tiistai 7. helmikuuta 2012

Rosmariinihunajaa

Pidän kovasti coloradolaisesta Two Tarts-blogista, josta jo aiemmin otin vinkkiä aamiaismunien valmistamiseen. Koska minulla ei ole nyt ollenkaan aikaa ruoanlaittoon pitkän työputken vuoksi, kokeilen töiden välissä mielelläni nopeita keittiöideoita, joita ei ole tullut ajatelleeksi ennen kuin joku toinen nostaa ne nenän eteen. Two Tarts on minusta hauska blogi sen hienostuneen kaksimielisen (?) nimensä vuoksi ja toisekseen siksi, että kuvat ovat todella hyviä ja ideat helposti toteutettavia.

EDIT heinäkuussa 2018: En tiedä mitä on tapahtunut Two Tarts-blogille, linkit vievät kaikki finnivoidefirman sivuille! Niinpä poistin linkit. 

Meillä on keittiössä ollut nyt muutaman viikon tee-se-itse-vesiviljelmä. Olemme katselleet lehdissä ja kaupoissa kaupallista tarjontaa, nyrpistelleet muovin kovaa hintaa ja jättäneet ostamatta. Kammenpyörittäjän omin pikkukätösin sommittelema hiukkasen huokeampi vaihtoehto on pitänyt hengissä nyt jo toista kuukautta pientä määrää salaattia ja yrttejä. Valon ilahduttavasti lisääntyessä, ei lamppujenkaan tarvitse loistaa enää niin paljon. Toiveissa on saada muutama yrtti muuttamaan kasvihuoneeseen keväämmällä. Yksi iloisimmin kukoistavista yrteistä on rosmariini saviruukussaan. Hipaisen oksia aina ohimennessäni, sillä rakastan rosmariinin tuoksua. Siinä on jotain lämmittävää ja maanläheistä.

Tulin ostaneeksi ruokapiirin kautta hunajaa isohkon määrän, niinpä tänään tein rosmariinilla uutettua hunajaa. Grillikauden lähestyessä oikein hykertelin ajatuksella sivellä kananpaloja tällä hunajalla. Grilli tosin nököttää melkoisen hangen keskellä, mutta ainahan kaikki kaudet ovat lähestymässä, lähellä tai kaukana. Aikomukseni oli valmistaa pieni lasipurkillinen rosmariinihunajaa, joten käytin siihen:
 • 2 dl hunajaa
 • 1 rkl suolatonta voita
 • 2 oksaa rosmariinia
 • ripaus suolaa
Kaikki ainekset laitetaan kattilaan ja seoksen annetaan kiehua hetkisen miedolla lämmöllä.  Kattila nostetaan pois liedeltä ja hunajan annetaan jäähtyä puolisen tuntia. Rosmariinit nostetaan pois seoksesta, joka kaadetaan puhtaaseen purkkiin. Säilynee jääkaapissa ainakin joitakin aikoja. Kerron jos se pahentuu nopeammin, kuin ehdin sitä käyttää.


Qatarissa ajattevalle pyöräilylle minulla ei ole ollut aikaa pikakelausvilkaisua enempää, eikä qatarilaiselle keittiöllekään. Eiliset uutiset Alberto Contadorista vetivät mielen matalaksi, ei vain Alberton takia vaan koko lajin, koko revohkan ja pitkien vatvomisaikojen. Kammenpyörittäjän ystävää siteeratakseni, ei tämä tästä! Tai toivottavasti kuitenkin taas, kun kevään klassikot lähestyvät.

13 kommenttia:

 1. Haistan rosmariinihunajan tuoksun tänne asti! Meillä on ollut syksystä asti rosmariini ruukussa parvekkeella. Tammikuun loppun asti se puski innokkaasti uutta kasvustoa, mutta nyt pelkään pahoin, ettei se ole selvinnyt 15 asteen yöpakkasista. Hunajia löytyy kaupasta toinen toistaan herkullisempia, olemme maistelleet montaa sorttia.

  Niin, se doping-juttu. Eiköhän sitä jo käsitelty tarpeeksi. Kyllä se siitä taas kun tiet sulavat ja kevätaurinko paistaa.

  VastaaPoista
 2. luimupupu: Niin just, me mennään keväällä muuten katsomaan kun Giro alkaa. Ne Tanskan pätkät, pitää tässä vielä pettymystä niellä, ettei Albertoa pääse näkemään.

  VastaaPoista
 3. Kiitos blogivinkistä! Jäin heti koukkuun!:)

  VastaaPoista
 4. Minun rosmariini ei selvinnyt edes jouluun saakka...liekö hoitovirhe?
  Se on kyllä yksi hienoimmista yrteistä, ja monikäyttöinen.

  VastaaPoista
 5. Olit Campa unohtanut laittaa kuvan siitä vesiviljelmästä. Kiinnostaisi nähdä millainen se oikein, niin voisi ehkä ottaa mallia.

  VastaaPoista
 6. Raahasin isot puskat persiljaa ja ruohosipulia juurineen syksyllä kasvamaan sisätiloissa, kestivät noin kaksi viikkoa. Meinas päästä itku. Taidan kastella liian vähän. Laita please kuva missä ja miten omasi kasvatat.

  nimim. tahtoo yrttilöitä.

  VastaaPoista
 7. Eräs ystäväni muunsi käytöstä poistetun akvaarionsa yrttiviljelmäksi, oli valotkin jo valmiina. Hyvin toimii.

  VastaaPoista
 8. lintsi: Eikö olekin kiva blogi se TT?

  jokihakakokkaa: Minulla on nyt pakkasessakin paljon viime kesäistä rosmariinia, yksi pusikko on viileässä varastossa koetalvehtimassa ja nyt sisällä kukoistaa, ei lopu heti:)

  Ankerias: En unohtanut, en saanut hyvää kuvaa:) Pyysin arkkitehtiä kuvaamaan, kun kerkiää.

  The FAA: laitan eri postauksen siitä viritelmästä, kun saan kelvollisia kuvia:)

  Maria: Meillä on akvaariopumppu vesiosastossa pistämässä veden liikkeelle.

  VastaaPoista
 9. Mmm,tuota voisi käyttää muuhunkin kuin kanaan,vaikka tofuun kun en lihaa syö.Rosmariinia kasvaakin puistossa ikkunan alla:)

  VastaaPoista
 10. Yaelian: Rosmariini maistuu hunajassa mukavan jälkijättöisesti. Varmaan vaikuttaa sekin, millaista hunajaa sattuu olemaan käsillä. Teehen laitan tuota myös, kun seuraavan kupposen laitan.

  VastaaPoista
 11. Mä olen joskus ja jossain saanut rosmariinihunajaa suolakurkkujen ja smetanan kera. Ei hassumpaa.

  TT-koukkuun taisin jäädä minäkin... :)

  VastaaPoista
 12. Pretty pics! I hoped you enjoyed the rosemary honey. Isn't it so delicious, especially for how easy it is to make? :)

  VastaaPoista
 13. Tusla: Kiva koukku!

  sarah@two tarts: Thanks! Nice to see you here!

  VastaaPoista