tiistai 24. tammikuuta 2017

Nyt on loppu lähellä



Tänään on teemana loput ja viimeiset. Minun melkein vuoden mittainen vuorotteluvapaani on lopussa, torstaina palaan riviin. Tosin ensin vain opetuslapseksi, sillä minun lisenssini ovat vanhentuneet ja minua pitää opettaa oikein kunnolla, ennen kuin saan taas tehdä töitä itsenäisesti. Myös keittiössä oli jämäpäivä, tutkailin mitä jääkaapissa piileksii ja sen mukaan, kauppaan menemättä, valmistin meille päivällisen. Myös pakastimen puolella oli yhtä jos toista käyttöä vaativaa. Tiedossa siis taas pienimuotoinen yhden naisen kokkisota.

Näistä piti päästä eroon

  • nollalaatikossa jääkohmeessa muutama pala hidasankkaa
  • pakastimessa ollut lehtitaikinalevy (pakkaus kolhiintunut, viisainta käyttää pois)
  • kaksi aukaistua kermapurkkia (miksi niitä on aina kaksi kaapissa?)
  • avattu purkki mascarponea
  • pakastehernepussin loput (nyt kun se ei vielä ole levinnyt pakastimen pohjalle)
  • pekonipaketin loput
Herneet päätin käyttää ilmavaksi keitoksi, se on ollut paras onnistumisen sifonin kanssa. Pekoni pääsi keiton kaveriksi. Tämä oli ateriamme alkuruoka. Keiton tein aivan samalla tavalla kuin ensimmäisen sifonikokeiluni. En naputtele ohjetta tähän uudelleen, linkin takaa se löytyy helposti. Muistin muuten tällä kertaa lämmittää lautasetkin, minulla on ollut sellainen vekotin ties kuinka kauan ja olen tainnut käyttää sitä kerran aikaisemmin. Keitto pysyi lämpimänä ja kuohkeana selkeästi paremmin lämpimässä lautasella.





Pääruoaksi tein täältä löytämäni ankkapiiraan. Käänsin ohjeen brutaalisti google-kääntäjällä englanniksi ja sovelsin sen mukaan, mitä meiltä löytyi. Piirakan pohjaksi kelpasi lehtitaikinalevy oikein hyvin ja vaikkei ankka ollut savustettua, niin eipä siitä minua varmaan tilille vaadita. 

Ankkapiiras

  • valmis lehtitaikinalevy (melkein pellin kokoinen)
  • tähdeankkaa noin 150 g suikaleiksi leikattuna
  • muutama kuivattu sieni, en muista minkä nimisiä ne ovat
  • 1 punasipuli
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl kermaa
  • oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria
Sulatin taikinan, taittelin sen auki leivinpaperiarkin päälle ja kaulin sitä hieman suuremmaksi. Nostin taikinalevyn uunivuokaan ja pistelin sitä kalapiikillä. Esipaistoin pohjaa 180 asteessa kiertoilmalla 10 minuuttia. Sillä välin leikkasin ankanpalat suikaleiksi ja käytin niitä pannulla oliiviöljytilkassa, maustoin hieman lisää suolalla ja pippurilla. Liotin sieniä kuumassa vedessä hetkisen ja leikkasin sitten sienet suikaleiksi. Sekoitin vispilällä kerman ja kananmunat tasaiseksi seokseksi ja maustoin sen pippurilla ja ripauksella suolaa. 

Kun pohja oli esipaistunut, levitin sille ankkasuikaleet, sipulit ja sienet ja kaadoin päälle kerma-kananmunaseoksen. Paistoin piirakkaa vielä 180 asteessa kiertoilmalla noin 35 minuuttia. 



Jälkiruoaksi tein pienemmällä sifonilla jälkiruoan, johon upotin niin loput kermasta kuin mascarponestakin. Jälkkäristä kerron seuraavassa postauksessa, sillä sitä syömme vasta myöhemmin illalla tai huomenna, eikä siitä ole vielä kuvaa.

Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidan Tähdenlennot-välilehdelle, jonne kerään kaikki jämäruokapostaukset ja hävikistä herkuksi-teemaiset kehitelmät. En laita tätä Sifoni-välilehdelle, sillä siellä on jo identtinen hernekeitto.

8 kommenttia:

  1. Hui olipa hieman pelottava otsikko,mutta helppoa paluuta vuorotteluvapaalta,ja herkullisen näköinen piiras.

    VastaaPoista
  2. Säikähdin ensin! Äkkiäpä on aika mennyt, muistan kun postasit vapaalle jäämisestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti menee yhtä nopeasti tästä eteenpäinkin! :D Valoisuuden huomaa jo lisääntyneen. Kohta on kevät!

      Poista
  3. Tsemppiä töihinpaluuseen ja onnittelut hienosti menneestä kokkisotailusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, nyt pitäisi katsoa kaapista vaatteet valmiiksi aamua varten ja etsiä kulkukortti, että pääsee portista. :D

      Poista
  4. Toivottavasti kokkisota jatkuu, vaikka palaatkin töihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän se jatku, aiheutan tarpeen ihan itse ajoittain, kun jätän jämiä ja kipeitä.

      Poista