lauantai 15. kesäkuuta 2013

Nyt taas kulkee!

selkäjumppaa

Taisin selvitä säikähdyksellä, noidannuoli tai mikä olikaan, päästi minut pälkähästä ja tänään olen voinut tehdä jo vaikka mitä. Lattialle pudonneet esineet pitää vielä potkia seinustalle, mistä ne saa noukittua, mutta muuten on loistava olo. Ei se mitään, että puukon tuikkaus tuntuu selässä vielä ajoittain ja yskäisy on ihan no no aivastuksesta puhumattakaan. En joutunut vuoteen omaksi pitkäksi aikaa, eikä kesä ole piloilla!

Oli mukava laittaa ruokaa muutaman päivän tauon jälkeen ja raaka-aineena oli Kammenpyörittäjän lähitorilla piipahtaneesta lihanmyyntiautosta ostama lammaspalanen. Saimme tiedon auton reitistä ruokapiirin kautta ja vaikka minä olin siinä vaiheessa totaalisesti poissa pelistä, Kammenpyörittäjä kävi ostamassa muutama lammanpalasen. Laitoimme niistä kaksi pakastimeen ja yhden nollalaatikkon ja tänään ulkofilepala päätyi grilliin. Tein lihapalalle yrttisen maustatahnan, johon tuli:
 • rosmariinia
 • timjamia
 • ruohosipulia
 • 2 valkosipulin kynttä murskattuna
 • oliiviöljyä
 • suolaa ja pippuria
Silppusin yrtit ja valkosipulin ja sekoitin ne suolan, pippurin ja öljyn kanssa tahnaksi, jossa pyörittelin lihapalan. Se sai maustua noin tunnin verran, jona aikana valmistelimme kasvikset ja teimme muutaman setin yrttisuolaa kuivumaan, niistä tuonnempana. Kuumensin kaasugrillin parilan melko hothotiksi ja tökkäsin lämpömittarin anturin lihapalan keskelle. Asetin tavoitelämpötilaksi 55 astetta. Grillasin lihapalaa molemmilta puolilta välillä käännellen ja odottelin äänimerkkiä kertomaan, milloin tavoitelämpötila olisi saavutettu. Onneksi menin muutenkin grillin liepeille sopivassa kohtaa, sillä olin unohtanut asettaa hälytyksen päälle, uusi mittari, uudet nappulat. Hyvällä tuurilla liha ei ehtinyt liian kypsäksi. Otin anturin pois ja käärin lihan kaksinkertaiseen folioon siksi aikaa, kun grillasin kasvikset. Meillä oli lisäkkeinä grillattuja tomaattiviipaleita, sipuleita, juustonokareella aateloituja herkkusieniä, kesäkurpitsakiekkoja ja salaattia. Liha oli juuri parahultaisen kypsää, vienosti punertavaa ja pinta rapsakan yrttistä. Tykkäsimme!


Tässä kuva on luimupupulle siitä minun rellostani, sillä tekisi mieli päästä ajamaan, kunhan selkä on jumpattu ensimmäisen kuvan vinkeillä kuntoon!

10 kommenttia:

 1. Hieno! Ja kiva kuulla, että selkä on parempi.
  Tämä potilas sai toiselta tohtorilta vahvemmat aineet ja masulaastaria, jotka toivottavasti auttavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö banaani ja patonki sittenkään olleet paras lääke? Mikä on masulaastari? Lisää rellokuvia, kymmeniä on varastossa :D

   Poista
  2. Ei näköjään :(, vaikuttaa kuulema sitkeältä virukselta. Smecta, veteen liuotettavaa jauhetta, jonka pitäisi suojata ja korjata kärsinyttä suolta (hienoa ruokablogikeskustelua...)

   Joo, saa laittaa lisää kuvia ;).

   Poista
  3. Oi, toivottavasti sellainen stoppari toimii! Joo, kuvia tulee, se on niin hieno pyörä!

   Poista
 2. Oletko ruokapiirin jäsen? Olen niitä vähän katsellut, mutta tästä läheltä en ole löytänyt yhtään. Ihmeellistä, kun asun isossa kaupungissa. Liha näyttää herkulliselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joo, täällä Jyväskylässä on oikein toimivat ruokapiirit, varsinkin tuo lihapuoli on vilkastunut nyt tämän vuoden kuluessa. Melkein kaiken lihan saa nykyään ostettua ruokapiirin kautta, jos vain on tilaa pakastimessa ja muutenkin sesonki osuu kohdalle:)

   Poista
  2. Olisi kyllä ilo päästä sellaiseen rinkiin mukaan. Pitää kesän jälkeen taas kartoittaa tilanne. Kyllä Espoossa kunnon ruokakauppoja on, Tapiolassa Stockan Herkku, Mankkaan K-supermarket ja Sellon Citymarket esimerkkeinä. Nämä ihan minua lähimmät kaupat ovat onnettomia vihannesten ja marinoimattoman lihan suhteen. Ruokapiirin kautta saisi kiinnityksen lähituotantoon ja toivottavasti myös luomuun.

   Poista
  3. Luomuna saa aika monia tuotteita tämän meidän piirin kautta, jauhot esimerkiksi, on aivan varaa valitakin tuottajien kesken. Kananmunat otan aina piirin kautta, vaikka ne eivätkään ole luomua, eivät siis ole hakeneet sitä luomustatusta, ilmeisesti se on työläs prosessi ja sen kanssa pitää olla tarkkana. Ystävä hakee välillä samalta tilalta munia ja tuo samalla minullekin, joten ruokapiirin kesätaukojenkin aikana pysymme munissa :D Tämä piiri mihin minä kuulun, keskittyy lähiruokaan yhtä lailla kuin luomuun, lihaakin tulee saataville monilta melko lähellä olevilta tiloilta. Kalaakin on ollut välillä, mutta minä en ole sitä ottanut.

   Poista
  4. Tuollainen piiri sen pitäisi olla!

   Poista
  5. Meillä taisi olla nyt kolmas nyt tämä kausi ja nyt oli jo todella monipuolista tarjontaa. Alussa se oli lähinnä jauhopuolta ja leipomotuotteita, tuoretta tavaraa hetken aikaa syksyllä ja perunaan talven läpi. Nyt on jo huomattavasti pidempi lista tuottajia ja heillä tuotteita.

   Poista