sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Lohta foliossa

Tänään oli viikon ainoa päivä, jolloin osuimme kaikki yhtä aikaa päivällispöytään, samoin viikon ainoa kalaruoka valikoitui tälle päivälle. Sateinen sää ei inspiroinut loimuttamiseen, sillä välttelemme nyt kastumista ja flunssaa oikein urakalla ensi viikon matkan vuoksi. Ei olisi kiva niistää ja yskiä Italiassa. Niinpä päätimme, että suomuinen ystävämme päätyy uuniin, josta sivumennen sanoen on nyt lamppu palanut, ensimmäistä kertaa. Muistelemme, että keittiöremontista on joko 4 tai 5 vuotta ja uunia on käytetty todella ahkerasti. Eivät lamput siis aivan yhtenään pala. Huomisen kauppareissulle alkaa kertyä muistettavaa, mutta kuka nyt muistilistaa käyttäisi? 

Olin merkinnyt kiinnostavaksi jo aikoja sitten foodgawkerin suosikkiosastoon ohjeen, jossa lohi käärittiin folioon. Tuumasta toimeen. Multipuuhasin samaan aikaan keittiöön viime talvelta tuttua valolaatikkoa ja kiinnitin salaman kameraan. Se on myönnettävä, että päivä on niin lyhyt ja tänään vielä sen lisäksi muutenkin pimeä paksun pilven vuoksi, että salamaan tässä on taivuttava. Miksi kesä ja valoisa aika oli niin lyhyt, pystyykö joku kertomaan? 

Kammenpyörittäjä oli käynyt kalastamassa ison merilohifileen, jonka otin talouden suurimmalle leikkuulaudalle ja pyörittelin mielessäni miten sen käsittelisin. Olen aivan surkea poistamaan nahkaa kokonaisesta fileestä, joten päätin leikata fileen annospaloihin ja leikata sitten nahkan pois. Muutenkin päätin muunnella ohjetta sen verran, että tekisin yhden annoskokoisen pakkauksen, jonka kuvaisin ja loput laittaisin paloina peräkkäin isolle foliopalalle. On muuten hyvää se paksu ja leveä folio, jota sai kesällä ostaa Lidlin grilliviikoilla. Aivan toista kuin ohuet kapeat rullat.

Siistin fileestä rasvaiset reunat pois ja tarkistin ruototilanteen. Leikkasin kalan noin 5 senttiä leveiksi viipaleiksi ja sangen käänteisammatillisin ottein leikkasin nahkan pois työntämällä veitsen terän palan puolivälistä nahkan alle ja sivaltamalla reunaa kohti, jonka jälkeen käänsin palan toisin päin ja koitin saada toisen puolin irti yhtä sulavasti. Pikkuisen olisi vielä oppimista, vaikka kalapaloista tuli suhteellisen siistinnäköisiä, ei kerrota kenellekään kuinka toimin, eihän? Kalan maustamiseen käytin seuraavia aineksia:
  • tuoretta basilikaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • oliiviöljyä
  • 1 appelsiini
  • 1 punasipuli
  • aurinkokuivattua tomaattia
  • kapriksia
  • valkoviiniä
Asettelin basilikan lehtiä foliolle noin sille alalle, minkä kalapalat vierekkäin veisivät. Ripotin lehdille suolaa ja pippuria ja pikkuisen oliiviöljyä. Asetin kalapalat basilikan päälle riviin (ja annoskokoiseen nyyttiin kalapalan kolmen basilikalehden päälle) ja ripotin hieman lisää suolaa ja pippuria. Leikkasin appelsiinin ja sipulin ohuiksi viipaleiksi ja levitin ne kalan päälle. Ripottelin muutaman teelusikallisen pieniä kapriksia ja aurinkokuivattua tomaattia viimeisimmäksi pinnalle ja kaadoin noin puoli desiä valkoviiniä mukaan. Käärin folion paketiksi kalan päälle ja nostin paketin varovasti uunipellille. Siellä oli jo paahtumassa uunijuureksia ja tomaatteja ja sain soviteltua kalapakettini 180 asteiseen uuniin. Kala oli uunissa noin 40 minuuttia. Alkuperäisohjeessa aika oli huomattavasti lyhyempi, koska jokainen pala kypsennettiin yksinään. Olin sen verran touhuissani keittiön siivoamisessa, että siivosin pois kuvausstudionikin enkä muistanut ottaa kuvaa paistetusta annoksesta. En olisi tainnut saadakaan niin kaunista kuvaa, kuin lähdeblogissani, mutta hyvää kala oli!

16 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen kala, tuonhan voi nauttia sashimina.
    Meilläkään ei ennen käytetty kaupassa listaa, mutta nyt klikkailemme välillä ostettavat iLuurin hauskaan appiin ByMeaPie.

    On muuten ankea keli, en ole nokkaani ulos laittanut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, minulle kans luuriin tuollainen! Ei tosiaan innosta ulkoilu. K pakkasi GIOSin matkakuntoon, keskiviikkona kohti Italiaa. Siellä aiotaan Luccassa vuokrata kaupunkipyörät ja vähän ajella:) Sää siellä vielä kesäkeliä. Katsoitteko eilen pyöräilyä Italiasta, olipa märkää sielläkin!

      Poista
  2. Tein just tänään kalaa pitkästä aikaa, myös lohta. Seuraavalla kerralla voisi kokeilla tätä (olen päättänyt, että alan tekemään itselleni kalaa ja mies voi kala-allergisena syödä niillä kerroilla vaikka einespihvejä, kahta ruokaa en jaksa tehdä enkä myöskään olla enää ilman kalaa...).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo appelsiini oli yllättävän hyvä, sitruunat olivat talosta loppu, joten siksi laitoin appelsiinia. Ja annoskokoisena valmistettuna ei tule liikaa, jos teet vain itsellesi:)

      Poista
  3. Onpas kadehdittavan upeat värit, jos olet kuvannut tuon salamalla. Pakko kysyä millaista salamaa käytät?

    VastaaPoista
  4. Kiitos, laitoin annoksen folion päälle (se jo itsessään vaikutti valotukseen) valkoiseen laatikkoon (joka on IKEAn kangaslaatikko, ymmärtääkseni jonkunlainen säilytyslaatikko ja siinä päällä valkoinen kartonkiarkki taustaa kohden kaartuen) ja valaisin kaikilla keittiön valoilla ja kameraani lisäsin Nikon Speedlight SB-700-laitteen. Otin monta kuvaa, suuntasin salamaa eri suuntiin, tuo kelpuuttamani kuva oli ihan suoraan kohteeseen. Pikkuisen korjasin ohjelmassa valastusta vielä kirkkaammaksi. En ymmärrä tästä paljonkaan, mutta koitan oppia mahdollisimman paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valaistus näin talviaikaa vaatii ainakin omalla kohdallani suunnattomasti treeniä. Käytännössä en osaa oikeastaan mitään sen osalta. PItää alkaa opetella, kohta taitaa valo loppua ihan kokonaan.

      Poista
    2. Kuvasta päätellen sinä osaat jo vaikka kuinka!

      Poista
    3. Ihan samassa jamassa täälläkin:) Tänään vähän meinasi masentaa, kun taivas oli niin paksussa pilvessä ja satoi, ettei toivoakaan viedä kuvausannosta ulos lisävalon toivossa. Mutta kyllä se sieltä salamankin kanssa löytyy, kun vaan pinnistelee, erehtyy, epäonnistuu ja sitten sinnittelee sen kelpaavan kuvan:) Tai ainakin itselleen kelpaavan:) Minulla ei ole omia kuvausväleineitä kuin tuo Nikonin runko yhdellä putkella, kaikki muu tilpehööri, putket, salama, heijastimet ja muut tykötarpeet ovat Kammenpyörittäjän perussettiä. Onneksi neuvoo minua ja auttaa. Hän kuvaa pyöräkuvat ja satunnaiset muut otokset, muuten minä itse kohellan kameran takana:) Saan kyllä neuvoja aina kun vaan kysyn, en kyllä aina ymmärrä vastauksia!

      Poista
    4. Kiitos tuosta kehusta:) Välillä tuntuu, että kuvan tuottaminen on se vaikein osuus bloggaamisessa ja kriittisyys kasvaa. Se on varmaan hyvä juttu. Mutta toisaalta, se ruoka on kuitenkin se pääasia:)

      Poista
  5. Punasipuli, appelsiini ja kaprikset, ei voi maistua muuta kuin hyvälle.

    Hauskaa reissua teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Appelsiini tosiaan oli ihan hyvä veto, kun sitruunaa uupui, se oli oikein hyvä flavour:)
      Kiitos, on jo vähän matkakuumetta! Olisipa siellä vielä kesä, ei tarvi olla niin lämmin kuin viime vuonna, nyt riittää kun aurinko paistaa eikä palele!

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Oi, toista kotimaista! Mitä tähän nyt vastaisi? Juu-u, det är ganska jättekiva. ?

      Poista
  7. Onpa herkullisen näköinen kala! :) oikein ihanaa matkaa, tuokaa mukananne aurinkoa ja valoa tänne pimeään Pohjolaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiitos! Kyllä maistuisi pieni annos aurinkoa, olen säätietoja kurkkinut ja parinkympin kelit ovat ihan hyvin lupeissa. Ja toivottavasti syödään hyvää ruokaa ja vähän ostoksiakin tehtyä:)

      Poista