lauantai 24. joulukuuta 2011

Savustuskokeilu, jännitystä aattoaamuun


Olen kyllä kuullut joskus sanottavan, että asioita ei kannata jättää viimetippaan, mutta en usko moista. Viimetippa on se mikä tekee minusta tehokkaan! Tai sitten vain pakon edessä touhuajan. Joka tapauksessa tänä aamuna olin jo paistanut pipareita ja torttuja, keittänyt puuroa ja sekametelisoppaa, kun kokeilin jotain ihan muuta. Pelkäsin kyllä koko ajan, että palohälytin pärähtäisi ja perhe heräisi ennen aikojaan. Kokeilin nimittäin savustamista sisätiloissa, sähköuunissa savustuspussilla, jollaisia olen sivusilmällä nähnyt joskus kaupoissa, mutta ohittanut sen kummemmin tutustumatta. Joku ajatuksenpuolikas sai minut ostamaan sellaisen pussin tässä männäviikolla.

Kalaruoka on perheessämme aina ollut suosittua ja joulupöytäänkin kalaa tulee useammassa muodossa. Ainakin yhden syöjän mielestä kala saa mieluusti olla kypsää lautaselle päätyessään, joten sillit ja graavit hän ohittaa ottamatta. Suhtaudun epäilevästi eilen tai sitä aiemmin savustettuihin kaloihin, etenkin jos savustus on tapahtunut jossain toisaalla kuin tiluksillamme.  Säätiedotus lupasi rumaa säätä aatolle, eikä silloin ole mukava loimuttaa tai savustaa ulkosalla, flunssan hankkimiseen jouluaatto ei liene mukavin päivä. Niinpä pimeän turvin savustin lohifilettä sähköuunissa foliopussissa ja pikkuisen oli tutina takalistossa, että mitä tästä tulee. 

Pussi oli tuotemerkiltään simppelisti SAVU-savustuspussi, mistä kyllä pisteet firmalle. On nykypäivänä mukavaa, että firman nimestä voi päätellä, mihin sen tuotetta käytetään. Sekä pakkauspahvin sisä- että ulkopuolella oli runsaasti vinkkejä tuotteen käyttämiseen ja jopa minä selviydyin pussin avaamisesta, vaikka ensin kokeilinkin sitä väärästä päästä. Sivelin hieman hunajaa fileen pintaan ja tottelemattomasti myös ripautin pikkuisen suolaa ja pippuria kalan pinnalle. Asetin fileen nahkapuoli alaspäin pussin pohjalle, jossa blondiinivarmasti lukee kumpi puoli tulee olla peltiä vasten. Huomaavaista, lisää pisteitä! Suljin pussin huolellisesti taittelemalla folioreunuksen pariin kertaan.

Kuumensin uunin 270 asteeseen pelti asetettuna alimmalle pidikkeelle. Kun uuni oli kuuma, nostin foliopussin pellille. Ohjeessa neuvottiin aluksi pitämään lämpötila korkealla, jotta savustuminen lähtee käyntiin ja sitten laskemaan lämpötila noin 175 asteeseen, jonka teinkin. Pussi pullistui reippaasti uunissa, joten olikin viisas neuvo sijoittaa pelti uunin alaosaan. Ohjeen mukaisesti annoin pussin olla uunissa kaikkiaan 50 minuuttia. Uuninluukun avatessani keittiöön pöllähti hieman käryn ja savun sekoitetta. Kiikutin pellin terassille ja jäin toivomaan parasta. Ohje neuvoi antamaan kalan hetken vetäytyä pussissa ennen avaamista ja siinä kohtaa tottelin. Noin vartin kuluttua nostin pellin pusseineen takaisin sisälle ja leikkasin pussin auki saksilla. Pahimmat kuumat höyryt, joista pakkauksessa varoitettiin, olivat jo laantuneet. Kala oli kutakuinkin hyvän näköistä, kypsyys oikein sopivaa, mutta suolaa olisin saanut laittaa vähän reilummin. Ripotin sitä  lohen pinnalle ja käärin kalan uuteen folioon odottamaan joulupäivällistä. Kyllä tämä kokeiluna ja paremman puutteessa menee. Eiväthän mitkään foliopussit oikealla savustimella tehtyä kalaa kyllä voita, eikä ole tarpeenkaan.

fisuisen kuvan myötä: HYVÄÄ JOULUA!

16 kommenttia:

 1. Olen muutaman kerran käyttänyt savustuspusseja loheen,mutta olin kyllä pettynyt,ettei siinä varsinaista savukalan makua ollut.Kerran lisäsin myös liquid smoke-tippoja,kun ajattelin että se ehkä lisäisi sitä makua.Kiva juttu nuo pussit,mutta eivät tosiaankaan voita aidosti savustettua kalaa.
  Hyvää ja herkullista Joulua!

  VastaaPoista
 2. Yaelian: Näinhän se on, eikä sitä kovin pahaa säätä edes näytä tulevan, joten ulkosavustuskin olisi varmaan ollut siedettävää. Mutta tulipa kokeiltua:)

  VastaaPoista
 3. Mekin kokeilimme pussia pari kertaa kymmenisen vuotta sitten mutta eihän siitä oikeaa savukalaa tule. Nykyisin laitamme lohen kotona hyvin yksinkertaiseen tapaan uunissa: fileen pinnalle jotain maustetta päivästä riippuen (sitruunaa, yrttejä, chiliä, kapriksia,...)

  Rauhallista ja herkullista joulua!

  VastaaPoista
 4. Onpa hyvältä näyttävä fisu kyllä kuvassa!

  Herkullista ja leppoisaa joulua teille <3

  VastaaPoista
 5. luimupupu: Miten se menikään, että kaikkea voi kerran kokeilla paitsi kansantanssia? :)

  Virpi: Kiitos ja kiitos samoin! Helmikuussa ehkä nähdään, jos siellä päin on kekkereitä tiedossa:)

  VastaaPoista
 6. jaa-a, pitäsiköhän meidän ristiä blogiminämme uudelleen; sä voisit olla ViimeTippa ja minä Meinaaja. meno kuulostaa kutakuinkin samanlaiselta molemmilla. paitsi, että mun piparitaikina jäi kyllä aattona paistamatta!

  VastaaPoista
 7. Nanna: Erinomainen idea! Kävin jo aiemmin lukemassa meinaamisjuttusi ja se kuulosti niin kotoisan mukavalta:) Meillä teinillä meinasi naama venähtää, kun herättyään huomasi, että monta päivää puhutut piparkakut oli paistettu hänen nukkuessaan. Mutta ei hätiä mitiä, tottakai äitikulta oli säästänyt vähän taikinaa syötäväksikin! Vähästä se sädekehä joskus kiiltää:))

  VastaaPoista
 8. Minulla alkoi raksuttaa, että tuolla pussissa voisi savustaa kaikenlaista muutakin kuin kalaa varmaan... Pitääkin joskus kokeilla. Heti syntyi tästä tällainen meinaus :) Hyvää joulua Campa!

  VastaaPoista
 9. Ankerias: Niitä pusseja oli erilaisia vaikka kuinka monta, mutta tämänkin kääreessä puhuttiin vihannesten ja lihan savustamisesta. Pidin kyllä paljon eräässä Jamie Oliverin ohjelmassa käytetystä keksipurkkisavustimesta, pitäisi sitä kokeilla. Peltiseen purkkiin muutama reika kanteen, pohjalle kanin häkissä käytettävää jotain purua, pieni ritilä jolle kalapala. Ihan liedellä Jamie sitä kärvensi, itse menisin kyllä ulos:))

  Ankerias, hyvää joulua sinullekin!

  VastaaPoista
 10. Viimetippa ja meinaus ovat ihmisen parhaita kavereita. Ilman niitä moni asia jäisi syntymättä. Tänäkin vuonna viime tipassa moni meinattu asia...

  VastaaPoista
 11. ... syntyi ihan oikeasti, jäi vähän lause kesken :-)

  VastaaPoista
 12. suolaa&hunajaa: Minä myös sain loppujen lopuksi aikaan aika paljon eilen. Tänään onkin sitten laiska päivä, ruokia lämmittellään ja kukin puuhailee mitä tykkää.

  Hyvää joulunjatkoa sinullekin!

  VastaaPoista
 13. Kyllähän täällä mahtaa helmikuussa olla miitinkiä, oispa mahtista jos saatais vieraileva tähti sinusta :)

  VastaaPoista
 14. Virpi: Niin tosiaan kuulin, että miitinkiä olisi tiedossa ja kalenteria olen plärännyt siihen malliin, että olisi kiva sinne saapua:)

  VastaaPoista
 15. Itse olen ollut ruokavieraana savustuspussissa valmistettua lohta syömässä. Uunista kyllä tuli lupaavan savuisat tuoksut, mutta ilmeisesti tuo ennakkohaju sai makuaistinkin turtumaan liian varhain, sillä itse kalassa savustus ei erityisemmin maistunut. Niin, ja vaatteet, jotka oli tuolloin päällä tuulettuivat savunhajuisina parvekkeella useita päiviä... :D

  VastaaPoista
 16. Hayley: No olipa sitten tuhti oheishaju, kun vaatteisiin tarttui, muttei maistunut:) Meillä juuri meni piirakkaan loput lohesta ja ainoa häive savusta on kyllä ollut vain rasiaa aukaistessa, ei ole maistunut. Joten kertakokeiluksi varmaan jäi.

  VastaaPoista