torstai 8. joulukuuta 2022

Sähkönsäästäjän painekattilakana kaasulla

Broilerihan se taas on, mutta kana kuulostaa jotenkin paremmalta. Itsepetosta. Tein jokunen viikko sitten kokonaisen broilerin haudutuspadassa halvan sähkön yönä. Itse asiassa haudutuspata ei ole kauhea sähkösyöppö, mutta kumminkin kypsensin broilerin yöaikaan. Aamulla se oli mahtavan murea, lihat irtosivat luista itsestään ja saimme siitä kaksi suurenpuoleista ateriaa. 

Mietin, että mitä muita tapoja olisi kypsentää kokonainen lintu ilman uunia. Voisin tunkea linnun airfryeriin, joka on nopeampi ja taloudellisempi kuin uuni. Olen muistaakseni kerran tehnytkin sen, mutta piti kyllä viimeistellä broileri uunissa ellen väärin muista, joten käytännöllisyys kärsi. Siihen aikaan ei ollut vielä huolta sähkön hinnasta. 

Nyt kävi mielessäni, että miten mahtaisi kokonainen broileri onnistua painekattilassa ja ei kun googlaamaan. Kyllähän sen pitäisi ihan hyvin onnistua. Moni löytämäni ohje oli toteutettu Instant Pot-nimisessä hybridilaitteessa, joka on jonkunlainen painekattilan, haudutuspadan ja ties minkä käristimen yhdistelmä, tietysti sähkökäyttöinen ja erilaisia ohjelmia sisältävä. Semmoista minulla (kumma kyllä) ei ole eikä saa tulla hankituksikaan, sillä minulla on jo kaksi sähkökäyttöistä haudutuspataa, kaksi airfryeriä ja tavallinen painekattila. 

Siispä käytin painekattilaa, tuttavallisemmin höyrypannua, jonka olen hankkinut vuonna 2014. Alussa siinä oli kyllä pelkokerrointa aika paljon. Saatoin tehdä tämän kanaruoan aivan ilman sähköä, sillä käytin painekattilaa kaasuliedellä, ähäkutti Fortum. Edellisen kerran käytin painekattilaa korealaisten saunamunien valmistamiseen. 

Kokonainen broileri painekattilassa

  • 1 kokonainen valmiiksi kuivamaustettu broileri
  • 2 dl kanalientä
  • 2 tl valkosipulimurskaa
  • 2 tl inkiväärimurskaa
  • tuoretta timjamia
  • tuoretta rosmariinia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl voita
Kuumensin suuressa pannulla kaasuliekillä (koska sähkönsäästö) öljyä ja voita ja kun pannu oli kuuma, nostin broilerin pannulle rintapuoli alaspäin. Paahdoin muutaman minuutin ja käänsin linnun toiselle puolelleen vielä muutamaksi minuutiksi. Näin nahka sai hieman väriä.


Asetin painekattilan pohjalle pienen ritilän (sen joka on jostain ammoisesta riisinkeittimestä jäänyt). Nostin broilerin ritilälle rintapuoli ylöspäin ja sutikoin pinnalle valkosipuli- ja inkiväärimurskaa. Tiskin minimoimiseksi kuumensin kanaliemen samalla pannulla ja kaadoin kuuman liemen kattilaan broilerin päälle. Ripottelin linnun päälle  tuoreita timjamin oksia ja muutaman oksan rosmariinia. 

Laitoin painekattilan kannen kiinni niin, että se napsahti nasevasti ja nostin kattilan kaasuliekin päälle. Valmiiksi kuuma liemi alkoikin aika pian kiehua ja aluksi kattila päästi hieman höyryä ulos, mutta sitten se sulkeutui tiiviisti ja paine alkoi muodostua. Painekattilassa täytyy aina olla nestettä tekipä sillä mitä hyvänsä, ilman nestettä ei tietenkään ole painetta nousemaan. Broileri makasi siis kattilassa ritilällä ja sen alla oli hieman kanalientä, joka kiehui. 

Olin tulkannut lukemiani ohjeita, että noin puoli tuntia riittäisi. Otin varman päälle ja painekeitin broileria 35 minuuttia ja säädin kannen mittatapin niin, että kaksi kolmesta valkoisesta raidasta näkyi. Kaasulieden suuremman polttimon liekki oli niin pienellä kuin sen saattaa säätää. 


En tietenkään ajan tultua täyteen malttanut odottaa, että paine laskisi omia aikojaan, vaan päästin lukitusnappulasta kantta auki sen verran, että paine pääsi kattilasta ulos ja sain kannen hetken kuluttua auki. Mittasin varalta broilerin sisälämpöä niin rinnasta kuin koivestakin ja kumpikin oli sopiva, siipikarjan kohdalla täytyy sisälämmön olla vähintään 75 astetta.


Kun broileri oli hieman jäähtynyt, nostin sen pihdeillä vadille. Nahka oli sulanut kokonaan pois ja broileri oli täydellisen nyhdettävän kypsää. Kertahanskat käsissäni riivin lihat irti luista ja sain aimo kasan mehevää broileria. Käytin lihat kahteen eri ateriaan.  Toinen niistä oli tällainen korealainen kanasalaatti.


Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidan Painekattilakokkailua-välilehdelle, jonne on kerättynä muutkin aihepiirin postaukset. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti