perjantai 16. joulukuuta 2011

Tee-se-itse-limoncello


Tastespottingia selatessani kiinnitin huomioni blogikuvaan, jossa oli kotitekoista Limoncelloa, halusin heti kokeilla sitä itsekin. Taannoinen "Baileys"-kokeiluni onnistui hyvin, ainoastaan "säilyvyyttä" pitää  moittia, pienen  pulloni pohja tuli jo aikoja sitten vastaan... 

Ohje "Limoncelloon" otin täältä. Kysyin Kammenpyörittäjältä eräänä aamuna  sähköisen viestimen kautta, että mikä meidän vodkatilanteemme on. Kummempia ihmettelemättä hän vastasi sen olevan erinomainen. Eli ainoastaan sitruunoita tässä huusin ja niitä sainkin.

Leikkasin neljästä isosta, hyvin pestystä sitruunasta kuoret ja sijoitin ne tiiviskantiseen kannuun, päälle kaadoin niin paljon vodkaa, että kuorilastut uiskentelivat siellä iloisesti, noin 2.5 dl. Tämä hyväntuoksuinen seos jätettiin sitten pimeään viileään paikkaan viikoksi, minä laitoin sen jääkaappiin. 

Viikon kuluttua oli aika keittää siirappi. Laitoin 3 dl vettä ja saman verran sokeria kattilaan. Keitin liemen siirapiksi, eli sen verran että sokeri liukenee nesteeseen ja siitä tulee kirkasta. Kaadoin siirapin vodka-sitruunankuoriseoksen päälle ja sekoitin. Tämän sörsselin annoin vielä maustua yön yli viileässä. Tänään kaadoin seoksen ensin siivilän läpi, jotta kuoret jäävät pois kyydistä ja sitten vielä suodatinpussin läpi, että juomasta tulee kirkasta. Kaadoin juoman kesäisistä rippijuhlista säästettyyn Lorina-pulloon. Hyvää drinkeissä, kuulema. En ole koskaan maistanut! Enkä tätäkään pääse maistamaan ennen iltaa. Tuoksu on valtaisan hyvä, millaiset bileet mahtaa olla kompostin matosilla viinassa lionneiden sitruunakuorten kanssa?18 kommenttia:

 1. Minä laitan kyllä kanssa tällaisen tänään heti muhimaan! Vodkapullo on tuolla kaapissa lojunut vaikka kuinka pitkään tyhjänpanttina, nyt sille viimein tuli käyttöä.

  VastaaPoista
 2. Tämä näyttää hyvältä!

  Tuota baileys-ongelmaa pitää vähän miettiä, täällä on nimittäin sama juttu.

  VastaaPoista
 3. Ankerias: Oikein hyvää käyttöä tarpeettomalle viinalle:)

  Hannele: Vieläkään en mausta tiedä, kun ajelen autoa vielä myöhään, mutta tuoksu on lupaava.

  Kerro jos keksit ratkaisun outoon säilyvyysongelmaan!

  VastaaPoista
 4. Wohou, se onkin noin yksinkertaista. Mainiota.

  Huomenna suuntaan sitruunaostoksille, jonkinlaista itäblokin tuliaisvotkaa tuolla kaapissa onkin valmiina. Sen suhteen on sellainen säilyvyysongelma, että tuppaa säilymään liiankin hyvin. Ehkä limoncello korjaa sen vian.

  Hauskaa iltaa!

  VastaaPoista
 5. Saima: Ei, ymmärsit väärin, kyllä se oli todella vaikeaa ja jopa vaarallista, tuskin uskallan suositella sitä kenellekään! Eiku, nyt vaan viinan kanssa lotraamaan:) Hauskaa iltaa sinnekin ja kiitos kortista!

  VastaaPoista
 6. Nyt tulee muuten tarkattua hyvin tuimalla katseella näitä kuviasi (nytkin on taas niin hyvä kuva!); mietin mikä kuvakulma on ohjeistusten mukainen ja oliko väreistä vinkkejä jne.

  Anteeksi. Ja kiitos! :)

  VastaaPoista
 7. Saima: Kiipesin keittiöjakkaralle ja nojasin kaapinoveen kuvatessani ja olin sellaisella kierteellä, että sirkuksesta saisin kohta paikan:))

  VastaaPoista
 8. Tämähän on hienon näköistä! James Martin teki sitä viime viikonloppuna, mutta hän käytti mehunkin, ja tietysti se oli sameaa, ei ollenkaan noin hienon näköistä. Se oli valmista nautittavaksi parissa tunnissa, kun kuoret keitettiin sokeriliemessä. Mutta näin minäkin aion tehdä, niin kaunista.

  VastaaPoista
 9. sauvajyvänen: mietin kans sitä mehua, että jääkö se pois. Käytin sen sitten johonkin muuhun ja tästä tuli kauniin väristä. Tosin poika kysyi, että onko tämä jonkun joku näyte täällä kaapissa...

  VastaaPoista
 10. En kauheasti rakasta limoncelloa,mutta tiedän yhden pariskunnan täällä,jonka sitruunapuut tuottavat niin paljon satoa,että valmistavat joka vuosi kymmeniä pulloja limoncelloa.Sitä sitten tarjotaan kaikille vieraille;D

  VastaaPoista
 11. Yaelian: Minäkään en tiedä vielä tuleeko tästä rakkaussuhde, en tosiaan ole koskaan kaupallista tuotetta maistanut, mietin pitäisikö käydä ostamassa... En kyllä tiedä onko Alkossa kyseistä juomaa. Tätä omaa nyt tietty maistan, kun tilaisuus tulee:) Oi, oman puutarhan sitruunat, se on kyllä luksusta täältä vinkkelistä!

  VastaaPoista
 12. Voih ja aih. Limoncello on niin ihanaa. Tätä oli koeteltu myös ystäväni keittiössä ja oli kyllä hyvää.

  Olipas hyvä kuva, kannatti kiipeillä ja sirkustella.

  VastaaPoista
 13. suolaajahunajaa: Ja nyt sitten kaikki kuvat tästedespäin ovat näitä sirkusteluita... pitää olla varovainen, ettei kangistu kaavoihin ja maata seuraavaksi lattialla sieltä kuvaten:)

  VastaaPoista
 14. Nyt on juoma maistettu valmistajankin puolesta, en ihan vielä tiedä tykkäänkä yhtään vai paljon:)

  VastaaPoista
 15. Taisin tuolla tän postauksen ekassa kommentissa uhota että heti kokeilen, mutta nyt vasta sain testattua. Limoncello on sitten hyvää! Kiitos tästä vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ostin pitkäripaisesta vertailupullon, kaupallinen tuote oli sameaa, mutta maku kyllä erittäin lähellä kotitekoista:) Mutta ei tuo ihan suosikkijuomaksi yllä!

   Poista
 16. Campasimpukka, mitä vodkaa käytit?

  VastaaPoista
 17. Anonyymi: Se oli jotain ihan bulkkitavaraa, ellen ihan väärin muista

  VastaaPoista