tiistai 28. helmikuuta 2012

Skonsseja lomalaisille

Monessa blogissa on viime aikoina tehty skonsseja. Minä en ollut sellaisia koskaan tehnyt, mutta Kotit ja potit-blogin Hannele oli tehnyt sellaisia vastikään ja minäkin innostuin kokeilemaan. Olipa käänteisvaikeita!  Ohje on alunperin Suvi Rüsterin käsialaa. Puolitoistakertaistin Hannelen käyttämän ohjeen, sillä aamuisin pariin teiniin uppoaa skonssi poikineen. Ohjeesta tuli 20 skonssia ja yksi pieni epämuotoinen pallero ihan viimeisistä taikinarippeistä. 
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 tl sokeria
  • 1,5 tl suolaa
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1,5 tl ruokasoodaa
  • 75 g voita
  • 3 dl maitoa tai piimää
  • (voiteluun kananmunaa tai maitoa)
Lämmitä uuni 200 asteeseeen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja murustele sormenpäillä voi mukaan tavoitellen leivänmurumaista seosta. Kaada neste (Hannelen tapaan minäkin suosittelen piimää) mukaan ja sekoita taikina mahdollisimman nopeasti tasaiseksi, vältä ylenmääräistä alustamista. Voi jää mukavasti pieniksi hiutaleiksi taikinaan ja on omiaan nostattamaan skonsseja uunissa. Jauhota leivinalusta kevyesti ja muotoile taikinasta kevyesti kauliten tai käsin 2-3 cm paksu levy. Ota levystä muotilla pyörylöitä, voit myös leikata pyöreäksi muotoillusta taikinasta kolmioita ja paistaa sellaisenaan. Jos teen pyöreitä pieniä skonsseja, joiden väliin jää roipetaikinaa, muotoile roippeet mahdollisimman vähin käsittelyin uudelleen levyksi ja ota taas muotilla pyörylöitä niin kauan, kunnes kaikki taikina on käytetty. Halutessasi voitele skonssit maidolla tai kevyesti vatkatulla kananmunalla. 

Paista skonsseja noin 10 minuuttia, tarkastele tulosta jo noin kahdeksannella minuutilla. Syö heti lämpiminä voin ja juuston kanssa. Hieman jäähtyneet skonssit maistuvat mahtavilta kermavaahdon tai rahkan ja marjojen kanssa. Skonssit ikääntyvät nopeasti, joten niitä kannattaa valmistaa sen verran kuin arvioit aamiaisella kuluvan. 


6 kommenttia:

  1. Hyvän näköisiä skonsseja ja ihania kuvia :). Pitäisi itsekin kaivella monta monta vuotta sitten Englannissa vietetyn kesän aikana kirjoitettuja skonssireseptejä.

    VastaaPoista
  2. Marja: minä kyllä innostuin näistä ja meinaan kokeilla sellaisia, mihin tulee vaikka sukaatteja tai kuivattuja karpaloita tms. Tai juustoraastetta ja yrttejä.

    VastaaPoista
  3. Mikähän jippo noissa on kun tulee sekä leivinjauhetta että ruokasoodaa... Skonssit on mukavia lämpöisiä, tykkään kanssa!

    VastaaPoista
  4. Ankerias: samaa tuumin minäkin, mutta tottelin kiltisti:) Se pieniksi hiutaleiksi jäävä voi kyllä kohotti taikinaa hienosti.

    VastaaPoista
  5. Todella onnistuneen näköinen koostumus ja varmasti makukin. Skonssin ovat aivan ehdoton viikonlopun aamupalan juttu. Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  6. tiina: Kiitos samoin sinne! Skonsseja nähdään kyllä meidän pöydässämme tästedes useinkin. Otan heti Sillä Sipulista vinkkiä ja lisään taikinaan juustoa.

    VastaaPoista