lauantai 2. marraskuuta 2013

Ääsravintelin annosta matkien


Söimme viikko sitten Helsingissä Belgessä Pernodilla ja fenkolilla höystettyjä sinisimpukoita. Halusin kokeilla niiden valmistamista kotonakin, koska marketin tiskissä oli simpukoita myytäväksi asti. Muistelimme, ettei ravintolan simpukoiden liemessä ollut nähtävillä fenkolia. Emme muistaneet näkyikö sipulia ja maistuiko valkosipuli, mutta niitä laitoin kumpaakin.

Aluksi puhdistin simpukat ja laitoin kompostiin rikkinäiset ja sellaiset simpukat, jotka eivät pikkukopautuksesta menneet kokonaan kiinni. Näitä oli pussillisessa noin kymmenkunta. Leikkasin fenkolista mandoliinilla oikein ohuita suikaleita, jotka laitoin kattilaan yhdessä kerman kanssa, kermaa oli noin puolitoista desiä. Silppusin pari kevätsipulia ja valkosipulin kynttä ja kuullotin niitä padassa ison voinokareen kanssa. Kun kerma oli kuumentunut, jätin sen jäähtymään ja toivoin fenkolin antavan kermalle makuaan. Lisäsin pataan aimo Pernod-lorauksen ja perään puhdistetut simpukat. Sekoittelin sipulit simpukoihin, kaadoin päälle noin desin verran kuivaa valkoviiniä ja laitoin kannen kiinni. Annoin simpukoiden kypsyä muutamia minuutteja ennen kuin siivilöin fenkoliviipaleet pois kermasta ja kaadoin kerman pataan. Kääntelin simpukoita kauhalla ja kun lähes kaikki simpukat olivat avautuneet, lusikoin niitä lautasille annoksiksi. Simpukoihin ja liemeen tuli hento fenkolin maku, olisi saanut maistua vahvemminkin. Muutama simpukka jäi avautumatta tai oli hiekkainen, mutta keskimäärin simpukat olivat ihan kelpoja. Söimme niitä vaalean leivän ja kuivan valkoviinin säestäminä.


15 kommenttia:

 1. Simpukoista tulee kauhea kaipuu Belgiaan, sekä syömään että polkemaan.
  Mistä ostit simpukat? Sokoksella katselen niitä aina silloin tällöin, mutta ne tahtovat aina olla 5 päivää tai kauemmin kuivalla maalla olleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seppälän Citymarketista ostin, olivat Tanskan kautta tulleita. Ihan ok tällä kertaa.

   Poista
  2. Pitäisikin raahautua sinne taas joskus...

   Poista
 2. Minä söin tällä viikolla ravintolassa pernod'lla maustettuja katkarapuja. Se toi ruokaan kyllä hauskan twistin, toimii epäilemättä tässäkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etanoillekin passasi Pernod-voita eräässä oululaisessa ravintolassa. Se oli oikein hyvää :)

   Poista
 3. Fenkoli ja pernod ne yhteen soppii... jännittävä veto tuo kerma ;) Mulla on vähän ambivalentti suhde sekä kermaan että sinisimpukoihin. Kumpaankin on joskus tullut yliannostus ja pitkään aikaan ei ole maistunut kumpikaan. Pitäisikö pysyttäytyä pelkässä fenkolissa ja pernod´ssa ;)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin voinut olla hieman moderaatimpi kerman kanssa :) Ja fenkoli olisi voinut maistua enemmän.

   Poista
 4. minnuu niin hirvittää Suomessa tuo tuoreiden simpukoiden ostaminen kun niin usein niin moni kuuluu olevan ihan kanttuvei .-/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niitä kanttuveitä ollut vaikka on merenrannalta suoraan kalastajilta ostetuissakin, tai rikkinäisiä kuoria. Mutta totta, näin keskellä maata kun asuu, ei simpukka voi mitenkään olla kaikkein tuorein :/

   Poista
 5. Simpukat on mun suurta herkkua, viime viikolla taas kävin Salutorgetissa simpukkailtapalalla :D

  Ostin viimeksi Hulluiltapäiviltä sellaisen boxin simpukoita missä luvattiin että kaikki simpukat on puhtaita ja valmiita heitettäväksi suoraan kattilaan. Näin tehtiin ja ihan jokainen simpukka avautui lupauksen mukaisesti. Huippu helppoa oli se homma siis. Makujen miettimen oli se ainut "raskas" osuun koko hommassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle riittää kerta pari vuodessa. Olisi kiva kokeilla muitakin simpukoita kuin sinisimpukoita, muttei meillä päin kaupoissa ole kyllä muita näkynyt. Ulkomailla sitten :)

   Poista
 6. Tätä makuyhdistelmää taidan apinoida minäkin, kuulostaa tosi hyvältä!

  Välillä kyllä ihmettelee noita merenelävien myyntiaikoja.. Tosin itse tein tovi sitten vikapäiväisiä simpukoita ja vain pari hassua oli delannut ja maku ihan loistava! Kunhan he viettävät loppuelämänsä päivät jäissä niin varmaan ihan jees.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hauskan vinkeä maku :) Ja siitä Pernod-pullosta riittää nyt moneen kertaan. Olin unohtanut ostaa sitä ja kävin vielä Alkossa paniikkireissulla perjantaina juuri, kun KAIKKI muutkin ihmiset olivat kaupoissa :D

   Poista
 7. Simpukat ovat minunkin herkkua. Kiva makuyhdistelmä tuo fenkoli–Pernod, sitä(kin) pitää kokeilla. Niin ja ihana tuo sinun punainen pata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Patani on hieman pinttynyt sisäpohjastaan, olen ostanut sen puhdistamiseen jotain tököttiäkin, muttei se oikein toiminut. Tahtoisin padan olevan kauniin kermanvalkea taas! Tai sitten leikin mukamas kokkia, jonka patakin on kaikesta käytöstä patinoitunut :D

   Poista