarvitsee, pinnalle vähän persiljasilppua. Kunnon lihakeittoa, sanon minä!

Nyt on syöty niin paljon lihaa, että seuraavaksi pitänee postata jotain ihan muuta!

EDIT: Lisään tämän postauksen CampaSimpukan ylälaidasta löytyvälle Tähdenlennot-välilehdelle, jonne kerään kaikki jämäruokia käsittelevät postauksemme.

5 kommenttia:

 1. Semmelknödel on ainakin sellainen lihaliemeen tuupattava, maidosta ja kuivasta leivästä tehty pallero, jota me Alppien juurella joskus syötiin... Ihanan näköinen lihakeitto teillä!

  VastaaPoista
 2. Anna: tämä meidän kokemamme oli suutuntumalta jotain lihaa, mutta on siitä jo vähän aikaa, että ehkä muistan väärin:) Kiitos kommentistasi!

  VastaaPoista
 3. Ainakin Itävallassa knödeleitä on ihan joka lähtöön, myös lihaisampia. Eli voit oikein hyvin olla oikeilla jäljillä.

  VastaaPoista
 4. suolaajahunajaa: siellä päin vissiin tykätään kaikenlaisista mykyistä ja palleroista:))

  VastaaPoista
 5. Kelpo emäntä ottaa talteen maukkaan lihaliemen :)

  Herkullista varmasti, nam!

  VastaaPoista