maanantai 3. syyskuuta 2012

Välillä jälkiruokaa - uuniomenat

Uuniomenia tehdään varmaan jokaisessa maassa, jossa on omenia ja uuneja, niin myös Espanjassa. En vielä poiminut koko satoamme, neljää omenaa, vaan turvauduin osto-omeniin. Ohjeen otin täältä. Soveltelin hieman, se ei hämmästyttäne ketään. Ohjeessa vuokaan laitettiin valkoviiniä, mutta meillä oli tilapäinen puutos, mitä tulee valkoviiniin, joten laitoin kuivaa omenasiideriä. Kuumensin uunin 200 asteeseen. Valmistelin kuusi omenaa poistamalla siemenkodan omenaporalla ja kuorimalla omenat. Asettelin omenat uunin kestävään vuokaan. Pilkoin parikymmentä kuorittua mantelia ja kaivelin kuiva-ainekaappia jonkun tumman sokerin toivossa. Löysin kivikovan paketin muscovadoa, mutta intiaanisokeri oli irtonaista. Arvelin sen käyvän myös. Pujottelin omenan keskellä olevaan reikään ensin vähän intiaanisokeria, sitten mantelisilppua, seuraavaksi pari pientä suklaanappia (koska Peter Selin juuri kuului kertovan Eurosportilla, että siellä missä Vueltaa ajetaan tällä hetkellä, on tapana syödä hedelmiä suklaan kera) ja pienen nokareen voita. Päällimmäksi vielä vähän sokeria ja koko omenien päälle kanelia. Kaadoin vuokaan noin 1,5 dl kuivaa omenasiideria. Paistoin omenia noin 35 minuuttia. Söimme ne vaniljakastikkeen ja kahvin kanssa.

Vueltan kuudestoista etappi, lepopäivää edeltävä näytti olevan melkoista rääkkiä. Kolmas rankka vuorietappi peräkkäin tuntui varmasti monenkin jaloissa. Lopun jopa 24 % jyrkkyys oli kyllä aivan järkyttävää. Nyt on kyllä pikku paussi paikallaan, kisa jatkuu keskiviikkona.


9 kommenttia:

 1. Uuniomenat ovat ihania! Suklaata en olekaan laittanut omiini, vaikka sehän sopii mihin vain. Seuraavalla kerralla suklaan kera.

  VastaaPoista
 2. Niinpä, ihana syksy tuo tullessaan ihanan uuniomenasesongin!

  Täytyy kuule vissiin nyt hieroa suolaa haavoihin...mullapas on peräti 15 omenaa!

  Ne luultavasti mätänee ennenkuin keksin mitä raaskin niistä tehdä... :)

  VastaaPoista
 3. Oi miten rakastankaan uuniomenia ja vielä siiderillä! Pitääkin kokeilla joskus tuota versiota.Minulla on muuten noita samoja,Espanjasta ostettuja terrakotta-astioita:)

  VastaaPoista
 4. Kotiharmi: Olisi voinut olla vielä enemmänkin suklaatia:)

  Nanna: Kyllä mä niin mieleni pahoitin tuosta sinun jättisadosta!

  Yaelian: Siideri passasi oikein hyvin!

  VastaaPoista
 5. Täällä sitä vaan elvistellään sadoilla. Jos yhtään lohduttaa, ei yhtään omenaa - ei tosin omenapuutakaan ;-)

  Vesi herahti kielelle näistä omenoista.

  VastaaPoista
 6. Uuniomppukausi on täällä vielä avaamatta. Tuli kauhea kaipuu Gardalle, jossa oli hotellin oman puutarhan uuniomppuja aina aamupalalla.

  Huikea loppunousu! Tuo 24% on jo sellainen jyrkkyys, että maastopyörälläkin joutuu tällainen tätipolkija pienenpienelle vaihteelle.

  VastaaPoista
 7. Lyhyestä virsi kaunis: nam! :P

  VastaaPoista
 8. Jonna:Olisi kiva kyllä saada ensi vuonna jo vaikka kuusi omenaa, se olisi melkoinen prosentuaalinen sadon paraneminen!

  luimupupu: Tuollainen hotelli kelpaisi minullekin:)
  Oli tosiaan aika paha nousu, voisi ajatella, että se oli enemmän shown kuin kisan vuoksi.

  Canelia: Kaik män! Pitää kokeilla kuorineen paistettujakin, siinä omppu muhii vielä paremmin pehmeäksi.

  VastaaPoista
 9. Uuniomenat on ihan huipuja. Onnistun vaan sössimään itetehdyt yleensä aina jotenkin, mutta jos joku muu on tehnyt, niin kyllä maistuu. Tämä sinunkin uuniomena näyttää tosi herkulta.

  VastaaPoista