tiistai 12. heinäkuuta 2011

Ratatouille

ranskalaista kaupunkiviljelyä vai rikkakasvien riemuvoitto?
Olen kyllä läksyni lukenut ja tiedän, että ratatouillea varten ainekset tulisi kypsentää yksi laatu kerrallaan kasarissa ja lopuksi yhdistää, mutta ajankäytöllisistä syistä päädyin uunissa hauduttamiseen. Aamulla ennen töihin menoa pilkoin munakoisoa, kesäkurpitsaa, tomaatteja, paprikoita, sipulia ja valkosipulia. Voitelin uunivuokan oliiviöljyllä ja asettelin kasviksia vuoronperään riveihin vuokan täydeltä. Aamusumussa hain kasvihuoneesta timjamia ja rosamariinia, pudottelin yrttioksia kasvisten päälle ja lirutin oliiviöljyä pintaan, suolaa ja pippuria myös. Foliota päälle ja vuoka jääkaappiin odottamaan ensimmäisiä töistä tulijoita!

Ohjeistettuun aikaan vuoka oli päätynyt uuniin folio päällä 200 asteeseen. Kotiin tullessani ovelta jo tervehti täyteläinen vihanneshöystön tuoksu, otin folion pois ja höystö jatkoi kypsymistä sen aikaa, kun keitin pastan ja sille kaveriksi kanakastikkeen viikonlopun coq au vin-jäännöksistä, jotka olivat vielä aivan käyttökelpoisia Festivon nollalaatikosta. Ratatouille maistui ihanan muhevalta, pasta jäi sivuosaan ainakin aikuisilta. Kirjoistani sain vinkin, että ratatouille maistuu yhtälailla kylmänä kuin lämpimänä ja sen tähteet voi surauttaa soseeksi ja laimentaa tomaattimurskeella keitoksi. Ja niin taidan tehdäkin huomiseksi alkuruoaksi.


Päivän lyhyenpuoleinen (158 km) Tour-etappi päättyi hienosti Andre Greipelin voittoon, hän kukisti Mark Cavendishin aivan maaliviivalla. Kokonaiskilpailun johdossa jatkaa Thomas Voeckler. Sunnuntaisten kolarointien ja onnettomuuksien jälkeen vaikuttaisi tahti hieman rauhoittuneen, vammoistaan toipuneet jatkavat kisassa, liian kipeät ovat keskeyttäneet.

4 kommenttia:

 1. Kuvanne ovat aivan upeita! Ihanaa päästä niiden myötä nojatuolimatkalle, ja herkkujenkin tuoksut tuntuvat tulvivan tänne saakka:)

  Huom: oletteko huomanneet, Jyväskylässä on blogitapaaminen, en itse pääse paikalle, mutta ehkäpä sitten seuraavaan:

  http://biber82.vuodatus.net/blog/2954933/piknik-jyvaskylan-ruoka-ja-leivontabloggaajille/

  VastaaPoista
 2. ahmija: Kiitos kommentistasi! Huomasin kyllä tuon paikallispiknikin, ikävä kyllä minullekaan tuo päivä ei sovi.

  VastaaPoista
 3. Festivo on kyllä huippupeli, mutta meillä nollalaatikko on vuosien saatossa päätynyt juomalokeroksi. öhöm. Melkein niinkuin ohjeessa sanotaan :)

  VastaaPoista
 4. Hannele: Festivo on minun paras kaverini, olen löperö perheenemäntä ja ruoansäilytys on ongelmani. Meinaa ruokaa pahentua, mutta nyt ei niin paljon mene haaskuuseen, kun on oikeat lämpötilat eri aineksille:)

  VastaaPoista