tiistai 17. tammikuuta 2017

Perunalastut

Välillä tulee mieliteko syödä perunalastuja. Olen siinä asiassa oikein tylsä, ei mitään grillimaustettuja, ei mitään dippejä. Vain suolalla maustettuja lastuja ja sillä siisti. Halusin kokeilla saanko itse aikaan rapeita lastuja. Olen aikaisemmin tehnyt maa-artisokasta lastuja, eikä se ainakaan ollut vaikeaa. 

Perunalastut

  • 1 litra rypsiöljyä friteeraamiseen
  • 4 keskikokoista perunaa
  • suolaa
Pesin perunat hyvin ja siivutin ne ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla. Kuumensin öljyn 170 asteeseen kattilassa ja paistoin sitten noin 6 lastua kerrallaan. Minulla oli pieni kattila käytössäni, isommassa padassa olisi saanut enemmän kerrallaan tehtyä. Kun lastut olivat kauttaaltaan ruskettuneita, nostelin ne reikäkauhalla vatiin talouspaperin päälle kuivahtamaan. Ripottelin päälle suolaa. Osasta tuli hyvinkin rapeita, osa jäi hieman sitkeiksi, mutta ei se haitannut mitään. Söimme kotitekoisia sipsejä kotitekoisten hampurilaisten kaverina. Kun öljy oli jäähtynyt, siivilöin öljyn takaisin pulloon, voin käyttää sitä samantapaiseen friteeraamiseen toisenkin kerran ennen kompostiin päätymistä. 

9 kommenttia:

  1. Me oltiin just sunnuntai-iltana portugalilaisessa ravintolassa ja niillä on ihania perunalastuja liharuokien kanssa, ne on pikkusen paksumpia kuin noi sun, mutta niin herkullisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin syötiin nuo hampurilaisten kaverina. Mietin, että tekisinkö vähän paksumpina, mutta tein kumminkin ohuimmalla terällä. PItääkin kokeilla vähän paksumpiakin.

      Poista
  2. Tuo öljyn uudelleen käyttö on ihan fiksua, muistaakseni Etelä-Amerikassa on aika tavallista käyttää 5-10kertaa öljyä ennen kuin se joutuu pihamaalle :) Olisin ehkä viipaloinnin jälkeen pessyt perunat useampaan otteeseen poistamaan tärkkelystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Alexander kommentistasi taas! :) Riippuu tietty mitä friteeraa, onko öljy käyttökelpoista edes yhden kerran jälkeen. :D Eikä makeitten friteeraamiseen öljyä, jossa on kypsennetty jotain suolaista, tai lihaa... Ei ollut kiva! Merkkaan pullot ennen kylmään laittoa, mitä niissä olevalla öljyllä on paistettu. Luin tuosta, että pitääkö perunaviipaleet pestä ja niin teenkin aina ranskalaisia tehdessäni, mutta joku syy siinä oli, ettei se olisi tarpeellista lastujen kanssa, tai niin välttämätöntä. Nuo eivät tarttuneet toisiinsa kiinni, tai mitään. Paistoin kyllä pienissä erissä pienestä kattilastani johtuen.

      Poista
  3. Mä en ole sipsien ystävä mutta toi annos näytti kyllä mun silmään herkulta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä söin caminolla sipsejä, sai ostettua ihan pieniä pusseja ja oli välillä suolanhimo! :D

      Poista
    2. Meidän ryhmässä joku osti pekonisipsejä ja niitä söin muutamia. Suolan tuskassa olen minäkin välillä sipsejä kourallisen syönyt kyllä. Ei ne tavallaan pahojakaan ole, ei vaan ole mun juttu.

      Poista
  4. Näyttävät kivalta mutta multa puuttuu sipsinsyöntigeeni!

    VastaaPoista