torstai 7. heinäkuuta 2022

Kalavartaat hienon Matisse-museon ja kuudennen etapin päivänä


Tänään emme enää olleet etapin varrella, vaan jatkoimme matkaa syvemmälle sisämaahan. Poikkesimme katsomaan Cambrain kaupungin laitaman sotilashautausmaata. Siellä oli samalla hautausmaalla vierekkäin ainakin ranskalaisia, brittejä, venäläisiä ja saksalaisia sotilaita ensimmäisen maailmansodan ajalta. Tuli mieleen, kuten aina, kun tuollaisissa paikoissa käy, että miten monta ihmiselämää sota on katkaissut ja tekee yhä. Tuollaisessa paikassako sitä pitäisi tiettyä presidenttiä käyttää muistuttamassa mieleen, että tätäkö maailma tosiaan tarvitsee lisää? 


Vesitorneja on ihan valtavasti, näimme tänään varmaan 50 vesitornia, mutta emme varsinaisesti menneet niitä katsomaan. Otin kuvia ohiajaessa vaihtelevalla menestyksellä. Tässä pari torneista. Päivän museo oli Matisse-museo Le Cateau-Cambresissa. Näin eilen sinne tienviitan ja iltasella katsoimme, että sehän olisi mukavasti matkan varrella kohti Epernayta. Matisse syntyi tuossa kaupungissa vuoden 1869 viimeisenä päivänä. Museo oli kertakaikkiaan hieno paikka ja ilahduimme lipunhinnoistakin, vain 6 €. Matissen töitä oli tietysti laajalti esillä, mutta myös esimerkiksi Chagalia. 


Museon jälkeen lähdimme suunnistelemaan kohti samppanja-aluetta. GPS tykkäsi vähän liian pienistä teistä, joten meidän oli oltava hieman tottelemattomia ja suunnistimme itse isommille teille. Nyt jopa maksulliselle moottoritielle kohti Reimsiä. Saavuimme iltapäivän ruuhka-aikaan Epernayn kunnalliselle leirialueelle ja nyt olemme mukavasti asettuneet suurten puiden varjoon, jos sattuisi tulevina päivinä aurinko paistamaan enemmän kuin nyt.

Päivällisenä meillä oli Antin kalareissun saalis, hän kävi aika lähellä olevassa jättimäisessä Carrefourissa ja toi kalavartaita ja katkarapuja grillattavaksi ja söimme ne oikein hyvällä ruokahalulla tuoreen patongin ja salaatin kanssa. Sen kummempaa ruokaohjetta tässä ei tarvita, kunhan grillasimme merenelävät Campingazin grillin tasaisella levyllä ja sommittelimme muut ainekset lautasille. 
Tour de Francessa oli suurten muutosten päivä. Wout van Aertille sattui ilmeisesti jonkunlainen väsähdys, sillä 20 km ennen maalia hän oli vielä yksin kärjessä, mutta lopussa hän tuli maaliin minuutti kaupalla voittajan jälkeen kaukana pääjoukon takana. Voittajaksi ajoi Tadej Pogacar ja olipa hän iloisen näköinen maaliviivalla. Hän johtaa nyt kokonaiskilpailua ja nuorten kilpailua. 

2 kommenttia:

  1. Todellakin tuon hautausmaan pitäisi olla muistutus sille hirviölle ettei enää tarvitse lisää tuhansia uhreja.Herkullisen näköiset nuo Carrefourin kalajutut. Täällä Israelissa ei ole koskaan ollut vierasmaalaista supermarkettiketjua, mutta ensimmäisen Carrefourin pitäisi täällä avautua joskus vuoden loppupuolella. Mukavaa reissun jatkoa teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Jael. Ensi viikolla pitää ottaa huomioon kansallispäivä, siihen mennessä olemme ehkä Normandiassa.

      Poista