tiistai 5. heinäkuuta 2022

Jotenkin ylimaallisen kiva päivä ja täytetty kanapatonki


Olimme vuonna 2012 Tanskassa katsomassa Giro d'Italian alkuetappeja ja Espanjassa vuonna 2017 katsomassa La Vueltan etappeja, minkä helteeltä ja flunssalta pystyimme, mutta Tour de Francen etapit olivat tähän päivään asti meiltä kokematta. Tänään tämä pitkäaikainen toiveemme toteutui ja olimme Dunkerquessa katsomassa kuinka vuoden 2022 Tour de Francen neljäs etappi lähti liikkeelle.


Tulimme eilen lähelle Dunkerqueta pienelle leirialueelle, jolla on ilmeisesti monen monta mökkipaikkaa alkuasukkaille ja vuokraajille, mutta kokonaista kaksi paikkaa satunnaisvierailijoille. Meillä oli vetämässä naapurileirialueelle majoituskysely sähköpostitse, mutta sieltä ei koskaan vastattu mitään millään kielellä, joten tulimme sitten tänne. Tämä ei ole mikään leirintäparatiisi, ihan pitää itse ottaa omasta rullasta vessapaperikin, mutta sen pystymme kyllä hoitelemaan. Muuten oikein kelpo paikka, etenkin kun hinta on vain 20€/yö. 

Antti kävi eilen katsomassa keskustan Tour-humua, joka oli enemmän kuin vaiheessa tuolloin, mutta tänään siellä oli ihan toinen meininki. Aamiaisen jälkeen pyysimme respassa mitä kohteliaimmin (20 € seteliä kädessä torkottaen) saada olla leirillä toinenkin yö ja käsittääksemme pyyntöömme suostuttiin, ainakin 20 € kelpasi. Pyöräilimme noin 9 km keskustaan rantabulevardille ja katselimme heräilemässä olevaa Tour-humua. 

Yhdentoista aikaan lähti liikkelle Tour-mainoskaravaani, joka tarkoittaa kymmeniä ajoneuvoja, paljon melua ja hirveästi katsojille syydettyä mainosmateriaalia. 


Antti oli meistä näpsäkkäämpi ja poimi meille muutamia mainosjuttuja, mutta vannon, ettei lapsia tai vanhuksia vahingoitettu prosessissa.


Odotimme karavaanin mentyä varsinaista starttia, joka on aluksi aina hitaasti ajettu katselunäytös, muutaman kilometrin kuluttua reitillä on ns. 0-kohta, josta varsinainen kilpailu alkaa. Saimme kuvattua sieltä täältä ja oikeasti myös katsottua. Väkeä ei ollut mitenkään ahdistavan paljon muualla kuin sillä kohdalla, jossa joukkueet esittäytyivät korokkeella. Pysyttelimme sopivasti syrjempänä, sillä emme vieläkään erityisesti kaihoa saada koronaa. Tänään oli Philippe  Gilbertin synttäri, hän täytti 40 vuotta!


Startin jälkeen lähdimme valumaan kohti leiripaikkaa, tarkoituksemme oli käydä matkan varrella Carrefourissa, mutta sepä olikin kiinni koko päivän Tourin etapin tähden. Niinpä palasimme hieman takaisin kohti keskustaa ja kävimme E.Leclercissä. Sieltä ostimme päivälliseksi grillatun kanan ja päätimme, että ranskalaisen patongin kanssa siitä tuli mitä ranskalaisin päivällinen. 


Kanatäytteinen patonki

  • 1 grillattu kana
  • 1 patonki
  • 4 viipaletta mozzarellajuustoa (ostettu aiemmin jotain muuta, toteutumatonta ruoka-ajatusta varten)
  • 1 iso tomaatti ohuina viipaleina
  • 2 pientä kurkkua ohuina viipaleina
  • 1 kevätsipuli varsineen viipaleina
  • yrttimaustettua tuorejuustoa (halvin mahdollinen paikallispirkka)
  • salaatinlehtiä
  • suolaa ja pippuria
Pienin kanan paloihin käsin, se oli kuuma kaupasta tullessa, mutta söimme hieman myöhemmin, kiersin myllyistä päälle suolaa ja pippuria. Leikkasin patongista annospaloja ja viipaloin kurkut, tomaatit ja sipulin. Täytimme patonkipaloja grillatulla kanalla, mozzarella, salaatilla, tomaatilla, kurkulla ja tuorejuustolla. Patonkia jäi pari palaa aamiaiselle, kaikki muu meni sopivasti loppuun. Jääkaapin ylläpito helteillä on pienoista taiteilua. Pitää olla riittävästi ruokaa, että viileys pysyy yllä, muttei liikaa, ettei systeemi kuormitu liikaa. Tour de Francen neljäs etappi oli siis Dunkerque-Calais- reitillä ja me näimme siitä sen verran, että kaikki olivat iloisina lähdössä matkaan. 


Leirille palattuamme katsoimme etappia joltain ranskankieliseltä kanavalta loistavasti selostettuna, vain kielitaito puuttui, mutta kyllä me pelkästä kuvastakin ymmärsimme. Wout Van Aert on kova jätkä, ei voi muuta sanoa, kun hän voitti tasamaan etapin yksinään kärjestä ja tietysti jatkaa keltaisessa huomennakin. Silloin ehdin ehkä tutkia keitä muita kisassa oikein onkaan mukana. Mutta on pakko sanoa, että vaikkei luonto ja maailma ehkä Tourin avulla pelastukaan, sen verran ajoneuvoja (suuri osa jo sähköautoja) siihen liittyy, että on se silti hieno homma!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti