torstai 9. heinäkuuta 2015

Tarte au quatre-vingt-dix-neufMinähän en osaa ranskaa sitten yhtään. Kun olemme tankanneet Ranskassa autoa marketin pihan asemalta, on pitänyt valita pumppu sen mukaan, minkä numeron osaisi sanoa. Esimerkiksi neljä on sellainen numero, jonka muistan.

Opiskelija on kertonut vähän miten ranskalaiset numerot muodostuvat, mutta se tuntuu vaativan pitkän matematiikan opintoja, eikä niin ollen ole minun juttuni laisinkaan. Sen ettei osaa jotain, ei tarvitse kuitenkaan antaa häiritä ollenkaan, eikä estää tekemästä sitä mitä tahtoo. Usein pikkuvilungit menevät läpi ihan hyvin, kun silmät kirkkaina väittää, että kyllä tämä on ranskalainen torttu, minkä tänään leivoin. On ihan varmasti. Sehän kuulostaakin oikein hienolta!

Töissä tänään oli sellainen päivä, joka vanhensi minua vähintään 48 tuntia. Kun pääsin vuorostani, päähän sattui ja vatsa kurni. Poikkesin ääsmarketista einestä, sillä tänään ei ollut kokkausintoa tai -voimia. Siinä kaupan puoli viiden ruuhkassa huomasin, että nyt kotimaisia mansikoita on viimein myynnissä ja raparperikin vielä sen näköistä, ettei se vielä ole kovin puisevaa. Muistin Nannan vastikään tekemät pikaiset lehtitaikinaleivokset, joissa oli raparperia ja valkosuklaata. Päätin apinoida niitä tänään, sillä ostamani päivälliseinekset vaativat myös uunin lämmittämisen. Taloudellista jne. 

Lehtitaikinaa mansikoiden ja raparperin alustana

 • paketti ohuita lehtitaikinalevyjä kahteen palaan leikattuina
 • juoksevaa hunajaa
 • yksi iso raparperinvarsi
 • yhtä monta mansikkaa kuin taikinapalasiakin
 • pieniä valkosuklaanappeja
Sulata lehtitaikinalevyt leivinpaperin päällä pellillä. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa levyt kahteen palaan kukin. Leikkaa levyjen reunoille pienet viillot joka sivulle ilman, että viilto menee aivan läpi taikinan. Levitä levyille hieman hunajaa. Leikkaa raparperi ensin noin 8 sentin pätkiin ja sitten pitkittäin suikaleiksi. Niitä tulisi olla noin 2-3 kpl/taikinapala. Leikkaa kannat pois mansikoista ja siivuta marjat noin neljään viipaleeseen. Aseta raparperisuikaleet kulmittain taikinalevylle ja mansikkaviipaleita raparperin molemmin puolin. Sirottele valkosuklaanappeja päälle. Paista noin 15-20 minuuttia. Siivilöi tomusokeria hieman jäähtyneille leivoksille. Nämä leikisti ranskalaiset leivokset olivat oikein hyviä. Maltoimme Opiskelija kanssa säästää muutaman Kammenpyörittäjällekin, joka pääsi töistä vasta myöhemmin. Eilisen Tour de Francen etapin voitti Andre Greipel ja keltapaidan piti itsellään edelleen Tony Martin. Kuudes etappi ajettiin tänään kauniissa säässä ainakin siltä osin, kuin ehdin sitä seurata. Etapin päätti terävä nousu, jossa lopussa kävi kolari, jossa Tony Martin näytti ajavan edellä menevän takapyörään ja keilasi muutamia vierellään ajavia. Hän näytti saaneen solisluun vamman, hänet tuotiin selästä pukaten maaliin. Etapin voitti Zdenek Stybar. Johtajanpaidan pitää vielä Martin, mutta jos hän joutuu keskeyttämään, Chris Froome pukee keltaisen päälleen huomenna.

16 kommenttia:

 1. Voisko yhden etapin ajaa ilman kolareita... Sois tilanteen elävän tulosten perusteella, eikä sen perusteella, kellä kävi huono tuuri ja joutuu keskeyttämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä kevään ekat kisat ovat vielä pahempia, kun on kisajännitys kauden alussa huipussaan. Mutta ikävän paljon niitä nyt taas on ollut :(

   Poista
 2. Ihan kuin jostain konditoriasta nuo leivokset.
  Kamalia tosiaan nuo ranskan numerot, varsinkin mulle, joka on muutenkin sotajalalla matematiikan kanssa. Sveitsiläiset ja belgialaiset sanoo nonante-neuf, sen oppis vähän helpommin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saksan numerot on myös vinkeitä, ei meinannut aluksi uskoa, että miksi ne pitää "kääntää väärinpäin", muttei sentään tarvi tuollaisia laskutoimituksia suorittaa :D

   Poista
  2. Mutta ajattelepa suomen numeroa 14 eli NELJÄ tulee kanssa ensin ja sitten TOISTA.

   Poista
 3. Nyt on niin hieno otsikko, että piti tulla kurkkaamaan mitä sen takana! Aika komeet jälkkärit teit 48-tuntisen päivän päälle! Jotkut päivät on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosiaan eilen voimat loppu, menin puoli ysiltä nukkumaan! Tänään onneksi tiedossa vähän rauhallisempi päivä ja sitten kiva viikonloppu, minilomanen ja juhlat :)

   Tuo paahtunut valkosuklaa oli ihan huippuhyvää leivonnaisten päällä.

   Poista
 4. Voi hyvä tavaton tuota kolarointia. Voi-/lehtitaikina eivät ole suurimpia ystäviäni mutta torttuset ovat kyllä varsin nättejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli tavallista ohuempaa levyä, ei ollut sellaista kuin joulun alla on kaupoissa, torttutaikinaa.

   Poista
 5. Nam, nam... juurikin tuollainen ohuempi levy olisi varmaan herkkua. Ihanan näköisiä! Ja hyvinhän tuo ranska tuntuu olevan hallussa - ei ole otsikon numero niitä kaikkein helpoimpia. Belgiassa muuten oikaisevat numeroiden kanssa. Kaipa siihen(kin) joku historiallinen syy on, miksi ranskalaiset haluavat ynnätä numeroiden nimissä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa aloin asiaa pikaiseen oikein googlata - Ranskassa on ollut jostain 1200-luvulta lähtien käytössä 20-lukuihin (kymmenlukujen sijasta) perustuva numerojärjestelmä, jota mm. Ranskan akatemia aikoinaan suositteli. Ilmeisesti oli helpompi laskea joitain asioita 20-kertoimella. Sitä, miksi osassa numeroita käytetään kymmenjärjestelmää ja osassa 20-järjestelmää ei osannut googlekaan kertoa. Pitäisi päästä kyselemään keskiajan (ja myöhemmän historian) ihmisiltä... nimim. tulipahan taas tuokin katsottua ;-)

   Poista
  2. Jännä juttu tuo numerohomma! Mutta onhan niitä erikoisuuksia joka kielessä, kun tarkemmin miettii. :)

   Poista
 6. Nämä olivat koko perheen herkkua, kiitos ohjeesta! Tein Jukan alkaneen loman kunniaksi. Täytyy laittaa ohjetta omaan blogiinkin, niin vaivattomia olivat ihanaan makuun nähden.
  Kovasti huvittaisi tulla blogimiittiin, mutta pieni lapsenvahtiongelma on esissä. Katsotaan saadaanko ratkaistua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukava, että tykkäsitte. Ja olisi supermukavaa, jos pääsisitte miittiin!

   Poista
 7. Oooh, ihania, ja nimikin nuoan komia. Näin nämä Sillä Sipulissa ja menin lukemaan, kun vaikuttivat niin tutuilta ja täältähä ne jäljet löytyi sylttytehtaalle asti. Mansikoilla näyttää tosi herkulta!

  VastaaPoista
 8. Nämähän hyviä olivat! Luulin muistavani ohjeen ulkoa, enkä avannut konetta, mutta en muistanutkaan hunajaosuutta. Laitoin jääkaapissa lojuvaa ja apua huutavaa sitruunatuorejuustoa. Mainiosti sopi sekin näihin.

  VastaaPoista