maanantai 27. elokuuta 2018

Albondigas en salsa de tomate revisited


Tälle vuodelle taitaa tulla useampia revisited-tunnisteen alle meneviä kokkauksia Espanja-haasteeseen. Eilen meillä oli gazpachoa päivälleen seitsemän vuotta edellisen kerran jälkeen. Tänään oli muutama päivä enemmän edellisistä espanjalaisista lihapullista tomaattikastikkeessa. Ilokseni löysin lähdeohjeen blogista, jonka kirjoittaja on myös kävellyt caminon, vuotta aikaisemmin kuin minä, vuonna 2015. Unohduin lukemaan blogia, mutta muistin sentään tehdä ruokaakin. Sovelsin hieman ohjetta, mutta pääpiirteittäin sentään noudatinkin. 

Espanjalaiset lihapullat tomaattikastikkeessa

Lihapullat 2-3 hengelle

  • 400 g naudan jauhelihaa
  • 1 uuden sadon sipuli varsineen
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 5 cm pätkä chorizoa (otin tämän osuuden jostain toisesta ohjeesta)
  • puolikas punaista chiliä (ei kauhean tulista)
  • suolaa ja pippuria
  • 0,5 dl punaviiniä
  • 0,5 dl pankomurua (espanjalainen erikoisuus, no ei vainkaan)
  • 1 kananmuna
  • timjamia
  • basilikaa
  • rakuunaa
  • voita ja oliivöljyä paistamiseen
  • vehnäjauhoja

Kastike

  • 1 tölkki säilöttyjä kirsikkatomaatteja 
  • 2 uuden sadon sipulia varsineen
  • 1 valkosipulinkynsi
  • puolikas punaista chiliä
  • 0,5 dl punaviiniä
  • 1 rkl muscovadosokeria
  • muutama hippu sahramia
  • suolaa ja pippuria
Aloita pilkkomalla lihapullataikinaan tuleva chorizo pieniksi kuutioiksi ja laita ne pannulle paistumaan, ne eivät tarvitse öljyä, sillä niistä irtoaa kyllä rasvaa paistuessaan. Silppua sipuli, valkosipuli ja chili ja lisää ne pannulle chorizomurun kanssa paistumaan, sekoittele. 

Kerää kulhoon jauheliha, kananmuna, pankomurut (myös kuivan leivän murut tai korppujauhot käyvät tietysti), punaviini, yrtit, suolaa ja pippuria. Kaada pannulta mukaan chorizo- ja sipulit ja sekoita käsin kaikki tasaiseksi lihapullataikinaksi. Paista koepala ja maistele onko mausteita tarpeeksi. Minun täytyi lisätä hieman suolaa. Pyörittele taikina lihapulliksi ja pyörittele pullat lautaselle levitellyissä vehnäjauhoissa. 

Lisää pannulle loraus oliiviöljyä ja nokare voita ja kuumenna pannu uudelleen. Kun pannu on kuuma, nostele jauhotetut lihapullat paistumaan, kääntele niitä välillä, että saavat kauniin paistopinnan. Lihapullien ei tarvitse vielä kypsyä kokonaan. Nosta pullat lautaselle odottamaan. 

Valmista kastike samalla pannulla. Lisää sinne silputut sipulit, valkosipuli ja chili. Kun ne ovat laiskistuneet, kaada mukaan tölkillinen tomaatteja, ne voivat missä muodossa vain, tai voit käyttää tuoreita tomaatteja. Lisää mukaan punaviini, hieman sahramia ja sokeria. Tomaattikastike tarvitsee aina hieman sokeria, minulla oli päässyt tavallinen sokeri loppumaan talosta, mutta muscovadoa löytyi. Sekoittele ja anna kastikkeen kiehua muutamia minuutteja melko kovalla tulella, että kastike sakenee. Maistele, lisää suolaa ja pippuria, jos se vaatii (lihapullissa on makua melkoisesti) tai sokeria, jos tomaatin kirpeä maku ei ole vielä taittunut. 

Lisää lihapullat pannulle kastikkeeseen kypsymään loppuun, se ei vie montaa minuuttia. Nämä espanjalaiset lihapullat ovat tyypillinen tapas, mutta ne käyvä pääruoaksikin vaikka pastan tai riisin kanssa, miksei patatas bravasin kanssakin. Minä lämmitin tetrallisen valkoisia papuja ja ne olivat myös oivallinen lisäke lihapullakastikkeelle. Annoksen päälle raastoin vielä manchegoa. 



La Vueltan kolmas etappi oli luonteeltaan mäkinen. Mittaa etapilla oli 178 km. Reitti kulki Rondan liepeiltä, siellä me viime vuonna vietimme yhden yön. Lopussa hatka ajettiin kiinni, kuten niin usein käy. Viimeisenä kärjessä sinnitellytkin joutui antamaan periksi. Massakiri oli paljon eilistä isompi ja sen ykköseksi rynni Elia Viviani. Suosikkini Peter Sagan ei aivan saanut itseään tällättyä parhaaseen paikkaan loppukirin alkaessa. Kokonaiskilpailua johtaa Michal Kwiatkowski. Huomenna on myös mäkinen etappi, jota seuraa kolme tasamaan etappia ennen vuoristoon siirtymistä. La Vuelta 2018 on hyvässä vauhdissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti