lauantai 4. helmikuuta 2012

Korpisoturin korvikekahvi

Kammenpyörittäjä toi reissultaan luettavaksi pienen kirjasen, Korpisoturin keittokirjan, johon on kerätty Suomen Sotilas-lehden keittokikkakilpailun satoa vuodelta 1944. Lehtinen on kiinnostavaa ja osin liikuttavaakin luettavaa. Pienistä jutuista ovat sotilaat saaneet vähän lisää ruokavalioonsa ja monessa ohjeessa "lisätään voita, jos on" tai "mahdollisia perunoita". Kokeilimme kirpeään pakkaspäivään sopivaa korvikekahvia takapihan nuotiopaikalla, vaikka lintuset kyllä katselivat meitä oksilta, että menkää nyt hiiteen, että me pääsemme syömään. Kammenpyörittäjä kaivoi nuotiopaikan esiin ja viritti tulet ja kohta pääsimmekin "kahvinkeittoon". Ohje kuului näin:

"Vastike-kahvi: Kuivaa näkkileipää paloitellaan pieniksi paloiksi kenttäpakin kanteen. Kappaleet paahdetaan tumman ruskeiksi, ei kuitenkaan polteta niitä. Paahtamisen jälkeen kappaleet survotaan hienoksi jauhoksi, josta sitten keitetään "kahvia" sekoittamalla n. litraan vettä 2 rkl vastikekahvia ja annetaan tämän kiehua 5-10 min." (Stm. Esko V. Kallio)
Täsmälleen näin tehden saimme kupposet kuumaa tummaa juomaa, joka ei ollut ollenkaan hassumpaa. Jo paahdettu näkkileipämuru tuoksui hyvälle, ei tosin kahvimaiselle. Juomasta tuli minulle  ensimmäisenä mieleen lihaliemi, Kammenpyörittäjälle tee. Jos olisin talviolosuhteissa tai muuten kylmissäni lämmikkeen tarpeessa, ottaisin kyllä kupillisen tätä korviketta koska vain! Joku toinen pakkaspäivä kokeilemme ruokaisampaa vinkkiä tästä keittokirjasta. 

8 kommenttia:

 1. Vau mikä aarre!!! Mielenkiinnolla jään odottelemaan muitakin kokeiluja.

  VastaaPoista
 2. sauvajyvänen: lehtinen on peräisin sieltä jäämistöistä, mistä valokuvat ja muut, pidin kovasti tuosta ja ainakin "korkolappuja" meinaan kokeilla, juustoviipaleen paistamista.

  VastaaPoista
 3. olipas hieno kokeilu ja kirjalöytö.

  VastaaPoista
 4. Nanna: Heti tuli mieleen blogasta tästä lehdykästä, kun sen sain käsiini. Nuorempi perillinen kyllä katsoi meitä ihmeissään, kun pukeuduimme kuin Antarktikselle ja lähdimme "kahvinkeittoon" :)

  VastaaPoista
 5. No,jos pihalla on -30 niin kyllä sinne saa antarktisvarusteisiin pukeutuakin. nim. "Arvaa ollaanko täällä Tahkolla laskettelemassa? -30!"

  VastaaPoista
 6. Nanna: Oi, teilläkin on vilpeää siellä, pukekaa tarpeeksi päälle, kun pistätte nenämme ulos! :)

  VastaaPoista
 7. Näkkäriliemi... Jännä kokeilu. Kuppi lämmintä kylmässä on kyllä varmasti kiva, oli kahvia tai ei.

  VastaaPoista
 8. Ankerias: Samalla sivulla kuin tämä korvikekahvi, oli teejuoma, johon laitettiin vadelmanlehtiä tai puolukanlehtiä, jälkimmäisiä löytyisikin, jos hankea tonkisi. Kyllä sitä varmaan on monenlaista ruoanlisuketta keksitty nälän pitämiseksi loitolla.

  VastaaPoista