sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Crêpes Suzette

Carcassonne
Tänään oli taas lepopäivän aatto, ajettavana 15. etappi Limouxista Montpelieriin 192,5 km. Loppu oli jälleen kirimiesten lempityyppiä, Mark Cavendish kiisi voittoon ylivoimaisesti, ainakin renkaanmitalla. Yhteiskilpailun tilanne ei muuttunut.Päivällissuunnitelmat muuttuivat lennossa pariin kertaan. Meillä on aivan täpötäysi pakastin, joten otimme sieltä yhtä jos toista sulamaan lähipäivien syötäväksi. Alkukeitoksi päätimme tehdä korvasienikeittoa. Emme tiedä kasvaako korvasieniä Ranskassa, emmekä itsekään ole sen käyttöön kovin paljon perehtyneet. Olemme saaneet asianmukaisesti ryöpättyjä sieniä pakastettuina pikkuannoksina äidiltäni ja olemme tehneet keittoa niistä muutamaan kertaan. Ohje on hyvin yksinkertainen, kasarissa sulatetaan nokare voita, johon pian lisätään sienisilppu. Sieniä käännellään hetki pannulla ja niihin sekoitetaan pari lusikallista vehnäjauhoa suurusteeksi. Pannulle lisätään lihalientä pari desiä ja liemen vahvuudesta riippuen hieman vettä. Keitto nostetaan kiehumaan ja siihen lisätään pari desiä kermaa. Pian keitto sakenee sopivasti ja siihen ripsautetaan vähän pippuria. Meillä toinen teineistä sai edelliskerralla vatsanpuruja korvasienikeitosta, joten hän jätti tämän herkun väliin ja hänelle oli kasvissosekeittoa.

Pääruoka oli sävellystä ja sovitusta, puolivalmista ja tähdenlentoja, ei siitä sen enempää! Mutta jälkiruokana oli Crepes Suzette. Olen joskus aikoja sitten tehnyt kreppejä muutamaan kertaan, mutta sittemmin se on unohtunut. Nyt kuitenkin tämä jälkiruoka houkutti kokeilemaan etenkin, kun oli hyvä sää paistella krepit ulkona. Taikinaan tuli:

ranneliikkeessä opettelemista
  • 4 dl maitoa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 3 kananmunaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 dl öljyä
Ainekset sekoitetaan kulhossa ja taikinan annetaan turvota viileässä ainakin puoli tuntia, mutta useampi tuntikaan ei haittaa. Taikinasta paistetaan voissa ohuita lettuja ja ne pinotaan leivinpaperisuikaleilla erotettuina odottamaan viimeisenkin valmistumista.

Voi-appelsiinikastike:
  • 3 rkl voita
  • 1 dl appelsiinimehua
  • 2 rkl sokeria
  • 1 appelsiinin kuori raastettuna
  • sitruslikööriä
Voi sulatetaan pannulla ja letut asetellaan kolmioiksi taiteltuina pannulle, tavallisen kokoiseen pannuun mahtuu sovitellen 8 lettua. Niiden annetaan hieman lämmetä voissa.  Päälle ripotellaan sokeri ja appelsiininkuoriraaste. Appelsiinimehu ja likööri lirutetaan päällimmäiseksi ja annetaan kastikkeen hieman sakeutua. Tarjotaan välittömästi vaniljajäätelön kanssa.

liköörin lirutusta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti