sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Chocolate Pot de Crème

puuhapaketti saapunut

Onpa viikko mennyt äkkiä ja kotinurkilla viihtyen. Vapaapäivät ovat maistuneet mainiolta ja ruokapuoli on ollut erittäin teemavapaata ja epämuodollista. Kakkukiintiö lienee täynnä pitemmäksi aikaa, mutta jälkiruokahammasta silti ihan vähän kolotti ja etsin aamulla ohjeen, joka olisi ranskalainen Critérium du Dauphinéen viimeisen etapin kunniaksi. Chris Froome  voitti kokonaiskilpailun ja tuumimme Kammenpyörittäjän kanssa, että Alberto Contadorin on syytä treenata, mikäli mielii voittaa Froomen Tourissa.

Otin mallia Heather's French Press-blogista, jossa oli helmikuussa tehty suklaista jälkiruokaa, chocolate pot de cremèä. Pannacottaa tehdessäni minua hieman vistottaa liivate, joten tämä ranskalainen herkku ilman possuhyydykettä on enemmän mieleeni. Viiteen annokseen meni:
  • 170 g tummaa suklaata (70%)
  • 2,4 dl kermaa
  • 2,4 dl täysmaitoa
  • 0,8 dl sokeria
  • 2 keltuaista
Kuumensin kermaa ja maitoa kattilassa, kunnes neste alkoi muodostaa kuplia kattilan reunoille. Olin pilkkonut suklaan lasikulhoon odottamaan. Samoin olin vatkannut sokerin ja keltuaiset sekaisin. Kun kermamaito oli kuumaa, kaadoin seoksen suklaapalojen päälle ja hämmentelin seosta nuolijalla, jotta suklaa sulaisi kokonaan. Sekoitin sokeri-keltuaismassan suklaakermaan ja kaadoin koko sopan takaisin nopsasti pesemääni kattilaan. Kuumensin seosta muutamia minuutteja puulusikalla sekoitellen, kunnes kastike sakeni. Testi riittävästä sakeudesta on helppo tehdä siten, että pyyhkäisee puulusikan selkäpuolelta kastiketta. Kun siihen jää selkeä siisti viiva, on kastike valmista. Kaadoin seoksen kuppeihin ja annoin niiden jämäköityä jääkaapissa tarjoiluun asti. Lusikoin annosten päälle hieman kermavaahtoa. Olisin voinut laittaa yhden keltuaisen enemmän tai keittää kastiketta hieman sakeammaksi, sillä se jäi aavistuksen löysäksi. Mutta maku oli syvän suklainen ja kahvin kanssa se sai makeannälän siirtymään.


12 kommenttia:

  1. Vistottaa :) Se on niin hieno sana, että ansaitsee erityismaininnan! Tällainen liivatteeton suklaavanukas maistuisi minullekin, ei vistottaisi lainkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin? En käytä sitä täällä keskellä maata juuri ikinä, mutta tänään oli tuon perinnesanan paikka :D

      Poista
  2. Kahvi kaipaa joskus suklaata rinnalleen, nam! Onko tuo rakennekaan niin tärkeää, kun kupista voi lusikoida ja maku on kohdallaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, vähän pienempikin annos olisi vienyt suklaanhimot :D Vaikka sellainen espressokupillinen.

      Poista
  3. Ihanan suklaisen kuulloinen. :)

    VastaaPoista
  4. Pitää tässä vielä ennen kotiinlähtöä muistaa hankkia TdF-lehdet. Viime vuonna tilauksestamme olivat postimerkit jääneet matkalle ja lähetys tuli kotiin kuukauden matkanneena viimeisellä kisaviikolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole vielä selaillut tarkemmin, mutta se etappikartta on kiva, antaa hyvin kuvan, miten vähän kyse on "ympäriajosta" :)

      Poista
    2. Joinain vuosina lehden välissä on ollut "juliste", johon voi kirjoittaa jokaisen etapin voittajan ja arvopaitojen haltijat. Sitä on kiva täyttää. Vähän kuin joulukalenteri muksuna ;).
      Fäbu ei aja, pläääh.

      Poista
    3. Sellainen juliste oli juuri puuhapaketissammekin. Eikö aja? No plääh. Entäs Jens? Froome lienee aika suuri suosikki.

      Poista
    4. Fäbu tähtää MM-kisoihin. TdF ei ala aika-ajolla, joten ei niin hyviä ole mahdollisuuksia keltaiseen paitaan.
      Jensistä en tiedä, toivottavasti ajaa.

      Poista
    5. Ymmärsin, että alkaa eka kertaa ikinä Korsikalta. Ja nyt kun on sadas kisa, on varmaan paljon kaikkea kisahumua. Esittelyillä ja haastatteluilla alkaa jo kesäkuun viimeisellä viikolla lähetyksetkin.

      Poista