sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Espressoparfait

Eilisen päivällisen pääruoka ei ollut kovin mainittava, lisäkkeet tosin olivat onnistuneita ja niistä tuleekin postaus myöhemmin. Jälkiruoka sen sijaan oli varmasti yksi parhaista koskaan itse tekemistäni. Tähänkin käytin sifonia, se on ollut tämän viikonlopun teemavekotin, käytin sitä myös perjantaisen keltajuuri-porkkanapyreen ja eilisen maa-artisokkakeiton tekemiseen. Ohjeen otin iSi Gourmet Whipin sivulta, sieltä löytyy monenlaista sifoniohjetta. Parfaitin ohje löytyy täältä. Ohjeesta tulee hyvinkin neljä annosta. Puolittamalla ja käyttämällä pienempää sifonipulloa tulee juuri sopiva kahden hengen annos. Sivulla puhutaan cappuccinoparfaitista, mutta minä sanon jälkkäriä espressoparfaitiksi. Ohjeessa mainittua irish cream-siirappia minulla ei ollut, joten siinä kohtaa sovelsin. 

Espressoparfait

 • 1 dl maitoa
 • 70 g muscovadosokeria
 • 2 dl kermaa
 • 1 dl espressoa
 • 0,5 dl karamellisiirapin ja viskin sekoitusta
 • 1 ilokaasupatruuna
 • koristeluun kaakaota ja muutama kahvisuklaapapu
Minä tunnustan heti kättelyssä, etten muistanut laittaa maitoa ollenkaan. En tiedä kuinka se onnistui unohtua. Tein ensin espressoa ja sulatin sokerin kahviin huolellisesti. Sifonihommissa kaikenlaiset kökkäreet ja klimpit ovat ihan no no. Sitten yhdistin makeaan kahviin kerman, hieman karamellisiirappia ja viskiä ja sekoitin liemen tasaiseksi. Maito olisi tosiaan tullut mukaan myös, jos olisin muistanut. Lientä tuli näinkin juuri sopivasti puolen litran sifoniin. Kiersin kannen paikalleen ja ilokaasupatruunan kahvaan. Ravistin pulloa kymmenkunta kertaa rivakasti ja laitoin pullon jääkaappiin. Ohjeessa puhuttiin 1-2 tunnista, minä en malttanut odottaa ihan niin kauan. Oletteko yllättyneitä? 

Pursotin jäähtynyttä vaahtomassaa muovirasioihin laittamiini metallistansseihin ja vein rasiat pakastimeen jäätymään. Annokset olivat pakastimessa seuraavaan päivään ja eilen otin ne jälkiruoka-aikaan sulamaan. Nostin stanssit lautasille ylösalaisin ja pyöräytin kevyesti terävällä veitsellä reunoja pitkin. Parfait valahti lautaselle oikein nätisti. Olisi ollut hyvä tehdä annoksista hieman isompia, koko stanssin täydeltä ja siloittaa pinta lastalla, mutta toisaalta tämä oli niin voimakkaasti kahvin makuinen jälkiruoka, ettei sitä paljon enempää olisi halunnut syödäkään. Koristelin hieman kaakaolla ja kahvinmakuisilla suklaarakeilla. 

Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidan Sifoni-välilehdelle, jonne kerään kaikki aihepiirin postaukset. 

2 kommenttia:

 1. Eikös sulla ollut joskus ongelmia saada patruunoita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oli, mutta sitten Antti tilasi niitä minulle vaikka kuinka monta laatikkoa. :D

   Poista