perjantai 24. heinäkuuta 2015

Possunkärsätön baeckeoffeTänään minulla porisi haudutuspadassa mummonsekohillo, ei tarvinut vahtia, siellä se sai rauhassa valmistua aamusta pitkälle iltapäivään. Samaan aikaa päivällisruoka valmistui valurautapadassa uunissa. Tämän ranskalaisen pataruoan nimi on baeckeoffe. Se on peräisin Alcasen alueelta ja nimi merkitsee vapaasti käännettynä leipurin uunia. En tehnyt ruokaa aivan orjallisesti ohjeiden mukaan, minulta puuttui muutama raaka-aine, mutta en olisi tainnut tahtoa yhtä niistä käyttääkään, vaikka olisi ollut saatavillakin. Muutoinkin soveltelin sen mukaan, mitä talosta löytyi.

Baeckeoffe

Lihat ja marinadi

 • 500 g lammasta
 • 300 g possua
 • 0,3 l viiniä (käytin rose-viiniä, koska sitä oli avattuna)
 • katajanmarjoja
 • laakerinlehtiä
 • neilikoita
 • pippuria
Kerää marinadin ainekset kulhoon ja pilko lihat paloiksi tai suikaleiksi. Sekoita lihapalat marinadiin ja anna maustua yön yli. Minä marinoin lihoja vain kolmisen tuntia, kun en illalla viitsinyt ryhtyä marinoimaan.

Muut ainekset

 • pieniä perunoita 
 • porkkanoita
 • sipuleita
 • 0,75 l lammaslihalientä
 • suolaa ja pippuria
 • nokare voita padan voiteluun
 • 100 g venhäjauhoja
 • noin 1 dl vettä
Kuumenna uuni 170 asteeseen. Pese perunat ja porkkanat ja leikkaa ne viipaleiksi, samoin sipulit. Voitele valurautapadan sisus voilla. Asettele perunaviipaleista noin kolmannes padan pohjalle, sekä puolet porkkanoista ja sipuleista. Sommitele kasvisten päälle puolet lihapaloista ja ripottele päälle suolaa ja pippuria. Levitä taas kolmannes perunaviipaleista lihapalojen päälle ja loput porkkanat ja sipulit. Seuraavaksi asettele loput lihapalat ja aivan päällimmäksi loput perunapalat, mausta taas suolalla ja pippurilla. Kaada marinadi kulhosta pataan ja lisää lihalientä sen verran, että päällimmäisetkin perunat juuri ja juuri peittyvät. 

Sekoita vehnäjauhoihin vettä sen verran, että saat muotoiltua joustavan pitkän pötkylän. Painele taikinapötkylä padan reunaan ja paina padan kansi kiinni taikinaan, joka sulkee padan tiiviisti. Paista ruokaa uunissa kolmisen tuntia, jos aikaa on enemmän, pitempäänkin, voit lasken lämpöä kolmen tunnin jälkeen satasen tienoille. Minun patani viihtyi uunissa kaikkiaan neljä ja puoli tuntia.

Alkuperäisohjeissa oli mukana esikeitetty, pilkottu possunkärsä, samoin jonkinlaista kinkkua, eikä niinkään lihalientä, vaan enemmän viiniä, jota en nyt raskinut niin paljon hulauttaa marinadiin. Myös naudanlihaa näytettiin käyttävän monissa ohjeissa. Arvelin tässä ohjeessa valmistustavan olevan oleellisempi kuin ainesluettelo, vaikka tuo possunkärsä jäi vähän kaihertamaan. Ruoka oli melko samantapaista kuin meikäläinen karjalanpaisti, liha todella mureaa ja maukasta. Perunaa olisi saanut olla enemmänkin.Tour de Francen yhdeksästoista etappi on toiseksi viimeinen Alpeilla ajettavista. Kuten eilen vähän valittelin, on mielenkiintoni hieman kärsinyt Froomen ylivoiman vuoksi, mutta on etappeja silti ollut mukava katsoa ja kuunnella, kauniiden maisemien ja hyvän selostuksen tähden. Myös etappilähetysten molemmin puolin olevan LeMond on Tour-lähetykset ovat kiinnostavia ja mukavia, kiitos niistä Eurosportille! Etapin lopputulos selviää myöhemmin noin 50 km kuluttua, menossa on hurja lasku, jota ei meinaa tohtia katsoa.


4 kommenttia:

 1. Mua on ruvennut ärsyttämään eurosportin tapa heittää varoittamatta mainoksille. Ilmeisesti selostajatkaan eivät ennakkoon tiedä, että mainokset ajetaan päälle ja lauseet jää kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut samaa. Ja välillä heidän äänensä jää kuuluville mainosten päälle. Eivät ole nyt onneksi puhuneet rumia, kerran Peter sanoi ruman sanan, kun luuli, ettei ole lähetyksessä ja joutui pahoittelemaan, kun joku nimimerkki mummo moitti häntä tekstarilla :D :D

   Poista
 2. Baeckeoffe on minulle ihan tuntematon ruoka. Saman tyyppisiä ruokia taitaa kuitenkin löytyä eri puolilta maailmaa. Erittäin herkullisen näköinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tähän tapaanhan varmaan joka maassa on tehty ruokaa :) Olisin toivonut, että tuo taikinareunus olisi ollut myös syötävää, mutta pelkkä vesi ja jauho ei ollut kyllä leipää, se kovettui ihan savenkaltaiseksi, irtosi muutamassa palassa padan reunasta ihan suosiolla :)

   Poista