torstai 19. elokuuta 2021

Perunat ja kananmunat tapaksena

Eilen söimme etikkaisia herkkusieniä, niiden kanssa oli myös toinen tapas, sillä tänään en ollut kokkausaikaan kotona. Muistan syöneeni tällaista ei ehkä niin terveellistä ruokaa caminon aikana, mutta kyllä sillä askel kulki halki pohjoisen Espanjan. Ohjeen otin tutusta Spain on A Fork-blogista, Albertin postauksesta viime marraskuulta. Erästä toista kananmunaohjettaan hän kutsuu krapularuoaksi, sitäkin pitänee kokeilla joku päivä. 

Perunat ja kananmunat tapaksena kahdelle

  • 2 dl oliiviöljyä
  • 4 keskikokoista perunaa
  • suolaa
  • kolme kananmunaa (yksikin/syöjä piisaisi)
  • suolaa ja pippuria
  • tuoretta persiljaa
Kuori perunat ja leikkaa tasakokoisiksi suikaleiksi. Laita suikaleet kylmään veteen noin puoleksi tunniksi, että niistä irtoaa tärkkelystä. Kun on aika paistaa perunat, kaada vesi pois, kippaa suikaleet keittiöliinalle ja taputtele ne kuiviksi. Laita uuni lämpenemään 100 asteeseen, perunat pidetään siellä lämpiminä sen aikaa, että kananmunat paistetaan. 

Kuumenna laakealla pannulla pari desiä oliiviöljyä (tosiaan tässä käytetään oliiviöljyä, mutta ehkä viisaampaa olisi käyttää vaikka rypsiöljyä). Kun öljy on kuumaa, laita perunasuikaleet pannulle öljyyn paistumaan, pidä huoli siitä, että suikaleita on vain yhdessä kerroksessa. Tämä on sellainen shallow frying-menetelmä, ei ihan täysmittainen uppopaisto. Minä tein perunoita sen verran, että ne mahtuivat kaikki paistumaan yhtä aikaa. Muutamien minuuttien kuluttua kääntele pihdeillä tai reikäkauhalla perunat ja kun ne alkavat näyttää kypsiltä, kokeile yhtä tikulla ja maista, onko kypsyys sopiva. Kun kypsyys on sopiva, nostele perunat lämpöä kestävälle lautaselle paperiarkin päälle valumaan. Nosta pian lautanen lievästi lämpimään uuniin ja jatka kananmunien kanssa. 

Kananmunat paistetaan samassa öljyssä kuin perunat. Riko kananmuna kerrallaan pieneen kuppiin ja laske siitä kuumaan öljyyn. Minun kolme kananmunaani mahtuivat yhtä aikaa paistumaan laakeaan pannuun. Kananmunat eivät tartu pannuun runsaan öljymäärän vuoksi, ne itse asiassa nousevat kuuman öljyn pinnalle kananmunan pohjan alkaessa kypsyä. Nostele lastalla kuumaa öljyä kananmunan päälle, etenkin keltuaisen päälle. Tarkoitus on paistaa kananmunan pohjapuoli rapeaksi, mutta keltuainen saa jäädä hieman valuvaksi. Nosta kananmunat lastalla lautaselle paperiarkin päälle. 

Ota perunat pois uunista ja jaa ne lautasille tai kaikki tarjoiluvadille, kierrä suolaa perunoiden päälle ja nosta siihen pinnalle kananmunat, joille ripsautat myös suolaa ja pippuria. Koristele tuoreella persiljalla. Nam eikä ollut nälkä ihan heti. 



La Vueltassa oli erikoinen vuorietappi, sillä sen alussa oli kymmeniä kilometrejä lähinnä alamäkeä, sitten tasaista ja lopussa kahden kilometrin nousu. Mutta ei se mitään. Voittajaksi ajoi juuri ja juuri ehtien Magnus Cort Nielsen ja punaiseen johtajan paitaan palasi Primoz Roglic. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti