keskiviikko 28. elokuuta 2013

Carbón Dulce - makeisia tuhmille


Viime vuoden Vueltan aikaan Kammenpyörittäjä poimi Peter Selinin selostuksesta maininnan espanjalaisesta joulumakeisesta, joka näyttää hiileltä. Se kiinnitti heti mielenkiintomme ja etsin samantien ohjeen tähän makeiseen. En vain ehtinyt löytää mustaa elintarvikeväriä Vueltan aikana, joten makeinen jäi tuolloin kokeilematta. Sittemmin sain hankittua mustuttamisainetta ja ajatus tästä kokkauksesta on ollut mielessä. Tänään oli se päivä, jolloin kokeilisimme hiilikarkin tekoa. Olin lukenut monia juttuja tästä makeisesta ja tiesin odottaa enemmänkin vain valmistamisen ja toivoakseni onnistumisen riemua, kuin mahtavaa makuelämystä. En (näin vanhemmiten) enää pidä kovinkaan monesta makeisesta, enkä uskonut tämän olevan erityisen hyvää.

Mikäli oikein ymmärsin, espanjalaisia lapsia kannustetaan joulun alla kiltteyteen uhkaamalla tällä mustalla makeisella sanoen, että tuhmille tulee hiiliä suklaan tilalta. Varmasti monta pikkulasta onkin jekutettu tällä. Otin vinkit valmistamiseen Diamonds for Dessert-blogista.
 • 1 kananmunan valkuainen
 • 200 g tomusokeria
 • 5 tippaa sitruunamehua
 • mustaa elintarvikeväriä
 • 2,5 tl karvasmanteliaromia (en laittanut niin paljon, pidän siitä aika vähän)
 • 700 g sokeria
 • 230 g vettä
Erota valkuainen ja laita se pieneen kulhoon. Siivilöi sinne tomusokeri ja sekoita kunnes sokerista ja valkuaisesta muodostuu kiiltävä valkoinen tahna. Lisää sitruunamehu ja karvasmanteliaromi ja sitten pikkuhiljaa mustaa elintarvikeväriä sen verran, että tahna muuttuu mustaksi. Laitoin sitä kaikkiaan varmaan kolme teelusikallista. Mittaa tästä seoksesta 70 g eri kuppiin. En oikein ymmärtänyt miksi sitä pitää tehdä enemmän, kuin sitä tarvitaan, 70 g oli noin puolet seoksesta.Mittaa vesi ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan ja ala kuumentaa seosta. Tähtää seoksen kiehumiseen 126 asteeseen asti. Sekoittele alussa silloin tällöin, kunnes sokeri on liennut kokonaan veteen. Tarkkaile lämpötilaa mittarilla. Aluksi seos kuumenee nopeasti sataan asteeseen, jonka jälkeen kuumeneminen hidastuu. Tavoitelämpötilaan pääseminen vie noin vartin. Ota kattila pois tulelta ja patakintain suojatuin käsin kumoa musta tahna kuumaan sokeriin, varo roiskeita! Seos alkaa hieman kuohua hetkeksi ennen kuin se alkaa jäähtyä ja paksuuntua. Sekoita rivakasti, kunnes saat aikaan tahmeaa, melko paksua tahnaa, jonka pitäisi olla kiiltävää. Minä en saanut siitä oikein kiiltävää, siitä tuli melko harmaata ja sementin kaltaista. Levitä tahna leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja jätä jäähtymään. Olisi ilmeisesti hyvä, että levystä tulisi noin 3-4 senttiä paksu, jolloin lopputuloksesta saisi isompia paloja.


Kun levy on jäähtynyt, se pilkotaan paloiksi, joilla voi sitten uhkailla lapset kilteiksi. Blogeissa, joista olin ottanut vinkkejä, lopputulokset olivat ehkä enemmän hiilen näköisiä, mutta olin aivan tyytyväinen lopputulokseen, etenkin koska emme halua syödä pientä maistipalaa enempää tätä karvasmantelille maistuvaa käänteisherkkua. Sitä paitsi olemme oikein kilttejä kaikki muutenkin. Hauska kokeilu, tuskin tulen toistamaan.

Nehän ovat (melkein)...
...kuin kaksi marjaa! Toiveajattelua!
Vueltan tapahtumiin pääsemme mukaan iltasella, tänään on ohjelmassa mäkirikas viides etappi Soberista Lago de Sanabriaan. 

10 kommenttia:

 1. Heh, Italiassakin Befana-noita tuo tuhmille loppiaisena hiili-karkkeja. Hauska perinne vaikka aika ällöjähän noi hiilenpalat on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin jossain blogissa törmätä tuohon Italia-versioonkin, mutta tietty nyt kaiken pitää Campasimpukassa olla niin espanjalaista :D

   Poista
 2. En ole ilmeisesti ollut tarpeeksi tuhma, kun en ollut aiemmin kuullutkaan näistä. Tää perinne vois tulla Suomeenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen kyllä uskon, ettet yllä riittävään tuhmuuteen :D

   Poista
 3. Ihan näyttääkin hiileltä. Tosin suomalaisen salmiakin ystävälle ei tuo ulkonäkö vielä ole kovinkaan pelottava...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salmiakki tosiaan on meille niin tuttu juttu, ettei musta makeinen sinänsä ole kovin karmaisevaa :D

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Omani ei ihan yltänyt riittävään autenttisuuteen, mutta enpä usko, että kokeilen uudelleen :D

   Poista
 5. Aika vinkeetä.. Enpä ole ennen tuollaisia nähnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin Espanjassa karkkikaupoista etsiä sitä, mutta on ilmeisesti niin sesonkituote, ettei sitä näkynyt, vielä ei lapsia kannata pelotella tähän aikaan vuodesta :D

   Poista