sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Germaaninäkemys salaatista

Aamuinen foodgawker-seikkailuni tuotti sen verran tulosta, että valitsin päivälliskanan lisäkkeeksi ruokalajin, jolla oli vähän humoristinen nimi, saksalainen perunasalaatti (hauskaa siis oli se, että ruoan nimi oli salaatti). Se vain näytti kuvassa niin hyvältä ja olin ollut melkein koko viikon syömättä perunaa, joten perunakiintiömittarini oli pahasti punaisella. Toisekseen meillä oli nyt varmasti kaapissa kapriksia, niitä suloisia, suolaisia pikkupalleroita, joita uupui jostain taannoisesta kokkauksestani, mutta sittemmin olin muistanut ostaa. Kolmanneksi (näköjään vaatii paljon puolusteluja syödä tällaista ruokaa) sain siihen käytettyä eiliseltä pizzatehtailulta ylitse jääneet parman- ja serranonkinkkupakettien loput. Vinkit tähän "salaattiin" otin täältä. Luonnollisesti tuunasin ohjetta mieleni mukaan.
 • 10 keskikokoista perunaa
 • 1 punasipuli
 • 2 isoa viipaletta parmankinkkua
 • 4 viipaletta serranonkinkkua
 • 1 rkl dijonsinappia
 • 2 rkl punaviinietikkaa
 • 3 rkl ankanrasvaa
 • 2 rkl pieniä kapriksia
 • pieniä tomaatteja
 • persiljaa
 • mustapippuria
Kuorin perunat ja leikkasin ne suupalan kokoisiksi. Höyrytin perunapalat lähes kypsiksi ja nostin ne lävikköön jäähtymään. Sulatin pannulla teelusikallisen ankanrasvaa ja paistoin silpuksi leikattuja kinkkuja hetkisen. Siirsin kinkkusilpun lautaselle odottamaan. Lisäsin ankanrasvaa pannulle ja kuumensin sen oikein kuumaksi. Kun ankanrasva melkein kärysi, kumosin perunat pannulle ja annoin niiden hetken kihistä ennen kuin liikuttelin niitä sen verran, etteivät ne tarttuisi pannuun. Heti perunoihin alkoi muodostua kaunista rapeaa pintaa. Pienensin hieman lämpöä ja paistelin perunoita noin 5 minuuttia, ennen kuin lisäsin mukaan punasipulisilpun. Kun perunoissa alkoi olla houkuttelevan näköinen rapea kuori ja sipulit olivat pehmenneet mukavasti, kumosin pannulle punaviinietikan ja dijonsipapin. Hetken kuluttua lisäsin kinkkusilpun, kaprikset, kourallisen keltaisia ja punaisia  pieniä tomaatteja ja rouhin päälle runsaasti mustapippuria. Juuri ennen tarjoilua koristelin pannullisen näitä herkkuperunoita vielä kasvihuoneessa viihtyvälla persiljalla. Lisäke oli erittäin maistuvaa, mieleen tuli kyllä parin viikon takainen pääroolin kahminut ruusukaalilisäke.

Aamuinen pyörälenkki oli osaltani voitokas siinä mielessä, että sain pidettyä keskinopeuden hieman aiempaa korkeampana, eivätkä Kuikan mäet kukistaneet minua. Ensimmäistä kertaa ikinä ajoin hetkellisesti pyörällä yli 50 km/h nopeudella, enkä yhtään lujempaa olisi uskaltanut lasketellakaan.

13 kommenttia:

 1. KyYllä tää on ihan selkee salaatti. Mutta mun mielestähän myös irtokarkkilajitelma on salaatti sillä perusteella, että se sisältää monenlaisia aineksia :))

  VastaaPoista
 2. Olipa kyllä hieno pyörälenkkikeli, iltapäivällä tarkeni lyhyissä ajohousuissa :).
  Minäkin useasti ihmettelen erilaisten sekoitusten salaatiksi nimeämistä...

  VastaaPoista
 3. Persiljaa ja tomaattia, vihreää ja punaista. Ihan selkeä salaatti siis! :)

  VastaaPoista
 4. Kotiharmi: Etenkin jos irtokarkeissa on vihreitä, on kyse selkeästi salaatista!

  luimupupu: Lyhyissä mekin ja hyvin tarkeni, sittemmin tuuli navakasti.

  Tusla: Nuo kaksi olivat just mun lisäksiä ohjeeseen :D

  VastaaPoista
 5. Hihi, tällaisena puolisaksalaisena tuijottelin haaveksivasti tuota ihanaa salaattia ja hymyilin hauskasti kirjoitetulle jutulle. Saksalaisilla on tosiaan aivan oma käsityksensä salaatista :P

  Jos vähän vihreämpää saksalaisversiota kaipaa, esim. lihan lisukkeeksi suosittelen tekemään kurkkusalaattia. Raikast ja hyvää!

  VastaaPoista
 6. Jokihaka: ei se hassumpaa kyllä ollutkaan!

  annemi: Baijerilaisystäviemme luona olemme juuri kurkkusalaattia saaneet, emäntä siellä vaan suolaa kaiken ruoan niin topakasti, että raikkaus on tiessään. Mutta uskon, että vähemmällä suolalla on kyllä raikasta:)

  VastaaPoista
 7. Syyssalaatti; oikein syksy uhkuu tästä. Olis varmaan täydellistä kirpeänä syyspäivänä ulkona. Haarukat käteen vaan kaikille ;)

  VastaaPoista
 8. Nelle: kapriksia olisi saanut olla vielä enemmän!

  VastaaPoista
 9. Joo kyllä tämä salaatti on kans mun mieleen.. perunan ja noiden kinkkujen yhdistelmä toimii takuuvarmasti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voinut kyllä valittaa makua, se on myönnettävä:) Pitänee tätä salaatin käsitettä vaan sitten vähän venyttää!

   Poista
 10. Kyllä selkeästi salaatti ja syksyllä ihminen tarvitsee energiaa - paljon energiaa - selvitäkseen tuollaisesta lenkistä. Onnittelut omasta ennätyksestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tänään ei päästy ajelemaan, satoi ja tuuli oikein syksyisesti:) Onneksi söin varastoon ihan riittävästi!

   Poista