torstai 25. heinäkuuta 2013

Tähdenlentopastaa

Lintu, pysy pois meidän marjoistamme!
Me pidämme kovasti pastasta. Sitä ei välttämättä uskoisi, jos vilkaisee pasta-aiheisten postauksien määrää blogin vähän yli 500 postauksen joukossa. Blogin ensimmäisen kevään Italia-haasteen aikana tein monta pastapostausta, mutta sittemmin niitä on ollut harvakseltaan, lähinnä omia pastataikinakokeilujani ja surkuhupaisia ravioliräpellyksiä

Nämä ruokahaasteet ovatkin siitä hassuja, että ne ikäänkuin köyttävät käteni keittiössä. Tulee itseaiheutettu tunne, etten voi tai saa tehdä jotain ruokaa, koska se on väärää. Tietysti voin ja saan, eikä ruoka ole väärää. Silti pihtaan pastan kanssa Ranska- ja Espanja-viikoilla ja Italia-viikoilla taas ajattelen, ettei voi koko ajan vain pastaakaan laittaa! Varsinaista logiikkaa. Joka tapauksessa syömme siis pastaa useammin, vähän salaa, kuin blogista voisi päätellä. 

Toinen raaka-aine, jonka käyttäminen on joutunut samanlaisen pihtauksen kohteeksi on riisi. Italia-viikoilla ns. pitää tehdä risottoa ja Vueltan aikaan paellaa, mutta Ranskaan en oikein osaa liittää riisiruokia. Eilen teimme pitkästä aikaa kalan lisäkkeeksi riisiä. Melkein samaan aikaan päidemme yläpuolella syttyivät lamput, että hei, mitä jos keitettäisiin riisiä! Seuraavaksi piti etsiä riisinkeitin, joka oli vielä väistöpaikassa keväisten ylioppilasjuhlien jäljiltä. Riisi on enemmän jäänyt aidosti vähemmälle käytölle kuin pasta. Kesäaikaan ei tule tehtyä sushiakaan, minulla on päähänpinttymä, että kesällä ei yksinkertaisesti voi löytää riittävän tuoretta merikalaa sushia varten. Luultavasti olen väärässä, eikä merikala ole sen tuoreempaa täällä keskellä maata talvellakaan. 

Eilisen loimulohen loppujen hyödyntämiseksi tein tänään nopean pasta-aterian. Yleensä olen laittanut tähdelohen mukaan kastikkeeseen, mutta kala menee siinä helposti aivan muhjuksi, eikä ole kovin apeteettisen näköistä. Tällä kertaa keittelin  aluksi pienen kermaisen kastikepohjan pastalle. Käytin ateriaan:
 • 2 dl kermaa
 • 1 punasipuli
 • kymmenkunta kirsikkatomaattia (+saman verran valmiin  ruoan päälle)
 • loraus konjakkia
 • loraus oliiviöljyä paistamiseen
 • suolaa ja pippuria
 • basilikaa ja ruohosipulia
 • (tähdeloimulohta noin 300 g)
 • 500 g leveää tuorepastanauhaa
Silppusin sipulin pieneksi ja kuullotin sitä hetken oliiviöljyssä. Lisäsin mukaan puolikkaiksi leikatut kirsikkatomaatit. Hetken kuluttua kaadoin kattilaan hieman konjakkia ja sitten kerman. Annoin kastikkeen kiehua noin kymmenen minuuttia kasaan, maustoin sen suolalla varovasti (lohen valmiin suolan vuoksi) ja runsaalla pippurilla. Sillä välin keitin leveää pastanauhaa väljässä runsaasti suolatussa vedessä paketin ohjeistaman neljä minuuttia ja valutin sen. Kuumensin lohen (ei kerrota Gordonille) mikroaaltouunissa ja kumosin kastikepohjan pastan päälle ja sekoittelin sen kunnolla kaikkialle pastan ympärille. Kaadoin pastan laakealle vadille ja asettelin lämpimän lohen palasina pastan päälle, samoin lisää kirsikkatomaattipuolikkaita, basilikaa ja ruohosipulia. En tiedä kuinka monta ihmistä kuvittelin ruokkivani tällä annoksella, tuskin jaksoimme neljää pekkaan puoltakaan. Loput menivät pakastimeen työlounaiksi.

EDIT: Lisään tämän postauksen CampaSimpukan ylälaidasta löytyvälle Tähdenlennot-välilehdelle, jonne kerään kaikki jämäruokia käsittelevät postauksemme.

Nyt ruoka ei jäähdy nopeasti, vaikka sitä kiikutettaisiinkin ulos kuvaamisen vuoksi!


Pian lähdemme kohti pohjoista. Mutta vain Äänekoskelle, sillä siellä on mahdollisuus kuulla Kari Peitsamoa, J. Karjalaista ja Kolmatta Naista. Jos joku tuntee halua huomauttaa, että uraudumme musiikillisissa riennoissa muutamiin artisteihin, myönnän auliisti, että näin se on! Tosin Kolmatta Naista emme ole koskaan nähneet livenä, joten tämä aukko sivistyksessä umpeutuu tänään koko perheen osalta. Menomatkalla hoilaamme yhteistuumin: "Tästä asti aikaa, muutama lantti mammonaa, mielin määrin kahvii ja tupakkaa!"

2 kommenttia:

 1. Minullakin on ylijäämälohta ja mietin miten sen valmistaisin uuteen uskoon. Kastike on oiva vaihtoehto. Pastan sijaan kalan kanssa lapset syövät uusia perunoita, koska appiukkoni viljelee niitä ja ne ovat parhaimmillaan vielä nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohta tulee usein laitettuakin vähän enemmän kuin yhdelle aterialle, se on nopsa jalostaa sitten vaikka piirakkaan tai salaattiin, tämä kastikekin oli kiva. Vaikka sitten teinkin sitä ruokaa liikaa :D Pääni pehmeni päiväisellä vadelmanpoimintareissulla!

   Poista