perjantai 26. heinäkuuta 2019

Julia Childin kesäkurpitsapaistos raekuuron päivänä


Tänään meillä oli aivan ihanaa kesäkurpitsapaistosta päivällisenä ja sen ihanuutta lisäsi vielä se, että se oli Julia Childin ohje. Osuin muutamaan blogiin, jossa tätä ruokaa oli tehty, mutten löytänyt sitä Ranskalaisen keittiön salaisuudet-kirjasta, vaikka kuinka etsin. Ehkä se on jossain muussa Childin kirjassa, kai hän muitakin kirjoja kirjoitti kuin tuon kuuluisan. En minä aivan niin tehnyt kuin postauksissa oli, lähteinä käytin näitä kahta, tätä ja tätä. Niissä ruoka tehtiin vähän eri tavoin, soveltelin. 

Kesäkurpitsapaistos

  • 1 kg kesäkurpitsaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 uuden sadon punasipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • pippuria
  • 1,5 dl riisiä
  • kurpitsojen itketysvettä + maitoa sen verran, että nestettä on 5 dl
  • 2 dl juustoraastetta (parmesaania, gruyèreä, cheddaria)
  • nokare voita vuoan voiteluun
Aloitin raastamalla kolme kesäkurpitsaa karkeaksi raasteeksi kulhoon. Sekoitin niihin käsin 2 tl suolaa ja kaavin sitten raasteen isoon siivilään, jonka laitoin kulhon päälle. Tarkoitus oli kerätä kesäkurrejen itketysneste talteen. Jätin kurret itkemään noin puoleksi tunniksi ja sillä välin kiehautin riisiä viisi minuuttia, ei hetkeäkään enempää. Kaadoin osaksi kypsyneen riisin siivilään ja siitä lautaselle odottamaan. Käytin paellariisiä. Tähän käy parhaiten riisi, joka on pyöreän ja pitkäjyväisen riisin puolivälistä. 

Kurrejen edelleen tihrustaessa silppusin sipulin ja valkosipulin ja kuumensin korkeareunaisessa pannussa tilkan oliiviöljyä. Kuullotin sipuleita muutamia minuutteja. Puristelin sitten kesäkurpitsaraastetta siivilässä niin, että niistä lähti vielä lisää nestettä. Maistoin hieman raastetta, jos se olisi ollut liian suolaista, olisin huuhtonut sitä kylmällä vedellä. Siivilän alla kulhossa oli noin 2 dl vihreää kurpitsalientä ja sen kaadoin pikku kattilaan ja lisäsin mukaan maitoa sen verran, että nestettä oli kaikkiaan viisi desiä. 

Kuumensin uunin 225 asteeseen. Kaavin suolatun, itketetyn kurpitsaraasteen pannulle sipuleiden kaveriksi ja kypsyttelin sitä hetkisen. Lisäsin mukaan vehnäjauhot, puolet juustoraasteista ja maustoin pippurilla. Kuumensin kattilassa olleen maidon ja kurpitsaliemen, mutta varoin kiehauttamasta sitä. Sekoitin pannulle mukaan liemen, osakypsän riisin ja loput juustoraastet. Maistelin, seos ei kaivannut suolaa lisää, mutta hieman pippuria kyllä. 

Voitelin kahden litran keraamisen vuoan, kumosin kurpitsaseoksen vuokaan ja tasoittelin pinnan. Paistoin ruokaa noin 45 minuuttia, kunnes pinta oli nätin ruskea ja kaikki neste oli sopivasti imeytynyt riisiin. 



Söimme tätä todella mainiota uuniruokaa pikaisen fetasalaatin kanssa ja olimme valmistautuneet katsomaan Tour de Francen 19. etapin loppuun. Siinäpä kävikin niin, että kun maaliin oli vähän yli 20 km, etappi jouduttiin keskeyttämään valtaisan lumi- ja raekuuron vuoksi. Myös maanvyöry oli katkaissut tien jostain kohtaa. Etappi jäi kesken ja sen voittajaksi kirjattiin Egan Bernal, samalla hän nousi kokonaiskilpailun johtoon ja Julian Alaphilippe putosi toiselle sijalle. Sitä on nyt mahdotonta tietää kuinka etappi ajaen olisi päättynyt. Vielä postausta julkaistessani aivan viimeisen päälle virallista tulostietoa ei ole, menee varmaan aikaa selvittää kaikki asiat ja saada kisarevohka turvallisesti pois reitin varrelta. 

8 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä, etsin juuri jotakin ihanaa, jota saisi tehtyä kesäkurpitsoista! Tämäpä kuulostaa hyvältä!:)
    Mukavaa viikonloppua!<3 Ida
    Kotona kaupungissa -blogista/ http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti pidät! Jos itse kasvattaa kesäkurpitsoja, nyt alkaa olla se vaihe, että niitä voi tulla yhtä aikaa liikaakin ja tämä on silloin oiva ohje. Kävi aivan hyvin pääruoasta, mutta tuumittiin, että lautaselle olisi passannut hyvin myös vaikka grillattu raakamakkara tai savukala ja paistos olisi toiminut hyvin lisäkkeenä.

      Poista
  2. Juurikin pistin paistoksen uuniin! Kiitos ohjeesta ☺️ Kesäkurpitsaa tulee nyt runsaasti, vaikkei oo kuin kolme tainta istutettu 😂

    VastaaPoista
  3. Uunissa täälläkin. Tuoksuu niin ihanalta, että järki lähtee!

    VastaaPoista
  4. No oli todella herkullista, kokeiltu on. Kiitos ohjeen esiin nostamisesta.

    VastaaPoista