tiistai 21. elokuuta 2018

Omenapiirakka naapurin omenista


Naapureillamme on tuottoisa omenapuu, jonka satoa olemme taas saanet luvan kanssa varastaa. Huomasin sauvajyväsessä sellaisen omenapiirakan ohjeen, että sitä minun oli ihan pakko kokeilla. Kyllä kannatti, vaikka aika paljon tulikin tiskiä. Toisaalta sain käytettyä erinäisiä melkein vanhoiksi menneitä maitotuotteita. Vähän minä sovelsin, mutta niin oli sauvajyvänenkin tehnyt. 

Piirakka naapurin omenista


Omenat

  • 6 dl omenakuutioita
  • 1 tl jauhettua kanelia
  • 2 rkl sokeria

Välitäyte

  • 1 pieni purkki smetanaa
  • 1 pieni purkki ranskankermaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1 tl vaniljatomusokeria

Muruseos

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl vaniljatomusokeria
  • 125 g voisulaa

Pohjataikina

  • 2/3 muruseoksesta
  • 1 dl kermaviiliä
  • 1 kananmuna

Pinnalle

  • 1/3 muruseoksesta
Tämä piirakka on pikkuisen monimutkainen tehdä, mutta kyllä se onnistuu, kun seuraa ohjetta. 
  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen ja laita vuokaan arkki leivinpaperia. Käytin keskikokoista lasista uunivuokaa. 
  2. Valmistele ensin omenat. Kuori omenat, leikkaa ne kuutioiksi ja sekoita niiden kanelia ja sokeria. 
  3. Sekoita kulhossa smetana, ranskankerma, sokeri, kananmuna ja vanilja tasaiseksi seokseksi. Tämä tulee täytteeksi yhdessä omenien kanssa.
  4. Valmista muruseos. Sulata voi ja sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda, sokeri ja vanilja tasaiseksi, lisää mukaan sulatettu voi. Sekoita murumaiseksi. Ota erilleen kolmasosa, se käytetään piirakan päälle viimeistelynä.
  5. Sekoita kermaviili ja kananmuna keskenään ja lisää se muruseokseen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. 1/3 muruseoksesta odottaa siis sivussa.
  6. Levitä paksu pohjataikina vuokaan paperin päälle. 
  7. Levitä omenapalat taikinan päälle. 
  8. Levitä smetana-ranskankermaseos omenien päälle.
  9. Ripottele kaikken päällimmäiseksi  loput muruseoksesta. 
  10. Paista piirakkaa 175 asteessa noin 50-60 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen. 
  11. Anna jäähtyä ainakin haaleaksi. 
Laitoin erittäin mehevää omenapiirakkaa tarjolle sunnuntain päivälliselle. Otin sitä stanssilla pyöreän palan lautaselle. Ai, että oli hyvää! Tähän voi käyttää melkeinpä mitä maitotuotteita vaan, minäkin sain mukavasti purkkeja pois jääkaapista. Sauvajyväsellä oli mukana rahkaa, mutta meillä sitä ei ollut, muttei se mitään haitannut. Annos näyttää kuvassa hieman makaronilaatikolta, mutta vakuutan, että kyseessä oli jotain sopivasti makeampaa. 



2 kommenttia:

  1. Ihana kuulla että piirakka onnistui noin hyvin sinullakin. Aivan upeat kuvat, piirakka on todella edukseen niissä (toisin kuin niissä omissa mökillä räpsäistyissä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Söimme viimeiset palat jääkaappikylminä, silloin rakenne oli aika tiivis ja hieman mauttomat omenat olivat ikäänkuin luovuttaneet, joten tämä oli selvästi parempaa leipomispäivänä ja haaleana. Kirpakammat omenat olisivat ehkä olleet parempia, mutta ei sitä kauheasti voi vaatia "varastetuilta" omenilta. ;D

      Poista