keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Poikkeama Italian puolelle


Tour de Francessa ajettiin 17. etappi, Gapista Pinoreloon, Italiaan. Usein Tourissa on joku osuus naapurimaissa, joskus prologi on ajettu Iso-Britannian puolellakin. Kunnollisia nousuja ja hiuksianostattavia laskuja nähtiin, sekä viimetipan pelastuksia, eräällä italialaisella pihalla piipahti parikin pyöräilijää kurvin mentyä pitkäksi. Edelleenkään kärkikymmenikön keskinäisissä sijoituksissa ei tapahtunut juuri muutoksia, keltapaita pysyi edelleen Thomas Voecklerillä. Alberto Contador  yritti jo vähän asemiensa parantamista, siinä vielä onnistumatta. Etappi oli jännittävää seurattavaa ja voittajaksi noussut norjalainen Edvald Boasson Hagen oli todella iloinen ykköstilastaan. Tänään pyöräilijät siis käyvät yöunille Italiassa, mutta huomenna palaavat takaisin Ranskaan.


Jälkiruokana meillä oli tänään suklaafondant. Olen tehnyt sitä kerran aiemmin ja onnistuin sössimään kolme neljästä annoksesta esillelaittamisen yhteydessä. Rakenne oli muuten oivallinen, sisus valuva, mutta pudotin kuuman paistokupin sormistani kolme kertaa ja lytistin jälkiruoan. Tällä kertaa toivoin parempaa tulosta.

Käyttämäni ohje on peräisin Delia Smithin kirjasta Delia´s complete how to cook. Puolitin ohjeen ja laitan tähän neljän annoksen mukaiset määrät.
  • 100 g tummaa suklaata, mielellään ainakin 75%:sta
  • 100 g voita
  • 1 rkl brandya
  • 2 isoa kananmunaa
  • 2 keltuaista
  • 55 g sokeria
  • 30 g vehnäjauhoja
  • 1 tl vaniljauutetta
  • nokare voita vuokien voiteluun
  • (kaakaojauhetta vuokien jauhottamiseen)
Valmistaminen aloitetaan suklaan ja voin sulattamisella vesihauteessa, mukaan lisätään brandy. Kun ainekset ovat sulaneet, ne sekoitetaan kiiltäväksi ja annetaan hieman jäähtyä. Vuokat voidellaan pehmeällä voilla (ja oma lisäykseni on jauhottaa ne vielä kaakaolla) ja laitetaan jääkaappiin odottamaan.  Munat, keltuaiset, vaniljauute ja sokeri vatkataan ilmavaksi vaahdoksi. Hieman jäähtynyt voi-suklaaseos kaadetaan vaahtoon reunoille, sieltä se on helpompi saada sekoittumaan vaahtoon, kuin keskelle kaatamalla, jauhot siivilöidään mukaan. Ainekset sekoitetaan suurella lusikalla kulhon reunoja pitkin kiertävin pyöräytyksin, pian vaahdon ilmavuus kyllä vähenee huomattavasti ja taikinasta tulee kiiltävää ja melko tahmeaa. Taikina lusikoidaan vuokiin ja tähän asti jälkiruoan voi tehdä valmiiksi useita tunteja ennen paistamista, kunhan sen laittaa jääkaappiin.

Kun on aika tehdä fondant valmiiksi, lämmitetään uuni 200 asteeseen. Jos fondant on ollut jääkaapissa, sitä paistetaan uunin keskiosassa kirjan ohjeen mukaan 14 minuuttia. Jos se paistetaan samantien, paistoaika on 12 minuuttia. Minä olen lisännyt vielä yhden minuutin, siis paistanut jääkaappiviileitä fondanteja 15 minuuttia. Uunista otettaessa pinnan tulee olla pehmeän joustava, muttei liian kiinteä. Vuokien annetaan levätä minuutti, ennen kuin vuoka kumotaan tarjoilulautaselle, palettiveitsellä voi kevyesti pyöräyttää reunasta. Tällä kertaa fondant irtosi kauniisti alumiiniastiasta. Asetteluun meni muutama minuutti ja kuvauksen yhteydessä jälkiruokaan upotettu lusikka paljasti sisuksen olevan juuri oikeanlainen, kiinteän pinnan alla oli tahmeaa sisusta, joka valui herkullisen näköisesti. Vaniljajäätelö ja pyöräretkeltä poimitut marjat säestivät suklaista herkkua ihanasti. Kun koko perhe pääsi fondantien ääreen, olivat muut annokset ehtineet kiinteytyä melkein kokonaan, ihan pieni kohta keskellä oli enää valuvaa, mutta makuunhan se ei onneksi vaikuta. Niin ollen on hyvä muistaa, että fondant on kiidätettävä samantien tarjolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti