sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Qahwaa Qatarista


Tänään on kiinnostavien tapahtumien päivä, suomalaiset käyvät toivonmukaan ahkerasti vaaliuurnilla ja vähän etelämpänä, Qatarissa on aloitettu kuusietappinen Tour of Qatar. Siellä on mukana monia huipputalleja ja -ajajia. En päässyt katsomaan lyhyttä kisalähetystä reaaliaikaisena, mutta tuloslistoista näen Tom Boonenin kirineen ykköseksi ja muitakin tuttuja nimiä on kärkikymmenikössä, heistä mainittakoon vaikka Peter Sagan ja Tyler Farrar. Mark Cavendish sen sijaan löytyy vasta sijalta 51. Huomenna on vuorossa aika-ajo, jota jo toivon mukaan ehdin katsomaan.

Qatarilaiseen ruokakulttuuriin tutustuminen tuotti melko laihoja tuloksia, suurimmaksi osaksi sen vuoksi, ettei minulle ole ylipäätään kovin tuttua mikään sen seudun ruoka. Ajankäytölliset rajoitukset estivät minua tekemästä vaikka jotain lammasruokaa, jonka ymmärrän olevan Qatarissa ja naapurimaissaan suosittua. Sen verran sain selville, että maassa pidetään  tärkeimpänä keskipäivällä syötävää ateriaa, vasta vähitellen länsimäinen päivälliskulttuuri on saamassa jalansijaa.

Harhailuni ohjeiden parissa tuotti sen verran tulosta, että kokeilin tänään qahwaa, kahvia jotain juodaan yleisesti Qatarissa ja muissa lähimaissa. Siihen meiltä löytyi kutakuinkin ainekset ja välineetkin. Kahvimyllyn ruuvia kierrettiin siihen suuntaan, että pavuista tuli melko hienoa purua, paljon espressoa hienompaa. Keitimme pienen pannullisen vettä, jonne laitoimme 4 lusikallista kahvia, nostimme kahvin kiehumaan. Annoimme kahvin asettua hetkisen aikaa. Toisessa pienessä pannussa odotti sitten sahramihippuja ja karkeaa kardemummaa, päälle kaadoimme siivilän läpi asettuneet kahvin. Sekoitimme ja annoimme juoman kiehahtaa, jonka jälkeen se olikin valmista nautittavaksi. Juoma nautitaan perinteisesti korvattomista pienistä kupeista, sellaisia meillä ei ollut. Kuvatessa juoma ehti hieman jäähtyä ja vahvemmaksikin sen olisi voinut tehdä, mutta mukavasti kardemumma ja sahrami kyllä maustoivat kahvin.

Lunta keskisuomalaisissa pyöränpinnoissa

8 kommenttia:

 1. A) Hassua huomata ihailevansa valokuvaa pyöränpinnoista... Mutta kaunis ja herkkä kuva!

  B) Kahva (suomalainen aksentti lausuessa) kelpaisi täälläkin. Nenää palelee ja vällyä vedetään päälle sohvannurkassa istuessa. Kahvin maustaminen on jännä juttu ja siinä saa olla tarkkana, etteivät mausteet dominoi liikaa. Meillä taidetaan keittää tavalliset vaalikahvet, kun tulos on selvillä.

  VastaaPoista
 2. Kotiharmi: Minunkin piti kahdesti katsoa, että mitä siinä kuvassa oikein on, luulin ensin ruohonkorsiksi, kun Kammenpyörittäjä antoi kuvia tikulla koneelleni:)

  VastaaPoista
 3. Nuuhkis ja nam, tuon suunnan kahvit maistuvat joskus niin hyviltä. Esim. Farougen libanonilaiskahvi on niiiin hyvää.
  Hieno pinnakuva!

  VastaaPoista
 4. Kaunis kahvikuva! Hauskaa kun teillä aina kokataan pyöräkilpailujen paikkakunnan mukaan;D täällä tuontapaista kahveeta kutsutaan turkkilaiseksi kahviksi;D

  VastaaPoista
 5. Ja meillä syötiin Super Bowlin mukaan. Tämä kai on sitä globalisaatiota? No syötiin meillä Runeberginkin torttuja, ettei ihan vallan juuria unohdettu :D

  VastaaPoista
 6. luimupupu: Kammenpyörittäjä kiittää kuvakehusta!

  Yaelian: Turkkilaisiin kahviin laitetaan vissiin tanakasti sokeria ja kiehautetaankin sokereineen päivineen, sitä teemme joskus myös. Nyt vain ei ole turkkilaista jauhettua kahvia, edellinen purkki oli niin pitkään avattuna:)

  sauvajyvänen: Mekin katsoimme Super Bowlia, kun odotimme poikaa sieltä reissusta. En kyllä ymmärrä siitä pelistä yhtään mitään:) Kammenpyörittäjä kyllä koitti selittää, mutta töitten jälkeen ei enää oikein auennut kahden jälkeen peli! Kiitos vinkistä, että näkyy ilmaiseksi, eipä tuota muuten olisi tiedetty.

  VastaaPoista
 7. Aah, kuulosti hyvältä. Kardemumma on meillä ihan "perusmauste" suodatinkahvissakin, mutta sahrami! Ihana ajatus.

  Tämän vastaavan mauste-elämyksen saisi varmaan turkkilaisestakin kahvijauheesta, jota meillä yleensä on kaapissa. Se on kiva, kun sitä myydään pikkupakkauksissa (150g), ei jää niin helposti avattuna kaappiin lojumaan. Kahvimyllyä kun ei ole hankittuna.

  VastaaPoista