sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Yhden kerroksen tiramisu


Nyt kun minulla on vielä aikaa, päivällispuuhat vievät helposti puolet päivästä.  Perjantaina meillä oli jälkiruokana tiramisu, joka oli nopeasti pistetty kasaan, pisin aika kului kahvikoneen lämpenemistä odotellessa. 


Yhden kerroksen tiramisu

 • 8 savoiardikeksiä (niitä sanotaan myös ladyfingers-kekseiksi)
 • 1 tuplashotti espressoa
 • 3 dl kermaa
 • 60 g mascarponea
 • 4 kananmunan keltuaista
 • 30 ml amarettoa
 • 90 g tomusokeria
 • kaakaota
 • 1 kaasupatruuna
Tein ensin täytemassan sifonia varten. Mittasin kulhoon kerman, mascarponen, keltuaiset, amaretton ja tomusokerin. Sekoitin ainekset tasaiseksi  massaksi vispilällä ja siivilöin sen kannuun. Kaadoin tasaisen massan sifoniin, sitä oli juuri puoli litraa. Laitoin tiivisteen pullon kanteen, kiinnitin pienemmän tähtityllan ja kiersin kaasupatruunan paikalleen. Kun kaasu oli vapautunut pullon sisälle, ravistin pulloa rivakasti kymmenkunta kertaa. Pullon ulkopinta kylmeni heti melkoisesti, se on hyvä merkki siitä, että kaasu on jäänyt kunnolla pulloon, eikä karannut. Otin tyhjän patruunan pois ja laitoin metallisen tulpan paikalleen.

Asettelin nelikulmaisiin annosastioihin neljä savoiardikeksiä vierekkäin kumpaankin. Kostutin keksit espressolla. Ravistin uudelleen sifonia muutamia kertoja ja pursotin mascarponemassaa ruusukkeina keksien päälle riveihin. Siivilöin pinnalle kaakaota ja laitoin annokset jääkaappiin tekeytymään. Nämä olivat paljon nopeammat tehdä kuin aikaisemmat tiramisut, joita olen tehnyt.Lisään tämän postauksen CampaSimpukan ylälaidan Sifoni-välilehdelle, jonne kerään kaikki ilokaasuohjeeni. Ohje tiramisuun on otettu iSi-kotisivulta

6 kommenttia:

 1. Tiramisu on makeista herkuista ehdoton suosikkini! Kylläpä näyttää herkulta!
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pia, mukavaa sunnuntaita sinullekin! Minäkin tykkään tiramisusta kovasti, mutta usein sitä tulee vähän liikaa, etenkin nyt kun ollaan kaksistaan. Loppu tahtoo ehtiä ässehtiä liikaa. Tämmöinen matala annoskoon misu oli oikein kohdallaan.

   Poista
 2. Tiramisu on kyllä herkkua. Joskus opiskeluaikoina tehtiin marie-kekseistä ja vähän muitakin aineita soveltaen. Melkein 20 vuotta oon harmitellut, ettei sillon kirjoittanut aineita ylös. Oli parasta tiramisuhkoa, mitä olen koskaan syönyt. Vahingossa tietysti.

  VastaaPoista
 3. Tiramisu on tosi jees jälkiruoka, sillä on meinaa mielenkiintoinen historiakin :) Oon käyttänyt amareton sijaan konjakkia joka sekin toimii mainiosti, kokeile vaikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, myös Marsalaa näkyy toisinaan ohjeissa käytettävän.

   Poista