tiistai 5. heinäkuuta 2011

Pain perdu


Olin eilen veikkauksessani väärässä, Mark Cavendish ja HTC-talli eivät onnistuneet loppukirissä, voittajaksi saatiin Tyler Farrar, joka saavutti ensimmäisen Tourin etappivoittonsa, samoin hän oli ensimmäinen amerikkalainen, joka on voittanut Tourin etapin USA:n kansallispäivänä! Farrar näytti maaliintulon jälkeen w-merkkiä käsillään, Girossa menehtyneen ystävänsä Wouter Weylandtin muistoksi.

Tänään kisaa on käyty sekä sateessa että paisteessa, mutta kovin kuuma sää ei ilmeisesti ole ollut. Pitkään kestänyt irtiotto ei kestänyt maaliin asti, vaan tuli kiinniajetuksi viimeisillä kilometreillä. Eilinen voittaja väsähti melkoisesti ja sinnitteli kaukana pääjoukon takana maaliin. Loppu oli hyvin jännittävä, Cadel Evans voitti ja Alberto Contador tuli toiseksi, mutta keltainen paita säilyy niukasti Thor Hushovdilla. Asetelmat kokonaiskilpailun kannalta ovat enemmän kuin jännittävät.

Jälkiruokana meillä oli tänään köyhät ritarit, eli pain perdu ranskaksi. Perinteisessä ohjeessa tähän käytetään briosseja, mutta niitä ei nyt ollut saatavilla vaan käytin aivan tavallista suomalaista pullaa. Ohje on sovelletusti otettu jälleen Hans Välimäen kirjasta Ruokaa Ranskasta Hansin mukaan.
 • noin 8 pullaviipaletta
 • 3 kananmunaa
 • 2 dl maitoa
 • 1 dl tomusokeria
 • 1 vaniljatanko
 • 4 rkl voita
Leikkaa pulla viipaleiksi. Vatkaa munat maidon ja tomusokerin kanssa. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja kaavi siemenet maidon joukkoon. Kastele pullaviipaleet munamaitoseoksessa ja paista voissa kullanruskeiksi. Ripota valmiiden ritareiden päälle tomusokeria ja tarjoile ne kermavaahdon ja tuoreiden marjojen kanssa.

4 kommenttia:

 1. Välillä ruokalajit kuulostavat todella paljon hienommilta ranskaksi kuin suomeksi. Vaikka ritarit ovat kyllä niin hyviä, oli kieli mikä tahansa! :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä kun Alberto Contador pärjäsi nyt! Sillekin maistuisi varmaan hyvän kisan jälkeen tuollaiset makoisat ritarit.

  VastaaPoista
 3. Ja köyhät ritarit kuulostaa myös suomeksi tosi hyvältä!

  VastaaPoista
 4. Tusla: etenkin kun ei osaa ranskaa ollenkaan, on tämä hienousaspekti heti suht korkealla:))

  Ankerias: Albertolla on nyt vähän tuliset paikat, sillä hän jäljessä suurimpia kilpakumppaneitaan yli minuutin eikä vuorille olla ihan vielä menossa. Mutta minäkin olin mielissäni, kun suosikkini vähän näytti, mistä Espanjan poika on tehty. Ja toisaalta oli mukavaa, että harjoittelutapaansa muuttanut Evans voitti.

  Jasu: erittäin totta! Minulla on tässä vielä siinä mielessä rimaa nostettavaksi, että vaativampien ruokien aika ei ole aivan vielä. Työt vievät mehut vielä tämän ja ensi viikon eikä monimutkaisiin juttuihin ole aikaa, mutta mielessä siintelee salaperäisen leipurinkerman keittely ja pitkän haudutusajan vaativat, sinänsä yksinkertaiset pataruoat.

  VastaaPoista