maanantai 2. heinäkuuta 2012

Mansikkakohokas

Viimein uskaltauduin tekemään jälkiruoaksi kohokasta, souffléa. Olen sitä suunnitellut jo pitkän aikaa, viime kesän Ranska-viikoilla en uskaltanut, joulun alla munainvaasion aikaan en "ehtinyt". Nyt olivat tekosyyt lopussa ja tohtiuduin kokeilemaan. En ollut syönyt montaakaan kohokasta, liekö yhden tai kaksi ja niistäkin oli niin pitkä aika, etten muista kohokaskokemuksistani mitään. Ehkä olen vain nähnyt niistä unta.

Meillä on viimekesäisiä marjoja vielä aika paljon, joten päädyin mansikkakohokkaaseen. Löysin mukavan yksinkertaisen oloisen ohjeen täältä, sovelsin hieman ohjetta. Vaihdoin vadelman mansikkaan, koska vadelmia meillä ei ole joko lainkaan tai hyvin vähän, eikä puolisukellukseni pakastimen uumeniin tuonut vastaan yhtään pientäkään rasiaa vadelmia, mutta paljonkin mansikkaa. Neljään annokseen käytin:
 • nokare voita suorareunaisten annoskuppien voiteluun
 • 0,5 dl sokeria+ 2 rkl vuokien sokeroimiseen (käytin erikoishienoa sokeria)
 • 3 kananmunan valkuaista
 • 1 dl mansikkasosetta
Kuumensin uunin 200 asteeseen. Voitelin annoskupit ja sokeroin voisen pinnan kauttaaltaan. Laitoin kupit jääkaappiin odottamaan. Olin sulattanut mansikkasoseen ja surauttanut sen vielä Bamixilla sileäksi. Vatkasin valkuaiset vaahdoksi, johon muodostui pehmeitä huippuja, lisäsin sokeria lusikallinen kerrallaan, noin puoli desiä kaikkiaan. Mansikkasoseessa oli myös sokeria, siksi olin varovainen valkuaisvaahdon makeuttamisessa. Sekoitin mansikkasoseen valkuaisvaahtoon nuolijalla reunoja myöten pyöräytellen.

Lusikoin mansikkavaahtoa kuppeihin niin paljon, että kupit olivat ihan täynnä ja siloitin pinnan aivan kupin reunoja myöten lastalla. Pyyhin reunat puhtaiksi. Paistoin kohokkaita uunin alaosassa uunipellillä (näin sain kaikki samaan aikaan uuniin ja sieltä pois) toiseksi alimmalla tasolla 10 minuuttia. Noin kahdeksannella minuutilla kohokkaat alkoivat nousta ja reuna nousi noin 1-1,5 cm kupin reunan ylitse ja pinnan hattu paahtui kauniin vaaleanruskeaksi. Nostin pellillä olevat annoskupit uunista ja sirottelin kohokkaiden pinnalle tomusokeria. Sitten olikin kiire, nostin varovasti kohokkaan lautaselle ja kiikutin sen kasvihuoneeseen, jossa oli tuuleton tila ja saimme muutaman kuvan otettua. Kohokkaat eivät lätistyneet hetkessä, eivätkä edes siinä, kun lusikan upotti annokseen. Kohokas oli ilmava ja ihanan mansikkainen, ehkä aavistuksen makea. Sen verran olin kiirehtinyt, että siivotessani jälkiä syömisen jälkeen, huomasin uunin olevan edelleen päällä!

Ensimmäinen otos tämän keittiöpeikon kanssa siis onnistui mainiosti, eikä ollut vaikeakaan. Seuraava kerta mennee sitten pilalle, niin yleensä käy.


Tour de Francen toinen etappi oli jännittävä. Mark Cavendish ylitti maaliviivan puoli renkaanmittaa ennen Andre Greipelia. Eilisen voittaja, Peter Sagan, ei päässyt hyviin asemiin loppukirissä. Fabian  Cancellara jatkaa kokonaiskilpailun ykkösenä pirteässä keltaisessa. Tänään oli siis viimeinen Belgiassa ajetuista etapeista, nyt siis karavaani hyvästelee Tintin kotimaan ja siirtyy Ranskaan.


5 kommenttia:

 1. Kohokas on minunkin keittiöpeikkoni, mutta suklaakohokas on silti haaveissani...joskus. Tämä mansikkainen kohokas näyttää kesäiseltä!

  VastaaPoista
 2. Hienoja kohokkaita. Meidänkin pitäisi uusia viime loppukesän kokeilu.
  Oli kyllä kisassa jännä loppu, meillä kisa loppui vasta nyt.

  VastaaPoista
 3. Kotiharmi: Eilisen kokeilun perusteella uskaltaudun kyllä toisenkin kerran kohokasta tekemään. Mutta en silloin, kun tulee ruokavieraita. Yleensä uuden jutun kanssa käy niin, että eka kokeilu onnistuu, sitten teet ruokaa vieraille ja se toinen kerta menee kamalasti myttyyn:) Suklaakohokas kyllä on seuraava kokeilu ja sitten semmoinen twice baked cheese souffle.

  luimupupu: Onhan siitä postaus, pitää käydä arkistoillasi:) Oi miten hieno pyöräsi on, kävin kuvia jo ihailemassa. Viet sen varmaan vuoteesi viereen yöksi ja pidät varuiksi vähän kiinni siitä, ettei se vaan pääse katoamaan:)

  VastaaPoista
 4. Komeaa! En muista itsekään milloin olisin viimeksi tehnyt kohokasta..tai edes syönyt.

  VastaaPoista
 5. Tuolta se kohokaskokeilu löytyy. Teimme ne Hans Välimäen ohjeella, jutusta löytyy linkki ohjeeseen.
  Kyllä teki mieli ottaa pyörä makuuhuoneeseen ja pyyhkiä purut pois ;).

  VastaaPoista