perjantai 20. heinäkuuta 2012

Chocolate chaud

Minulle järjestyi toinen kesäloma, joka alkaa tänään. En ole oikein vielä sisäistänyt asiaa, olinhan jo keväällä ja alkukesästä seitsemän viikkoa lomalla ja pidin sitä vähintäänkin kohtuullisena breikkinä työelämästä. Nyt tilanne töissä antoi myöten lisävapaisiin ja minähän muutaman muun tavoin tartuin mahdollisuuteen. Asia varmistui vasta alkuviikosta, joten en ole ehtinyt hehkuttaa mielessäni tavalliseen tapaan: "enää kuusi viikkoa lomaan, enää kolme viikkoa lomaan, enää viikko lomaan, enää kolme päivää lomaan, enää kuusi tuntia lomaan, enää kolme minuuttia lomaan!" Kaksi viimeisintä hehkutusta ehdin kyllä tänään vielä suorittaa. Vähän harmillista, että Tour de France vetelee viimeisiään, mutta luulen meidän kyllä keksivän jotain puuhaa ilman sitäkin. Voimme seurata esimerkiksi Eneco Touria , eikä olympiapyöräilykään jääne huomiottamme. 

Tällaisena iltavuoroviikkona kuin tämä kuluva, en ole ollut juurikaan keittiössä lukuunottamatta aamuisia pikkupuuhia. Nytkään en olisi kotona päivällisaikaan, joten päivän ranskalainen keittiöpanostus sijoittuu aamiaiselle. Juomme yleensä aamuisin maitokahvia, mutta tänään kokeilimme chocolate chaudia, eli kuumaa suklaajuomaa, kaakaota. Toisinaan Kammenpyörittäjä tekee pojille paksua, melkein lusikoitavaa kaakaota kahvikoneella, mutta tänään minä hääräsin kattilan ja suklaalevyn kanssa ottaen sovelletut vinkit täältä
 • 150 g suklaata
 • 0,5 dl vettä
 • 8 dl maitoa
 • 1,5 dl kermaa
Meillä oli s´mores-puuhista jäänyttä suklaata, jonka kaakaopitoisuus oli siinä kuudenkympin luokkaa, mukana makeuttakin, muttei liikaa. Otin ensin raastimella suklaalevystä lastuja lautaselle. Pienin lopun levyllisen suklaata silpuksi. Vatkaisin kerman pehmeäksi vaahdoksi. Kuumensin vettä kattilassa ja nostin sen päälle lasikulhon, johon laitoin puoli desiä vettä ja suklaamuruset. Sekoittelin vesihauteen päällä suklaata, kunnes se suli kokonaan ja sekoittui veteen. Nostin sulan suklaan kupissaan pöydälle jäätymään. Kuumensin kattilassa 8 dl maitoa ja sekoitin sitten suklaamassan kuumaan maitoon. Kaadoin kaakaon annoskuppeihin jättäen kermavaahtovaraa. Lusikoin kuppeihin  kermavaahtoa ja ripottelin suklaalastuja pinnalle. 


Päivän Tour-etappia pääsen seuraamaan sivusilmällä töissä ja loput illalla tallenteelta. Kyseessä on Blagnacista Brive-la-Gaillardeen ajatteva 222,5 kilometrin mittainen etappi, joka on tämänvuotisen Tourin kaikkein pisin. Siinä on yllinkyllin haastetta ajajille. Alan pikkuhiljaa valmistautua mielenmuutokseen, mitä tulee punertaviin pulisonkeihin. Tiedä vaikka ehdottaisin piakkoin Kammenpyörittäjälle sellaisten kasvattamista.

Kuva keittiöpuutarhastamme - ja sitten heräsin

6 kommenttia:

 1. Heissi Schoggi, Käkikellomaan (yksi) kansallisjuoma :)!

  Juurihan se TdF alkoi ja nyt loppuu... vieläköhän Jensie jaksaisi olla irtiotossa?
  Chris Anker parka, en pysty edes kuvittelemaan, kuinka paljon pinnojen välissä hajonneisiin sormiin sattuu, auuutsss.

  VastaaPoista
 2. luimupupu: No nyt oli Markilla suu messingillä taas:)

  VastaaPoista
 3. Kauhistus, Markillakin oli pulisongit, ei tosin yhtä pitkät kuin Wiggolla.

  VastaaPoista
 4. luimupupu: Oliko? En ehtinyt huomata! Ne on vissiin sitten team policy :D

  VastaaPoista
 5. Upea tuo keittiöpuutarha - mistä sen löytää?

  VastaaPoista
 6. pinea: Tuo on Loiren laaksosta Villandryn linnasta:)

  VastaaPoista