torstai 29. joulukuuta 2011

Kotitekoista jäätelöä


Me syömme jäätelöä melko vähän ja vielä vähemmän teemme itse jäätelöä alusta asti. Jo monta vuotta meillä on ollut Kitchen Aidin Artisaniin liitettävä jäätelökulho. Ostimme sen edullisesti joltain Saksan reissulta, samalla kertaa saimme kokea ainutkertaisen tapahtuman, kaupanpäällisen saamisen germaanikaupassa! Jäätelökauha lähti mukaamme ilman veloitusta! Kulho täytyy pitää jäädytettynä ja se vie melkoisen tilan pakastimessa, joten useimmiten kulho onkin ollut varaston hyllyllä eikä ole ollut käytettävissä äkillisen jäätelönhimon iskiessä. Eilen kuitenkin tein jäätelötaikinan kylmenemään ja tänään, kulhon jäädyttyä yön yli, pistimme keittiöapulaisen hommiin.

Käytin kulhon mukana tulleen manuaalin jäätelöreseptiä, joka onkin aivan kelpoisa. Minulla on monen mielestä omituinen jäätelömaku, en pidä ns. roskajäätelöistä, joten mikään pähkinä- tai suklaamurunen ei tule kysymykseenkään. Eniten pidän vaniljakermajäätelöstä ja sellaista tein nytkin. Koska minulla ei ole kokemusta minkään muunlaisista jäätekökoneista, en osaa sanoa kelpaako seuraavassa oleva ohje määriltään muihin koneisiin, tämän mahtuu veivaamaan meidän kulhossamme. 
 • 6 dl kevytkermaa
 • 8 kpl keltuaisia
 • 230 g sokeria
 • 6 dl vispikermaa
 • 4 tl vaniljaa (ohje epämääräinen, oletan tarkoittavan vaniljasokeria)
 • ripaus suolaa
Meillä mitään kevytkermoja ole, joten käytin sen tilalta sekoitusta, jossa oli puolet punaista maitoa ja puolet kuohukermaa. Munia meillä edelleen on runsain mitoin, joten niiden suhteen ei ollut tarpeen säätää mitään. Jäätelötaikinan keittäminen alkaa siten, että tämä kevytkerma (meillä siis maidon ja kerman seos) kuumennetaan lähelle kiehumispistettä. Keltuaiset ja sokeri (jota en laittanut ohjeen määrää, vaan sitä tuli 180 g, pussi tyhjeni siinä kohtaa ja tuumin, että nyt piisaa muuutenkin) vatkataan kevyesti. Kun kuumennettu kerma on vähän jäähtynyt, se lisätään pienellä nopeudella vatkaten muna-sokeriseokseen. Tämä taikinanpohja kaadetaan uudelleen kattilaan ja kuumennetaan paksuksi kastikkeeksi koko ajan reunoja myöten sekoitellen. Päästin lämpötilan noin 80 asteeseen, jossa kastike sakeni selkeästi, muttei alkanut vielä kiehua. Loppu 6 dl kermaa, vanilja ja suola oli jo kaadettuna suureen kulhoon ja sinne sekaan kaadoin kuuman sakean kastikkeen ja sekoitin perusteellisesti. Kaadoin koko taikinan laakeaan muovirasiaan, jossa taikina kylmeni ulkona peiteltynä yön ylitse.

Tänään jälkiruoka-ajan lähetessä viritin kylmäkulhon Artisaniin ja mietin hetken aikaa otsa rypyssä, miten se vatkainosa tuleekaan paikalleen, onneksi Kammenpyörittäjä muisti kuinka se tapahtui. Tärkeää on laittaa vatkain pyörimään hitaimmalla nopeudella ennenkuin taikina kaadetaan kulhoon, muuten massa jämähtää heti kulhon seinämiin. Noin vartin vatkaamisen jälkeen massa alkoi olla jäätelömäistä, kulho tuli melkoisen täyteen tästä määrästä ja nopeus hidastui pikkuisen antaen ymmärtää, että pian on valmista. Tässä vaiheessa jäätelö on rakenteeltaan pehmistä, jollaisena söimme sitä tänään marjojen kanssa. Jäätelöä jäi litran verran pakastimeen laitettavaksi, siellä se muutamassa tunnissa jäätyy tavanomaisen jäätelön jähmeyteen ja sellaisena syömme sitä jonain lähipäivänä. Hyvää, mutta vaniljaa olisi saanut olla enemmmän!

10 kommenttia:

 1. Ihana uusi termin lanseeraus; roskajäätelö! ;) Ilmeisesti minä oon just sitten roskajäätelön ystävä.(jätskissä oitää olla sattumia, hippuja, rouheita ja muruja)

  Jäätelönteko on kokonaan kokematta, jotakin sorbettia oon joskus itse sekoitellut.

  VastaaPoista
 2. Nanna: termi sopii myös suklaaseen, pahinta roskasuklaata on Toblerone:))

  VastaaPoista
 3. Itse tehty jäätelö on mulle niin parhautta. Kadehdin niin tota KA:ta!

  Kannattaa muuten kokeille vaniljajauhetta. Täältä sitä saa ainakin isoimmista ja valveutuneimmista ruokakapoista ihan sieltä maustehyllyistä tai leivontamaustehylystä.

  VastaaPoista
 4. Itse tehty vaniljajätski on niin hyvää. Olemme jo pitkään suunnitelleet kunnollisen jätskikoneen hankkimista mutta sille ei oikein ole tilaa, niinpä väsäämme aina silloin tällöin jätskiä ja sorbettia vanhalla muovisella DeLonghilla.

  Kannattaa laittaa vaniljaksi vaniljatangon sisusta ja uittaa kuoria kuumennettavassa maidossa. Meillä tehdään maitoisempaa jätskiä italialaisten ohjeella.

  VastaaPoista
 5. Tusla: Minulla on Ruotsista ostettua vaniljaa, sanon sitä inkkarivaniljaksi, koska paketissa on intiaanin kuva, miten saa nykyaikana ollakin... Mutta eilen käytin sellaista vaniljatahnaa, joka oli pumppupullossa. Tangoista en jostain syystä muka jaksanut alkaa nyperrellä siemeniä. Minulla on tekeillä vanilla extractia, josta postaus joskus ensi vuonna, kunhan se aikansa ässehtii (Kulinaarimurulasta oppimani sana).

  luimupupu: italialaisesta jäätelökoneesta olen haaveillut, mutta olisi varmaan aika tyyristä jäätelöä pitkän aikaa, tai sitten pitäisi aivan hullaantua jätskiin ja tehdä sitä ihan koko ajan:)

  VastaaPoista
 6. Täällä toinen KA-kade. Odotan sitä aikaa, jolloin meillä on isompi keittiö.

  Seurailen näitä jäätelöreseptejä nyt tiukasti, koska uudehko kone odottaa neitsytmatkaansa. Ja ei, ei missään tapauksessa suklaata, mutta muut sattumat sopivat sitäkin paremmin ;-)

  VastaaPoista
 7. suolaajahunajaa: Olen melkein itsellenikin kade tuosta KA:sta, sitä pitää hivellä ohimennen ja se on varmasti ylivoimaisesti pölyttömin paikka taloudessamme, olen sitä koko ajan pyyhkimässä:) Otimme riskin ja tilasimme sen jokunen vuosi sitten ulkomailta, on kannattanut. Lihamylly lisäosana on myös ollut kiva, tosin harvoin käytettynä.

  VastaaPoista
 8. Vaniljajätski on ihaninta mitä on! Vaniljasta vielä: olen käyttänyt vaniljatankoja jätskin tekoon, kuten luimupupu opastaa. Nyttemmin olen laiskuuttani varmankin, ihastunut Bourbon vaniljajauheeseen - se on valmista, pelkkää valmiiksi raaputettua, ihanaa vaniljaa. Nam.

  Niin ja minäkin KA-kade ;)

  VastaaPoista
 9. Mistä tilasit koneesi? Voi käydä virtuaalihipelöimässä ;-)

  VastaaPoista
 10. suolaajahunajaa:Muistaakseni kyseinen välitysfirma on lopettanut sittemmin, en tiedä mistä kannattaa nykyään ja onko jo Suomen hinnatkin kilpailukykyisiä.

  Hiidenuhma: Kiitos kummipojan puolesta lahjasta, on jo käytetty kemian kirjaan:)

  VastaaPoista