keskiviikko 12. toukokuuta 2021

Kamparisimpukoita pinaattirisotolla

Tänään tuumin noin kahtakymmentä eri ruokaa, mitä voisin tehdä. Oli kesän toinen päivä, takapihan terassilla hellelukemat ja italialainen aperitiivi meinaisi laiskistaa minut niin, että ruoka oli jäädä tekemättä tyystin. Sain sitten kuitenkin itseni liikkeelle ja jääkaapista poistuivat pinaattipussin loppu ja tänään ostamani kampasimpukat. En nyt ole ihan satavarma, olisiko  meillä ollut avattu risottoriisipakkaus, annoin periksi ja avasin ensimmäisen vastaan tulevan. 


Pinaattirisotto kampasimpukoilla


Risotto kahdelle

  • puolikas pussillinen babypinaatinlehtiä
  • 2 rkl vettä
  • 2 dl risottoriisiä
  • 1 kevätsipuli varsineen silputtuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 dl kuivaa roseviiniä
  • 5 dl kasvislientä
  • 2 rkl voita
  • 1 dl parmesaaniraastetta
  • suolaa ja pippuria
Risottoa tehdessä kannattaa varata kaikki ainekset valmiiksi ennen kuin aloittaa, sillä risottokattilan ääreltä ei poistuta kuin pöytään. Jos pitää tehdä jotain lisäkettä risotolle, laita sitäkin varten kaikki valmiiksi, pannut ja paistinlastat tai mitä nyt voitkaan tarvita. Pöytä kannattaa kattaa tai luottaa hyvään kölviin, joka tekee mitä pyydät.

Kuumenna liemi valmiiksi ja jätä se kuumalle levylle odottamaan. Silppua sipuli. Laita pinaatti sauvasekoittimen kuppiin veden kanssa ja surruuttele pinaatti hienoksi vihreäksi velliksi, vesitilkka auttaa pinaattia muuttamaan muotoaan lehdistä velliksi.

Kuumenna paksupohjainen kattila ja siinä oliiviöljyä. Kuullota sipulisilppua pari minuuttia kattilassa, varo polttamasta. Lisää kattilaan riisi ja kuullota sitäkin hetkinen. Kaada mukaan viini ja sekoittele kaiken aikaa. Kun viini on imeytynyt riisiin, ala lisätä lientä kauhallinen kerrallaan, sekoita koko ajan ja aina kun liemi on imeytynyt riisiin, lisää lientä kunnes riisi alkaa olla melkein kypsää. Koemaista riisinjyvä muutaman minuutin välein. 

Kun riisissä on vielä pikkuisen puruvastusta, lisää mukaan pinaattivelli ja sekoita hyvin. Kun pinaattivellin liemi on imeytynyt riisiin, lisää mukaan voita ja parmesaania, mausta suolalla ja pippurilla ja kun maku on kohdallaan, on lisäkkeidenkin syytä olla valmista. Risotto voi odottaa muutamia minuutteja kannen alla ennen tarjoilua, muttei paljon sen enempää.

Kampasimpukat risoton kaveriksi

  • 6 kampasimpukkaa
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria
Kun risotto on kypsynyt noin 15 minuuttia, laita voi ja öljy pannulle kuumenemaan. Kun pannu on kuuma, nosta kuiviksi taputellut kampasimpukat pannulle paistumaan. Käännä simpukat muutaman minuutin kuluttua, niitä ei pidä paistaa liikaa, noin 2-4 minuuttia puoleltaan, sisuksen pitää jäädä hieman opaaliksi. 

Lusikoi risotto kahdelle lautaselle ja nosta kumpaankin kolme kampasimpukkaa päälle, meillä oli koristeena vielä hieman silputtua ruohosipulia. Risotto oli justiinsa passelia, eikä kampasimpukoissakaan ollut valittamista. Ja mikä hauskinta, lautaset olivat kuumia oltuaan terassin pöydällä katettuina puolisen tuntia suorassa auringonpaisteessa. Annos ei jäähtynyt liian nopeasti. 



Giro d'Italian viides etappi oli aivan flat, kuten sanotaan. Eilisen sateen sijaan oli aurinkoinen päivä, kuten meillä täälläkin. Lupeissa oli massakiri ja sellainen saatiinkin. Caleb Ewan kiri voittoon ja kokonaiskilpailun johdossa jatkaa Alessandro De Marchi. Peter Sagan tuli neljänneksi tänään, soisimme hänen voittavan etapin tässä kisassa.  


Meillä on pihalla uusi ykkösisäntä, joka seurailee entisen ykkösisännän kasvihuonepuuhia hyvinkin likeltä. Kun se on sopuisalla päällä, se ääntelee kuin pieni koiranpentu, mutta kun sitä hermostuttaa, se huutaa kovaan ääneen ja pöristelee höyheniään kuin elävä lehtipuhallin (se uusi siis). Pidämme siitä kovasti. 

Olen komea, pidän minusta!

2 kommenttia:

  1. Hyvän näköistä kaikki, myös kampasimpukat. Niissä pitää meidän mielestä olla väriä, vaikka ei tietenkään saa paistaa kuolleeksi sisältä. Meidän kaveri, joka pitää itseään armoitettuna kokkina, tarjoaa aina kampasimpukan kalpean valkoisena, se on kuin keitetty, hyh. Mä keksin joku aika sitten laittaa risoton päälle just ennen tarjoilua kylmän palasen wasabivoita (50g voita ja 2,5 tl wasabia tuubista) ja ei että se on hyvää, kun vähitellen sulaa siinä syödessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en tykkää kalpeista kampasimpukoista. Aika monta kertaa piti harjoitella kyllä niiden paistamista, että alkoi olla takuuvarmasti onnistunutta. Ja sen olen oppinut, ettei niitä tarvitse olla monta/annos. 3-4 on ihan riittävästi. Tuon wasabivoin otan kyllä kokeiluun!

      Poista