lauantai 11. helmikuuta 2012

Säilötyt sitruunat


Monta kertaa tielleni on tullut ruokaohjeita, joissa käytetään suolasäilöttyjä sitruunoita, joita kuuleman mukaan saa ostaa Stokkalta. Meillä kun ei moista kauppaliikettä ole lähimailla, päätin kokeilla sitruunoiden kotisäilöntää. Mikäpä muukaan kuin foodgawker auttoi asiassa eteenpäin, siellä oli kasapäin postauksia aiheesta preserved lemons. 

Hankin muutamia luomusitruunoita ja upouuden lasipurkin. Leikkasin pestyjen sitruunoiden kannasta pienen palan niin, ettei hedelmäliha tullut näkyviin. Toisesta päästä leikkasin vähän enemmän. Leikkasin sitten sitruunaan kaksi viiltoa, varoen leikkaamasta kuitenkaan sitruunaa lohkoiksi. Ripotin purkin pohjalle suolaa. Raotin sitruunan lohkoja ja sirottelin suolaa avokätisesti lohkojen väliin ja tungin sitruunat purkkiin toistensa päälle. Purkkiini mahtui neljä keskikokoista sitruunaa. Puristin kahdesta lisäsitruunasta mehut ja kaadoin mehun purkkiin. Sinne päätyi myös laakerinlehti ja tähtianis. Päällimmäiseksi ihan pintaan laitoin puristamani sitruunan kuoren kahteen palaan leikattuna. Sen voisi saamieni neuvojen mukaan poistaa, jos pintaan meinaisi muodostua hometta. Sitä en tietenkään toivo. Ripotin vielä ihan ylimmäksi suolaa. Kaikkiaan suolaa meni noin 1,5 dl. Kaadoin purkin piripintaan kiehuvaa vettä ja suljin purkin tiiviisti. Ohjeissa kerrottiin, että aluksi liemi on sameaa, mutta sen pitäisi siitä seljetä. Nyt sitten vain purkki viileään ja pimeään paikkaan ja neljän viikon päästä katsomaan kuinka kävi! Purkkia neuvottiin ravistamaan varovasti päivittäin.


15 kommenttia:

 1. Moon tehny suojattuja sitruunoita ihan vaan lohkomalla pestyt sitruunat ja latomalla ne tiiviisti survoen purkkiin reilun merisuolamäärän kanssa. Toimi niinkin!

  VastaaPoista
 2. Hannele: Monessa ohjeessa tehtiin just niin, mahtuu enemmän purkkiin, mutta minusta nuo kokonaiset näyttää niin näteiltä. En vielä oikein saanut selkoa, että otetaanko ne kaikki sitten kerralla pois liemestä, kun ovat valmiit, vai otetaanko niitä sieltä pikkuhiljaa... Tuumin, että ehdin ottaa selkoa tulevan kuukauden aikana:)

  VastaaPoista
 3. Nyt paljastan tyhmyyteni, mutta mihin näitä voi käyttää?

  VastaaPoista
 4. Saima: Melkein pitää sanoa, että mistä minä tiedän, mutta tiedän sen verran, että esimerkiksi marokkolaiseen ruokaan ja intialaiseenkin, vissiin. Just siis siihen, mistä en tiedä paljon mitään. Mutta kun minulla on täydellisesti säilöttyjä sitruunoita on minun ihan pakko opetella niitä tekemään!

  VastaaPoista
 5. Mainiota - odotan niitä postauksia jo innolla! Rakastan marokkolaista (ja intialaistakin), ja sitruunaahan ne aina ovat täynnä, jos ei muuta niin "kantena". Mutten ole tällaisiin törmännyt. Aivan mainion näköisiä.

  VastaaPoista
 6. Nätit kuvat! Säilötyistä sitruunat käyvät hyvin vaikka levitteisiin,kuten olen käyttänyt täällä
  http://appelsiinejahunajaa.blogspot.com/2010/11/ruokalahjat-osa-2-levitteet.html

  Täälläpäin yleensä ostan ne valmiina ,kun niitä on niin helposti saatavilla,mutta olisi kiva kokeilla joskus myös itse noiden tekoa.

  VastaaPoista
 7. Yaelian: Kiitos! Tänään oli taas valoa vähemmän ja apukädet puuttuivat, joten olen iloinen, jos kuvat sentään "kelpaavat" :) Kiitos myös vinkistä mihin käyttää säilöttyjä sitruunoita, pitää käydä katsomassa.

  VastaaPoista
 8. Ja taas! Jos ei jotakin kaupasta saa, niin Campasimpukka ne tekee :) Olet sää kyllä mestarikokki!

  VastaaPoista
 9. Kotiharmi: Ei nyt sentään, mutta nykyään tohdin kokeilla epäonnistumisenkin uhalla:) Lupaan myös näyttää kuvan kanssa, jos tekeleeni homehtuu!

  VastaaPoista
 10. Jäämme odottamaan jännityksellä, mitä noista kaunokaisista tulee vielä :-)

  VastaaPoista
 11. Minullakin on sellainen marokkolainen keittokirja, jonka resepteihin näitä säilöttyjä sitruunoita tarvitaan. Hitsi, pitäiskin kanssa kokeilla. Taidan käyttää tätä sun reseptiä, kun ovat tosiaan nättejä tuollai kokonaisina.

  VastaaPoista
 12. Tuuli: lisäät paineita? :))

  Ankerias: Se olisikin hyvä, sinä teet omat versiosi ja sitten kokkaat hyvää ruokaa ja minä nyökyttelen hyväksyvästi, kun omat sitruunani homehtuvat:) Minulla on tunne, että suolaa olisi pitänyt tulla enemmän...

  VastaaPoista
 13. Yksi ystävä teki joskus suolasitruunoita, mutta ne eivät oikein onnistuneet, enkä ole saanut sitten itse ruvettua hommaan. Olen tosi kiinnostunut kuulemaan miten se onnistuu; mistä tietä että ne ovat valmiita jne.

  VastaaPoista
 14. Nelle: Tämä on nyt sellainen hyppy tuntemattomaan, kun en ole koskaan maistanut/käyttänyt asianmukaisesti valmistettujakaan, joten pitää mennä ihan sokkona:) Tykkään tämmöisistä kokeiluista.

  VastaaPoista
 15. Sinä se jaksat aina kokeilla kaikkea uutta! Odotan innolla lopputulosta.

  VastaaPoista