tiistai 16. helmikuuta 2021

Kotiruokaviikon tiistai – hernekeitto ja laskiaispullat


CampaKeittiön kotiruokaviikko jatkuu. Hernekeitto on yleensä torstain ruoka, mutta tällä viikolla se on luonnollisesti tiistain, onhan laskiaistiistai. Tänään en kuitenkaan keittänyt hernekeittoa, vaan otin sitä pakastimesta. Keitimme ison padallisen hernekeittoa viikko pari sitten ja käytimme siihen joulukinkun loput kuutioina. Otin tänään aamulla purkillisen sulamaan laskiaistiistain kotiruoaksi. Mutta näin sen tehdessäni tein. 

Hernekeitto haudutuspadassa

  • 500 g kuivia herneitä (tällä kertaa keltaisia)
  • vettä niin paljon, että herneet peittyivät  padassa hyvin
  • noin 300 g kinkkukuutioita
  • suolaa ja pippuria
  • meiramia
  • tarjolle sinappia ja sipulisilppua
  1. Liotin herneitä kylmässä vedessä noin 8-9 tuntia. Jollet muistanut liottaa herneitä, voi keiton aivan kuivista herneistäkin keittää, se ottaa vain enemmän aikaa.
  2. Kaadoin liotetut herneet siivilään ja laskin niiden päälle kylmää vettä. 
  3. Kumosin herneet haudutuspataan (tai kattilaan) ja kaadoin päälle vettä niin paljon, että herneet hyvin peittyvät. Käytin suurempaa Crock pot-pataani ja vettä tuli noin 2,5 litraa. 
  4. Laitoin padan high-asetukselle ja jätin hommiin. Kattilassa keitellessä nosta vesi kiehumaan ja säädä lämpö niin, että vesi kiehuu lempeästi. Kattilassa keitto vaatii sekoittelua aika ajoin, padassa se on huoltovapaata. 
  5. Noin puolivälissä lisäsin mukaan kinkkukuutiot ja  mausteiksi pippuria ja meiramia. En laittanut vielä suolaa, vaan odottelin kinkun suolan sekoittumista keittoon.
  6. Noin tunnin päästä sekoittelin (kattilakeittoa useammin, ettei pala pohjaan) ja maistelin suolatilannetta. Lisäsin sen verran kuin tarpeen. 
  7. Jos keitto alkaa saeta liikaa, lisää vettä. Kun herneet alkavat olla kypsiä, sekoita rivakasti, niin osa herneistä hajoaa, mikäli pidät sakeasta keitosta. 
Meillä keitto oli padassa yön yli ja jatkoi lempeää muhimista vielä aamupäivänkin. Lisäsin kinkkukuutiot vasta aamulla, mutta nopeimmillaan hernekeitto valmistuu haudutuspadassa noin 5-6 tunnissa. Eli liotus yön yli, keitto pataan aamulla ja iltapäivällä se on valmista. Tarjolle sitten sinappia ja sipulisilppua heille, jotka siitä tykkää. Minä syön sellaisenaan, jonkun hyvän leivän kanssa.


Sunnuntaina emme syöneet yhtäkään laskiaispullaa, eikä niitä muutenkaan ole tullut syötyä, joten tänään oli leipomispäivä ja tein laskiaispullia ja pakastimeen kanelipullia. Otin ohjeen sauvajyväsen pullapostauksesta, pienensin sen puolen litran taikinaksi. Minulla ei ollut tuorehiivaa sulana, joten käytin kuivahiivaa. 

Pullataikina laskiaispulliin ja muihinkin pulliin

  • 5 dl maitoa
  • 2 pussia kuivahiivaa
  • 1,5 dl sokeria (lisätty 21.2.2023! Unohtui listasta aikoinaan)
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl jauhettua vaniljaa
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 tl suolaa (kappas unohdin)
  • 15 dl vehnäjauhoja
  • 180 g voita
  • kananmunaa voiteluun
  • sokerikanelisekoitusta vuokapulliin
  1. Lämmitin maidon 42-asteiseksi (kuivahiiva tarvitsee hieman tuorehiivaa korkeamman lämpötilan.
  2. Sekoitin maitoon kardemumman, sokerin, suolan (jos olisin muistanut), vaniljan ja kananmunat yleiskoneen kulhossa.
  3. Pehmitin voita hieman mikrossa ja lisäsin sen ja noin puolet jauhoista. 
  4. Laitoin koneen vaivaamaan taikinaa melko hitaalla vauhdilla ja lisäsin jauhoja vähitellen niin, että kaikkiaan meni noin 14 dl. 
  5. Kone vaivasi taikinaa kaikkiaan noin 10 minuuttia.
  6. Peitin kulhon ja jätin taikinan kohoamaan noin tunniksi. 
  7. Kun taikina oli kohonnut noin kaksinkertaiseksi, jaoin sen jauhotetulla leivinlaudalla kahtia.
  8. Leivoin puolet pyöreiksi pulliksi ja puolet pieniksi sokerikanelipulliksi, jotka laitoin pikkuisiin foliovuokiin. 
  9. Peittelin pullat vielä toiseen kohoamiseen uunin lämpenemisen ajaksi.
  10. Kuumensin uunin 225 asteeseen ja paistoin kananmunalla voideltuja pullia noin 12-14 minuuttia.

Taikinasta tuli 13 pyöreää pullaa ja 13 pientä foliovuokapullaa. Laskiaispullat täytin mansikkahillolla ja kermavaahdolla. Kävin viemässä pulleroita jälkeläisille ja kuulema maistuivat. Ketä muita hyysäisinkään, ellen omia jälkeläisiäni? #kunontuotaaikaa



Kotoisat elokuvajuhlamme ovat paussilla Welsh Open-turnauksen vuoksi, snookeria muutama päivä siis. 

2 kommenttia:

  1. Ihana että löysit sen vanhan ohjeen :) Samalla ohjeella minäkin teen, ainakin aina suunnilleen, kun en pullaan ohjetta tarvitse. Minä tein sunnuntaina litran taikinan, pari pellistä korvapuusteja, ja sopivasti laskiaispullia sunnuntaille ja tiistaille. Ja se yksi lettipitko, joka saa kuivahtaa ennen viipalointia ja pakastusta. Siitä on helppo tehdä köyhiä ritareita tarvittaessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun pitää leipomisiin aina tarkistaa määrät, jostain syystä en luota itseeni siinä asiassa. Sellaiset näppituntumasämpylät nyt menevät, mutta niistä tuleekin sitten aina erilaisia. Pullan haluan onnistuvan, kun sitä alan harvoin leipoa ja tämä ohjeesi oli juuri oikeanlainen <3

      Poista