tiistai 17. elokuuta 2021

Romesco pitkästä aikaa

Vuonna 2013 tein romesco-kastiketta. Tein siitä sen verran tujakkaa, että taisin saada vielä koko purkillisen kotiin työpaikan juhlista, viiden kilon jääpaisti kyllä kävi kaupaksi. Tänään tein uudelleen romascoa, hieman erilaisella ohjeella ja sitäkin pikkuisen muunnellen ja tällä kertaa sitä tuli oikein hyvää niin maun kuin rakenteenkin puolesta. Ohje on peräisin täältä. Mukavan näköinen blogi muutenkin kuin tämän ohjeen osalta. 

Pieni annos romesco-kastiketta

  • 2 melko pientä punaista suippopaprikaa
  • noin 20-25 pientä punaista ja oranssia kirsikkatomaattia
  • 1 suuri valkosipulinkynsi
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • pieni pala vaaleaa kuivahtanutta leipää
  • 1 tl punaviinietikkaa
  • suolaa ja pippuria
  • 1 tl sokeria
  • pinnalle pimentonia (savustettua paprikajauhetta)
En käyttänyt mantelia tällä kertaa, vaikka sitä ohjeessa olikin, käytin kuivaa leipää muruiksi  silputtuna. Aloitin kuumentamalla uunin 225 asteeseen. Leikkasin paprikat neljään lohkoon ja kuorin valkosipulinkynnen. Pienet tomaatit ovat pihan kasvatuksista, otin niitä niin paljon kuin oli jo kypsinä. Osan säästin salaattia varten. Laitoin paprikat, tomaatit ja valkosipulin pieneen vuokaan ja sekoitin niihin ruokalusikallisen oliiviöljyä. Paahdoin niitä uunissa noin 25-30 minuuttia. Sillä välin silppusin Bamixin minileikkurissa pienen palan kuivettunutta leipää. Kun kasvikset olivat sopivasti paahtuneet, otin ne uunista ja lusikoin sauvasekoittimen korkeaan, kapeaan sekoituskuppiin. Annoin niiden jäähtyä hetkisen. 

Lisäsin mukaan etikkaa, sokeria, suolaa ja pippuria ja surruutin seosta Bamixilla tasaiseksi. Laitoin mukaan vielä ruokalusikallisen oliiviöljyä ja pari ruokalusikallista leipämurua. Maistelin, lisäsin vielä hieman suolaa. Sekoitin vielä tasaiseksi ja kaavin kauniin punaoranssin kastikkeen tarjoiluastiaan ja ripottelin pinnalle hieman pimentonia. 

Aterialla  meillä oli grillattu ulkofilepihvi romesco-kastikkeen kanssa, kastike on hyvä tarjota huoneenlämpöön viilenneenä. Voi se olla lämmintäkin, mutta ei ehkä jääkaappikylmää. Pihvien päälle paistoin muutaman viipaleen herkkusientä. Käytin niiden paistamiseen edellispäivän korianteri-limevoita. Pieni tomaatti-sipulisalaatti sopi etenkin väreiltään hyvin Espanja-teemaan. 



La Vueltan neljäs etappi oli tasamaan etappi, jonka aivan viimeisillä kilometreillä kisaa johtava Viron Rein Taaramäe kaatui. Hän pystyi ajamaan vielä maaliin ja sai saman ajan kuin voittaja (koska kaatuminen tapahtui niin lähellä maalia, alle kolmen kilometrin päässä maalista). Niinpä hän sai pitää punaisen johtajan paitansa. Etapin voittoon ajoi Fabio Jakobsen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti