keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Creme brulee

Pahoittelen heti kärkeen, etten osaa tehdä niitä väkäsiä ja heittomerkkejä (joilla on oikea nimikin) jälkiruoan nimeen, kirjoitan brutaalisti creme brulee. Poikasilta jos kysyy mitä jälkiruokaa toivoisivat, on tämä useimmiten kuultu toive. Tänään olen töissä päivällisaikaan ja saamme vielä sukuakin kyläilemään, joten valmistin paahtovanukkaan valmiiksi jääkaappiin asettumaan.

Luotto-ohjeeni on Nigella Lawsonin kirjasta Syötävän hyvää. Olen aina tehnyt paahtovanukkaan keittämällä enkä uunissa kypsyttämällä.
  • 6 dl kermaa
  • 3 rkl sokeria
  • 1 vaniljatanko
  • 8 keltuaista
Pinnalle
  • 0,5 dl ruokosokeria
Laske vatiin tai altaaseen niin kylmää vettä, kuin mahdollista. Tämä on varokeino, jos vanukaskastikkeesi leikkaisi kiinni, laittamalla kattila nopeasti kylmään veteen ja vatkaamalla seosta rivakasti juoksettuminen saadaan asettumaan ja jälkiruoka pelastumaan (toimii samaan tapaan kuin sateenvarjo, kun se on mukana, ei sadetta tule).

Vatkaa keltuaiset ja sokeri kulhossa kevyesti. Leikkaa vaniljatanko pitkittäin halki ja raavi veitsen terällä kaikki mustat vaniljansiemenet paksupohjaiseen kattilaan. Lisää kattilaan kerma. Kuumenna seosta nuolijalla rauhallisesti sekoittaen lähelle kiehumispistettä. Kaada kermaseos keltuais-sokeriseokseen ja vatkaa samalla koko ajan. Pese kattila ja kuivaa se hyvin, sitten kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna sitä keskilämmöllä tai miedommalla, jos pelottaa. Sekoita nuolijalla koko ajan rauhallisesti, noin 8-10 minuutissa seos sakenee, muttei saa kiehua. Jos tässä kohtaa seos juoksettuisi, tekisit alussa mainitun kylmävesipelastuksen. Kaada seos kuuteen jälkiruokavuokaan, sellaiseen joka kestää kuumuutta. Aseta vuokat jääkaappiin hyytymään. Hyytymiseen menee noin 3-4 tuntia. Ennen tarjoilua ripota kylmien vanukkaiden päälle kauttaaltaan ruokosokeria ja polta niihin keittiötohottimella kaunis rapea pinta. Grillivastuksen allakin se kuulema onnistuu, en ole kokeillut.Tourin viides etappi ajettiin Carhaixista Cap Freheliin, 164,5 km. Matkan varrella nähtiin taas kolarointeja, yhdessä niistä oli mukana Alberto Contadorkin, hän on edelleen vähän alle kaksi minuuttia kärjelle jääneenä, mikä varmaan viime vuotista voittoa puolustavalle ajajalle on kiusallista. Massakirin vei kotiin eilisen voittajaksi povaamani Mark Cavendish ja kokonaiskilpailua johtaa niukasti edelleen Thor Hushovd.

1 kommentti:

  1. Ihanaa, että blogissasi oli tämä resepti! Etsin todella kauan, että löysin juuri keittämällä tehdyn enkä uunissa valmistetun cream bruleen :)
    KIITOS! :)

    VastaaPoista