maanantai 11. marraskuuta 2013

Lapsipuolen asemasta aamiaispöytään


Edit: kaupallinen yhteistyö, Fiskars

Usein vohvelirauta jää keittiössä unohduksiin alkuinnostuksen laannuttua. Ainakin meillä on käynyt niin. Yli 20 vuotta vanha rauta on aivan käyttökelpoinen ja siisti, silti se raukka asuu melkein aina kodinhoitohuoneen kaapin ylähyllyllä seuranaan yhtä vanha savipata.

Vohvelitaikinan tekeminen ei vie kauan aikaa, eikä se  ole vaikeaa, mutta arkiaamuisin sekin aika voi olla liian pitkä. Vohveliraudalla voi paistaa muutakin, nopeampaa, etenkin jos hoksaa ottaa illalla muutaman lehtitaikinalevyn sulamaan jääkaappiin. Aamulla niistä tekaisee kymmenessä minuutissa hauskat suolaiset ja makeat kerrosvohvelit. 

Ota rauta esille piilostaan ja pyyhi siitä hieman pölyjä, laita töpseli seinään ja polta kohta sormesi, kun et usko muuten, että laite toimii, yhä, vieläkin, kaikkien näiden vuosien jälkeen. Kauli sulaneet lehtitaikinalevyt hieman pidemmiksi ja levitä niiden toiseen päähän keskelle hieman tuorejuustoa ja muutama nokare savulohta, kinkkua, chorizoa tai fetaa, mitä nyt sattuu tekemään mielesi. Jos sinulla on jotain tuoretta yrttiä, silppua sitäkin hieman mukaan. Taita täytteetön pää taikinalevystä täytteellisen päälle ja puristele kevyesti reunat yhteen. 

Nosta neliön muotoinen taikinatasku keskelle kuumaa vohvelirautaa ja paina kansi päälle, mitään rasvaa ei tarvita. Paista muutamia minuutteja, ehkä noin viisi, kunnes taikina on kypsää. Syö lämpiminä aamukahvin seurana. Jos haluat makean version, laita täytteeksi jotain hilloa. Jos haluat tuunata pikavohvelit vasta lautasella, taita kevyesti kaulittu taikinalevy keskeltä ja paista taitettuna. Yksinkertainen ohut taikinalevy ei välttämättä puristu vohveliraudan puoliskojen välissä riittävästi kypsyäkseen yhtä aikaa molemmin puolin. Nämä plainit versiot voit sitten lastata mieluisilla päällisillä vasta pöydässä.

Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidan Pannukakut ja vohvelit-välilehdelle, jonne on kerättynä kaikki aihepiirin postaukset. 

Lopuksi tiskataan 


Yhteistyössä Fiskars

6 kommenttia:

 1. OI, noita lehtitaikina /voitaikinavohveleita mekin teimme viime syksynä. Pitää ottaa uusiksi ja nakittaa seurasörsselitkin esikoiselle. Paistamistaitonsa esitteli jo viimeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva siinä mielessä, ettei tarvinut lisärasvan kanssa läträtä.

   Poista
 2. Olipa mainio oivallus. En olisi hoksannut laittaa lehtitaikinalevyjä vohvelirautaan. Tuohan väkisinkin lapsiperheen superbrunssijuttu!

  VastaaPoista
 3. Näitä on ihan pakko testata: a) koska meillä on tasan samanlainen, tosin ehkä vähän huonokuntoisempi vohvelirauta, b) pakastimessa on tekeytynyt jo hyvän aikaa lehtitaikinapaketti, joka on jäänyt jostain syystä käyttämättä ja c) just sopivan helppo ohje toteutettavaksi aamiaisella :)

  VastaaPoista