tiistai 21. helmikuuta 2012

Vadelmainen juustokakku

Juustokakut ovat melko harmaata aluetta leipomiskokemuksessani, en ole montaakaan leiponut, vaikka usein ihastelen toisten juustokakkuja blogeissa ja kahvipöydissä. Jokunen aika sitten kaupassa juustohyllyn äärellä silmäni osuivat Philadelphia-juustoon ja ajattelin, että eikös sitä tule usein juustokakkuun. Ostin pari pakettia, nostin ne kotona jääkaappiin ja unohdin sinne. Tyypillistä minua. 

Tänään huomasin purnukat ja vilkaisin päivämäärää, eivätpä olleet vielä tolkuttomasti vanhentuneita, huominen oli päivämääränä. Niinpä juustokakkuhommiin! Olin merkannut söpöt vadelmaiset juustokakkupalat foodgawkerissa suosikkeihini ja Epicurean Mom-blogin ohjeella lähdin juustokakkurintaman valloitukseen. Olin jo ohjeeseen tutustuessani huomannut kyseessä olevan ilmeisen kaloritietoinen blogi, päinvastoin kuin Campasimpukka. Siinä mielessä Campasimpukkakin on tietysti kaloritietoinen blogi, ettei kaloreissa säästellä. En antanut kuitenkaan tämän pienen näkemyseron estää minua kokeilemasta suloisen söpöistä ohjetta.

Ilmeni kuitenkin, ettei taloudessa ollutkaan enää vadelmaa pakastimessa. Onneksi mansikkaa oli runsain mitoin, joten vaihdoin vadelmapyreen mansikkapyreeseen huolettomin mielin. Tuoreita ulkomaisia vadelmia täytteeseen puikattavaksi kyllä löytyi ja tähän ohjeeseen niitä saattoi hyvin käyttää uunikeikan vuoksi. Soveltelin ohjetta sieltä täältä, kuten itsevarma juustokakkuleipuri ikään.

Ohje alkoi keksipohjan valmistamisella. Siihen tuli
  • 11 digestivekeksiä
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria (mielestäni tarpeeton, jollei rakenteen vuoksi oleellinen)
  • 1/4 tl kanelia
  • 5 rkl sulatettua voita
Kuumensin uunin 160 asteeseen. Laitoin kuivat aineet yleiskoneeseen ja annoin leikkuuterän surruutella ainekset tasaiseksi muruksi. Lisäsin voin joukkoon ja sekoitin lisää, kunnes voi sekoittui muruihin tasaisesti. Laitoin pienehköön neliskanttiseen uunivuokaan pohjalle ristikkäin kaksi vuoan levyistä suikaletta leivinpaperia, niin että reunat roikkuivat reilusti reunojen yli. Näin saisin valmiin kakun hyvin nostettua pois vuoasta. Pieni voisipaisu vuoan pohjalla ja reunoilla auttoi paperia tarttumaan vuokaan kiinni. Taputtelin pohjamuruseoksen tasaisesti vuokaan ja esipaistoin pohjaa 15 minuuttia. Jätin uunin päälle ja nostin pohjan jäähtymään.

Täytteeseen tuli
  • 2 rasiaa maustamatonta tuorejuustoa (200 g purkkeja)
  • 2 kananmunaa
  • 1,2 dl sokeria
  • 1 dl mansikkasosetta (pakastettua, sulatettua, en keitellyt ohjeen mukaisesti)
  • 1 pieni rasia tuoreita vadelmia (ei yleiskoneeseen)
Sekoitin ainekset tasaiseksi velliksi yleiskoneessa ja kaadoin noin puolet keksipohjan päälle. Sommittelin vadelmat hienosti täytteeseen ja kaadoin loput täytteestä päälle, jolloin vadelmat lähtivät hieman kellumaan, mutta hukutin ne armotta täytteeseen. Paistoin kakkua 35 minuuttia. Kun täyte oli hivenen vielä tutiseva, otin kakun pois uunista ja annoin jäähtyä ensin pöydällä ja sitten jääkaapissa muutaman tunnin. Leivinpaperisuikaleista nostamalla sain kakun ehjänä pois vuoasta leikkuulaudalle ja jännittyneensä leikkasin palasen. Sievää! Hyvää! Ja jos vähemmän kaloripitoista kuin jotkut muut juustokakut, niin ei haittaa! Mielelläni kuulisin, mitä tuossa oli erityisen kevyttä verrattuna muihin juustokakkuihin.


7 kommenttia:

  1. Juustokakut ovat ihania! Vaikka kärsinkin laktoosiongelmista,niin onneksi laktoosipillereiden avulla voi niistäkin nauttia joskus.Täälläpäin muuten ovat juustokakut ylen suosittuja,ja niitä saa joka leipomosta eri variaatioina.Kesän kynnyksellä on pyhäkin ,jolloin melkein joka kodissa syödään juustokakkua.Vadelma sopiikin ihanasti juustokakkuihin.

    VastaaPoista
  2. P.S. USAssa asuessa kävin usein Cheesecake Factoryn ravintoloissa,joissa sai mielettömän hyviä juustokakkua,pitkästä listasta valittuna.
    Ketjusn webbisivuilta saa hyviä inspiksiä,jos haluaa tehdä vähän erilaisia juustokakkuja
    http://shop.thecheesecakefactory.com/order/category/cheesecakes.html#identifier=1329847722607

    VastaaPoista
  3. Yaelian: Pahoittelen, en ole pystynyt poistamaan sitä sanavahvistusjuttua, se lienee edelleen kommenttilaatikossani.

    Kiitos juustokakkulinkistä! Ties millainen juustokakkuhirmu minusta tuleekaan:)

    VastaaPoista
  4. En ole itsekään varsinainen juustokakkuspesialisti, mutta omassa reseptissäni ainakin lurautetaan reilusti kermaa täytteeseen. Se saattaa nostaa kaloritietoisten niskakarvat pystyyn - en itsekään kuulu siihen rotuun.

    VastaaPoista
  5. Jonna: Tosiaan, kermaahan tähän ei tullut ollenkaan:) Pitää kokeilla jollain muullakin marjalla, vaikka mustaherukalla. Ja varmaan piparkakkukin kävisi pohjamuruksi.

    VastaaPoista
  6. Ihanan hempeän näköinen.
    Mä jotenkin kierrän kekseistä tehdyt murupohjat kaukaa, ne ovat usein vaikeita käsitellä kakkua leikattaessa, keksin maku on liian voimakas ja turhan usein kitalakeen jää rasvainen tunne. Tämä suosikkileivonnaiseni on enemminkin rahka- kuin juustokakku, mutta käyttäisin samaa pohjaa juustoisempaan versioonkin.

    VastaaPoista
  7. luimupupu: tuo pohja kyllä pysyi hyvin kasassa, muttei toisaalta ollut liian kova leikattavaksi. Mutta makea se kyllä oli. Ja hempeys oli kyllä tosiaan läsnä:)

    VastaaPoista