sunnuntai 11. joulukuuta 2022

Bulgogi Jeongol – Korean Hot Pot


Pakkaspäivään sopii hyvin sellainen ruoka, mikä pistää vähän niiskuttamaan. Ei sillä tavalla koronamaisesti, vaan koreamaisesti.  Hot pot on sellainen ruoka, kuuma keitto, joka on pikkuisen mausteinen, muttei liian. Siihen saa laitettua kaikenlaista mitä jääkaapista löytyy eikä mitään tarvita kovin paljon, ainakaan näin kahdelle kokkaillessa. Sähkön säästämiseksi valmistin hot potin kaasulla. 

Bulgogi Jeongol – Korean Beef Hot Pot 


Keittoliemi

  • tikkuaskin kokoinen pala kelpiä (kelp on paloja suuresta merileväkasvustosta, sitä myydään noin kämmenenkokoisina paloina aasialaisten elintarvikkeiden kaupoissa)
  • 4 dl vettä
  • 5 cm pala daikonia (suuri valkoinen pitkulainen retiisi)
  • 1 sipuli
  • muutama pieni pala kuivattu sientä
  • porkkanan ja kesäkurpitsan trimmauksesta jääneitä pikkupaloja
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 tl gochugaru-chilimurskaa
  • ripaus suolaa ja pippuria
kelp 

Muut ainekset

  • 200 g naudan sisäfilettä melkein jäisenä
  • 1 dl valmista bulgogi-kastiketta
  • 1 kiekko lasinuudelia
  • 2 dl kiehuvaa vettä
  • 1 porkkana
  • 0,5 japanilaisesta munakoisosta
  • 0,5 pienehköstä kesäkurpitsasta
  • 0,5 oranssia paprikaa
  • 2 napakkaa kevätsipulia
  • 1 palanen kiinteää tofua
  • 1 rkl soijakastiketta
  • paahdettua seesaminsiemenöljyä
  • kevätsipulin vihreintä osaa silppuna
Otin vinkkejä tähän ruokaan useista lähteistä, täältä, täältä ja täältä. Käytin niitä aineksia, joita meillä sattui olemaan. 

Valmistelin vihannekset, leikkasin ne paloiksi ja viipaleiksi ja pikkupalat, joita jäi kesäkurpitsan ja porkkanan trimmauksista, laitoin myös liemikattilaan tuomaan makua. Leikkasin tofun viipaleiksi. 


Seuraavaksi keitin liemen, jossa ruoka kypsennetään. Keräsin kaikki liemen ainekset kattilaan ja keitin seosta 10 minuuttia. Siivilöin sattumat pois ja jätin liemen kattilaan odottamaan. 


Leikkasin kohmeisen naudanlihan aivan ohuiksi viipaleiksi ja sekoitin niihin bulbogikastikkeen. 



Laitoin lasinuudelit pieneen kulhoon ja kaadoin niiden päälle kuumaa vettä, sekoittelin hieman ja nuudelit jäivät kuumaan veteen odottamaan. 


Sommittelin pieneen kuparikasariin kaikki kasvikset ja tofun rinkiin jättäen keskelle tilaa nuudeleille ja naudanlihalle. 


Nostin kasarin pöydällä olevalla kaasukeittimelle ja kaadoin kasariin noin 2/3 liemestä. Laitoin tulen kasarin alle ja keittelin hot potia noin 10 minuuttia. Nostin keskelle kasaria ensin kuumalla vedessä lionneet lasinuudelit ja sekoittelin varovaisesti. 


Sitten nostin pihdeillä puolet marinoituneista naudanlihaviipaleista kasariin, levittelin ne niitä, että ne kypsyisivät nopeasti. Se kävikin parissa kolmessa minuutissa. 


Annostelin kuppeihin kaikkia ainesosia ja kaadoin annoksen päälle muutaman tipan seesaminsiemenöljyä ja ripottelin kevätsipulisilppua. Lisäsin kasariin loput liemestä ja lihasuikaleista, ne kypsyivät mukavasti pienellä liekillä sillä välin, kun söimme ensimmäistä annosta. 


Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidan Pöytä Koreaksi-välilehdelle, jonne kerään kaikki korealaiset kokkailuni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti